Kruhov narastek s cvetačo in korenjem
Print Friendly, PDF & Email

Kruhov narastek s cvetačo in korenjem je ena od okusnih idej, kako popestriti vaš jedilnik, hkrati pa porabiti še zadnje kose že starega kruha. Priprava tega kruhovega narastka s cvetačo in korenjem je povsem preprosta, in ne zahteva posebnih kuharskih veščin. Po dobrih 50 minutah boste že sedeli za skupno mizo in se oblizovali.

Kruhov narastek s cvetačo in korenjem je sočen in predstavlja povsem samostojno jed ob kateri pa se zelo prileže skleda vaše najljubše solate.

kruhov-narastek-s-cvetaco-in-korenjem (1)

Pripomočki za kruhov narastek s cvetačo in korenjem:

  • 3 plastične sklede
  • posoda s pokrovom
  • pekač dimenzij 23*30 cm (lahko tudi malenkost manjši)
  • električni mikser z nastavkom za stepanje
  • kuhinjska deska
  • nož
  • lupilec zelenjave
  • ribežen
  • cedilo
  • metlica za ročno stepanje
  • merilnik tekočin
  • kuhinjska tehtnica
  • kuhalnica
  • električna pečica
  • štedilnik

Sestavine za kruhov narastek s cvetačo in korenjem:

(za 3-4 osebe)

Za pripravo zmesi:

  • 330 g očiščenih cvetačnih cvetk (1 srednje velika cvetača)
  • 2 korenja
  • 250 g starega kruha (vsaj 1 dan)
  • 200 ml mleka
  • 2 jajci
  • 180 g kisle smetane
  • sol in poper po okusu
  • 1 šopek peteršilja
  • 2-3 stroki česna
  • muškatni orešček po okusu

Za premaz in posip:

  • 2 jedilni žlici kisle smetane
  • 90 g naribanega poljubnega sira (jaz sem uporabila Ementalerja, odličen je tudi Ementalec)
  • maslo za mazanje pekača

Priprava kruhovega narastka s cvetačo in korenjem:

Najprej v posodo za kuhanje nalijemo vodo in jo pristavimo na štedilnik. Medtem, ko čakamo, da voda v njem zavre, očistimo cvetačo in jo razdelimo na manjše cvetke. Naj bodo v velikosti grižljaja (lahko tudi večji, če vam je ljubše).

kruhov-narastek-s-cvetaco-in-korenjem (2)

Očistimo še korenje in ga nastrgamo s pomočjo lupilca na poljubno velike rezine. Lahko ga tudi narežete kolobarje ali kocke, kakor vam je ljubše. priklopimo še pečico in njeno temperaturo nastavimo na 160 °C (ventilacijska pečica).

kruhov-narastek-s-cvetaco-in-korenjem (3)

Ko voda zavre, jo malo posolimo in vanjo stresemo cvetačne cvetke. Pokrijemo in pri zmernem vretju, v pokriti posodi kuhamo 8 minut.

Medtem, ko se cvetača kuha, pripravimo kruh. Kruh narežemo na poljubno velike kocke (moje so velike nekje med 0,5 – 1 cm) in jih stresemo v večjo plastično posodo. Narezan kruh prelijemo z 200 ml mleka in premešamo s pomočjo kuhalnice, da se kruh malo napoji.

kruhov-narastek-s-cvetaco-in-korenjem (4)

Ko je cvetača kuhana (po 8-mih minutah) jo odcedimo in pustimo, da se malo ohladi. Medtem, ko se kruh narezan na kocke, še vedno napaja z mlekom in se cvetača ohlaja, pripravimo jajčno polivko.

Jajci ločimo na beljake in rumenjake. Beljake stepemo v trden sneg, rumenjakom pa dodamo kislo smetano in začimbe (česen nasekljamo čisto na drobno, prav tako peteršilj, v kolikor imamo svežega) in vse skupaj s pomočjo metlice za stepanje ročno umešamo v gladko, homogeno zmes.

kruhov-narastek-s-cvetaco-in-korenjem (5)

Jajčno zmes, cvetačo in nastrgan korenček dodamo k kruhovim kockam. Nežno premešamo s pomočjo kuhalnice, nato pa dodamo še sneg, ki smo ga stepli iz beljakov. Tudi tega nežno vmešamo v zmes za kruhov narastek s cvetačo in korenjem.

kruhov-narastek-s-cvetaco-in-korenjem (6)

Pekač namažemo z maslom, nato pa vanj pretresemo zmes za kruhov narastek s cvetačo in korenjem. Enakomerno jo porazdelimo po pekaču, nato pa kruhov narastek premažemo z 2 žlicama kisle smetane.

kruhov-narastek-s-cvetaco-in-korenjem (7)

Naribamo sir in ga čim bolj enakomerno potresemo po kruhovem narastku s cvetačo in korenjem. Pečemo 30 minut pri 160 °C.

kruhov-narastek-s-cvetaco-in-korenjem (8)

Ko je kruhov narastek s cvetačo pečen, ga vzamemo iz pečice in ga pustimo 5 minut in šele nato razrežemo (seveda ga lahko razrežete tudi takoj, a malce ohlajen se vam bo lepše rezal).

kruhov-narastek-s-cvetaco-in-korenjem (9)

Naj vam tekne, ta slana različica kruhovega narastka s cvetačo in korenjem!

kruhov-narastek-s-cvetaco-in-korenjem (10)

Vabim, da si ogledate še naslednje ideje kako porabiti star kruh:

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.3]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor