Kruhov narastek s cvetačo in korenjem
Print Friendly, PDF & Email

Kruhov narastek s cvetačo in korenjem je ena od okusnih idej, kako popestriti vaš jedilnik, hkrati pa porabiti še zadnje kose že starega kruha. Priprava tega kruhovega narastka s cvetačo in korenjem je povsem preprosta, in ne zahteva posebnih kuharskih veščin. Po dobrih 50 minutah boste že sedeli za skupno mizo in se oblizovali.

Kruhov narastek s cvetačo in korenjem je sočen in predstavlja povsem samostojno jed ob kateri pa se zelo prileže skleda vaše najljubše solate. Seveda pa ga lahko ponudite tudi kot prilogo mesnim jedem, omakam …

Kruhov narastek s cvetačo in korenjem

Pripomočki za kruhov narastek s cvetačo in korenjem:

  • pekač dimenzij 23*30 cm (lahko tudi malenkost manjši)
  • električni mikser z nastavkom za stepanje

Sestavine za kruhov narastek s cvetačo in korenjem

Za 3-4 osebe:

  • 330 g očiščenih cvetačnih cvetk (1 srednje velika cvetača)
  • 120 – 150 g korenja (cca. 2 večja korenja)
  • 250 g starega kruha; lahko tudi štručk, žemlje (vsaj 1 dan)
  • 200 ml mleka
  • 2 jajci
  • 180 g kisle smetane
  • sol in poper po okusu
  • 1 šopek peteršilja
  • 2-3 stroki česna
  • muškatni orešček po okusu

Za premaz in posip:

  • 2 jedilni žlici kisle smetane
  • 90 g naribanega poljubnega sira (jaz sem uporabila Ementalerja, odličen je tudi Ementalec)
  • maslo za mazanje pekača

Priprava kruhovega narastka s cvetačo in korenjem

Najprej v posodo za kuhanje nalijemo vodo in jo pristavimo na štedilnik. Medtem, ko čakamo, da voda v njem zavre, očistimo cvetačo in jo razdelimo na manjše cvetke. Naj bodo v velikosti grižljaja (lahko tudi večji, če vam je ljubše).

kruhov-narastek-s-cvetaco-in-korenjem (2)

Očistimo še korenje in ga nastrgamo s pomočjo lupilca na poljubno velike rezine. Lahko ga tudi narežete kolobarje ali kocke, kakor vam je ljubše. Vklopimo še pečico in njeno temperaturo nastavimo na 160 °C (ventilacijska pečica).

kruhov-narastek-s-cvetaco-in-korenjem (3)

Ko voda zavre, jo malo posolimo in vanjo stresemo cvetačne cvetke. Pokrijemo in pri zmernem vretju, v pokriti posodi kuhamo 8 minut.

Medtem, ko se cvetača kuha, pripravimo kruh. Kruh narežemo na poljubno velike kocke (moje so velike nekje med 0,5 – 1 cm) in jih stresemo v večjo plastično posodo. Narezan kruh prelijemo z 200 ml mleka in premešamo s pomočjo kuhalnice, da se kruh malo napoji.

kruhov-narastek-s-cvetaco-in-korenjem (4)

Ko je cvetača kuhana (po 8-mih minutah) jo odcedimo in pustimo, da se malo ohladi. Medtem, ko se kruh narezan na kocke, še vedno napaja z mlekom in se cvetača ohlaja, pripravimo jajčno polivko.

Jajci ločimo na beljake in rumenjake. Beljake stepemo v trden sneg, rumenjakom pa dodamo kislo smetano in začimbe (česen nasekljamo čisto na drobno, prav tako peteršilj, v kolikor imamo svežega) in vse skupaj s pomočjo metlice za stepanje ročno umešamo v gladko, homogeno zmes.

kruhov-narastek-s-cvetaco-in-korenjem (5)

Jajčno zmes, cvetačo in nastrgan korenček dodamo k kruhovim kockam. Nežno premešamo s pomočjo kuhalnice, nato pa dodamo še sneg, ki smo ga stepli iz beljakov. Tudi tega nežno vmešamo v zmes za kruhov narastek s cvetačo in korenjem.

kruhov-narastek-s-cvetaco-in-korenjem (6)

Pekač namažemo z maslom, nato pa vanj pretresemo zmes za kruhov narastek s cvetačo in korenjem. Enakomerno jo porazdelimo po pekaču, nato pa kruhov narastek premažemo z 2 žlicama kisle smetane.

kruhov-narastek-s-cvetaco-in-korenjem (7)

Naribamo sir in ga čim bolj enakomerno potresemo po kruhovem narastku s cvetačo in korenjem. Pečemo 30 minut pri 160 °C.

kruhov-narastek-s-cvetaco-in-korenjem (8)

Ko je kruhov narastek s cvetačo pečen, ga vzamemo iz pečice in ga pustimo 5 minut in šele nato razrežemo (seveda ga lahko razrežete tudi takoj, a malce ohlajen se vam bo lepše rezal).

kruhov-narastek-s-cvetaco-in-korenjem (9)

Naj vam tekne, ta slana različica kruhovega narastka s cvetačo in korenjem!

kruhov-narastek-s-cvetaco-in-korenjem (10)

Vabim, da si ogledate še naslednje ideje kako porabiti star kruh:

Kruhov narastek s cvetačo in korenjem

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.3]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor