Mehke domače žemlje
Print Friendly, PDF & Email

Domače žemlje so mi bile dolgo v izziv. Najprej nisem našla pravega recepta za testo, potem je bil tu oblikovalski vidik, ko so pečene žemlje izgledale vse kaj drugega kot žemlje … Potem pa sem stvari vzela v svoje roke, po občutku zamesila kvašeno testo, ki se je izkazalo za izvrstno in ker vaja dela mojstra, če mojster dela vajo, so tudi žemlje počasi začele izgledati kot žemlje in tako danes z vami delim recept za mehke domače žemlje, ki sveže ostanejo več dni, če jih prej seveda ne pojemo.

Mehke domače žemlje

Pripomočki za domače žemlje

  • kuhinjski robot ali el. mešalnik z gnetilkami
  • pekač v velikosti pečice

Sestavine za domače žemlje

Za 8 – 10 žemelj:

  • 600 g gladke bele moke
  • 1 zavojček suhega kvasa (7 g) ali pol kocke svežega (21 g)
  • 2,1 dl mlačne vode
  • 1 dl mlačnega mleka
  • 2 žlici olja (olivno ali katero drugo rastlinsko olje)
  • 2 žlici kisle smetane (70 g)
  • 6 g sladkorja
  • 10 – 12 g soli oz po okusu

Priprava domačih žemelj

V skledo, v kateri bomo zamesili testo, odmerimo gladko belo moko, dodamo sol, sladkor, suh kvas in kislo smetano (lahko tudi navadni čvrst jogurt). Prilijemo mlačno mleko in vodo, olje. Vse skupaj s pomočjo robota zgnetemo v gladko, voljno testo. Testo gnetemo 10 – 15 minut. Seveda lahko testo umesimo tudi ročno, pri tem se čas gnetenja podaljša na 20 – 25 minut.

Skledo s testom pokrijemo in pustimo na sobni temperaturi, da vzhaja približno 1 uro, oziroma, da se testo podvoji.

Mehke domače žemlje

Ko je testo vzhajalo, ga denemo na pomokano delovno površino in raztegnemo v daljši svaljek. Tega razdelimo na 8 – 10 približno enakih delov (če pa želite, lahko posamezne dele tudi tehtate in naredite popolnoma enake).

Nato se lotimo oblikovanja žemljic. Tu vsak lahko postopa po svoje, jaz naredim tako, da posamezni košček testa najprej z dlanjo sploščim, nato pa zaprem in oblikujem kroglico,  ki jo nato z dlanjo povaljam po delovni površini, da dobim podolgovato obliko žemlje. Polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko.

Enako storimo z vsemi koščki testa. Poljubno, če želimo lahko oblikujemo tudi kajzerice, pletenke, …

Mehke domače žemlje

Ko so vse žemljice oblikovane (ali pa vsako sproti, preden jih položimo na pekač), vzamemo kuhalnico z ožjim okroglim ročajem, ki ga premažemo z oljem in ročaj dobro vtisnemo po sredini. Dobro pritisnemo do dna, a pri tem testa ne razpolovimo.  Kot rečeno, to lahko delamo na pekaču, ali na delovnem pultu. Kar vam je lažje.

Mehke domače žemlje

Tako, žemljice pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo, da še malo počivajo in vzhajajo, medtem, ko bomo segreli ventilatorsko pečico na 170 °C.
Ko je pečica segreta, žemljice premažemo z mlačno vodo in jih pečemo 20 – 25 minut na 170 °C (odvisno kako zapečene želimo). Pečene preložimo na rešetko za ohlajanje in prekrijemo s čisto kuhinjsko krpo, da se ohladijo.

Mehke domače žemlje

Naj vam teknejo!

Mehke domače žemlje

Ljubitelji domačega kruha pa poskusite tudi:

Mehke domače žemlje

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor