Domače drobtine
Print Friendly, PDF & Email

Večkrat se zgodi, da nam kaj kruha ostaja in, da ga ne bi zavrgli, iz njega lahko ustvarimo čudovite nove jedi ali pa domače drobtine, ki so meni osebno nenadomestljive in mnogo boljše kot kupljene. Priprava pa je enostavna in hitra, le počakati moramo, da se kruh dobro posuši. In, če imamo domač kruh, točno vemo kaj vsebuje in iz česa bomo pripravili drobtine.

Zato, ko boste naslednjič razmišljali kam s starim kruhom, se spomnite in naredite domače drobtine. Ne bo vam žal. Uporabite jih za paniranje, zabelo, dodatek jedem …

Domače drobtine

Pripomočki za domače drobtine

  • sekljalnik ali blender
  • steklen kozarec za vlaganje s pokrovčkom ali druga posoda primerna za shranjevanje

Sestavine za domače drobtine

  • star kruh v poljubni količini

Uporabite lahko bel, pol bel, črn, polnozrnat kruh, žemlje

Priprava domačih drobtin

Kruh, ki ga bomo namenili pripravi drobtin, narežemo na približno centimeter široke rezine, kot bi sicer rezali kruh. Narezan kruh porazdelimo na pekač ali pladenj in ga pustimo, da se posuši. Čas sušenja kruhovih rezin je različen od vlažnosti zraka, samih kruhovih rezin. Moramo pa ga res dobro posušiti, zato nič hudega, če ga sušimo kakšen dan dlje. Sušimo ga enostavno, v prostoru s sobno temperaturo.

Domače drobtine

Ko je kruh dovolj suh (če rezino kruha skušamo prelomiti z rokami to storimo z lahkoto), pripravimo sekljalnik ali blender in vanj damo nekaj rezin kruha, ki jih zmeljemo poljubno grobo. Lahko jih zmeljemo čisto v fin prah ali pa pustimo kakšen bolj grob delec vmes.

Ko smo v drobtine zdrobili oziroma zmleli prvi del kruha, nastale drobtine vsujemo v npr. čist in suh steklen kozarec, nato pa nadaljujemo z mletjem vse dokler ne zmeljemo vsega kruha.

Kozarec z drobtinami zapremo in shranimo v kuhinjski shrambi, kot bi hranili kupljene drobtine. Namesto v steklenem kozarcu jih lahko shranite tudi kako drugače – v plastični posodi za shranjevanje živil, papirnati ali drugačni vrečki, … Pozorni moramo biti le na to, da jih hranimo v suhem prostoru.

Domače drobtine

Še nekaj idej, kako star kruh porabiti drugače:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor