Mousse iz bele čokolade in aquafabe
Mousse iz bele čokolade in aquafabe je preprosta in hitro narejena penasta sladica v kozarcu. Spada med reciklirane sladice, saj jo naredimo iz sicer “odpadne” vode, v kateri se je kuhala čičerika ali druge stročnice. Ta tekočina se imenuje aquafabe. Uporabimo lahko tudi tekočino iz konzerve.
Mousse iz bele čokolade in aquafabe – pripomočki:
- električni mešalnik
- visoka posoda za stepanje
- žlica
- posoda za vodno kopel
- servirni kozarci ali skodelice
Mousse iz bele čokolade in aquafabe – sestavine:
- 100 ml tekočine aquafabe
- 1 zvrhana žlica sladkorja v prahu
- 1 vanilin sladkor (po želji)
- 100 g bele čokolade
Dekoracija (po želji):
- lističi mandljev
- kokosova moka
Mousse iz bele čokolade in aquafabe– postopek:
V posodo za stepanje nalijemo 100 ml tekočine aquafabe. Uporabimo lahko tekočino iz konzerve ali tekočino, v kateri smo namakali stročnice. Jaz sem uporabila kar tekočino iz konzerve, v kateri je bila čičerika. S pomočjo električnega mešalnika stepemo sneg. Dodamo 1 zvrhano žlico sladkorja v prahu.
Če želimo, lahko dodamo še 1 vanilin sladkor, ni pa potrebno. Z električnim mešalnikom stepamo tako dolgo, da dobimo gosto peno, ki je po strukturi zelo podobna snegu, ki ga stepemo iz jajčnih beljakov.
Nad vodno kopeljo stopimo 100 g bele čokolade. Čokolado dodajamo postopoma. Če vas zanima več o postopku pravilnega topljenja čokolade, ki se imenuje temperiranje čokolade, si lahko preberete tukaj.
Stopljeno belo čokolado nato postopoma dodajamo v sneg in narahlo mešamo, da se čokolada lepo porazdeli in tako nastane mousse iz bele čokolade in aquafabe.
Mousse nadevamo v kozarce ali skodelice ter po želji dekoriramo. Jaz sem uporabila lističe mandljev, ki sem jih potrosila po vrhu.
Prijetno sladkanje!
Če imate radi sladice, ki jih postrežemo v kozarcu, poskusite tudi naslednje sladice:
- Čokoladno kremo v kozarcu
- Kapučino panakota
- Panakota s kakijevo kremo
- Sladoledni tiramisu
- Praznična sladica v kozarcu
- Jagodna panakota