Enostaven domač kruh po Irenino
Enostaven domač kruh s hrustljavo skorjo in mehko sredico. Loti se ga lahko čisto vsak, tudi če kruh pečete prvič. Uporabite lahko navadno belo pšenično moko, ali pa jo mešate še s katero drugo, npr belo ali polnozrnato pirino, rženo …
Pripomočki za domač kruh
- steklen pekač s pokrovom (moj je ovalen, velikosti 20*30 cm), lahko tudi litoželezna posoda s pokrovom
- kuhinjski robot ali mikser
Sestavine za domač kruh
Za okoli 1 kg hlebec:
- 400 g gladke bele moke tip 400 ali 500
- 200 g moke manitoba tip 00 (lahko tudi navadna bela)
- 400 ml vode
- 1 zavojček suhega kvasa
- 1/2 žličke sladkorja (cca. 3-4 g)
- 10-11 g soli oz. po okusu
- 4 žlice oljčnega olja
Namesto moke manitoba (moka namenjena za testo za kruh, pico), lahko uporabite navadno gladko moko, ali pa belo pirino moko oziroma katero drugo.
Priprava domačega kruha
Vse sestavine odmerimo v posodo in s pomočjo kuhinjskega robota ali električnega mešalnika z nastavki za gnetenje zgnetemo testo. Pri tem si vzamemo čas in pustimo testo gnesti 15-20 minut, da dobimo lepo, gladko testo, ki se nič več ne prijemlje sten posode. Seveda lahko testo zgnetete tudi ročno, pri tem si pomagajte z leseno kuhalnico.
Pokrijemo in pustimo vzhajati. Čas vzhajanja je odvisen od različnih dejavnikov, zato vzhajamo tako dolgo, da se testo podvoji. Običajno pa to pomeni 1 uro do 1 uro in pol.
Ko je testo vzhajalo, vklopimo pečico in jo nastavimo na 200 °C (ventilacija). V še hladno pa postavimo pekač skupaj s pokrovom, da se bo segrel.
Delovno površino posujemo z malo ostre moke (lahko tudi gladke, a z ostro je oblikovanje, vsaj meni, lažje) in nanjo zvrnemo vzhajano testo. S pomokanimi rokami, ga na hitro oblikujemo v štruco tako, da vse zunanje robove, zavihamo navzgor proti sredini in tako oblikujemo hlebček, ki ga sedaj obrnemo, da so zavihani robovi spodaj. Pokrijemo in pustimo, da še malo vzhaja, medtem, ko se pečica in pekač ogrevata.
Ko je pečica segreta, previdno vzamemo pekač iz nje in vanj damo oblikovan hlebček. Pri dvigovanju in prenašanju si lahko pomagate z lopatko. Pokrijemo pekač in domač kruh pečemo na 200 °C 35 minut.
Pekača nam ni potrebno naoljiti, saj, testo zakrkne ob stiku z vročim pekačem. Zato je pomembno, da pekač dobro segrejemo.
Po 35 minutah pekač odkrijemo in zmanjšamo temperaturo pečice na 180 °C ter domač kruh pečemo še 30 minut.
Ko je domač kruh pečen, ga s pomočjo kuhinjske krpe (čista, naj ne bo oprana z mehčalcem) vzamemo iz pečice in ga zavijemo v krpo. Najbolje bo, če ga pustimo na rešetki za ohlajanje, da se popolnoma ohladi.
Ko je povsem ohlajen, ga razrežemo in postrežemo.
Naj tekne!
Poskusite tudi:
- odličen domači kruh,
- kruh z jogurtom (zrolanček),
- čebulni kruh z jogurtom,
- pirin kruh s kefirjem,
- 100 % ajdov kruh brez kvasa,
- enostaven 100 % ržen kruh,
- ajdov kruh,
- enostaven domač kruh.