Praznična sladica v kozarcu
Za praznike imamo več časa in lahko več energije vložimo v pripravo dobrot, ki jih pojemo v krogu najdražjih. Praznična sladica v kozarcu je osvežilno-sladka lepotica, ki jo sestavljajo tri plasti, nad katerimi se bohoti dekoracija iz smetane, biseri in lešnik.
Praznična sladica v kozarcu – pripomočki:
- kozica za kuhanje
- metlica
- 2 skodelici
- 1 plastična vrečka (1 liter)
- valjar
- žlica
- deska za rezanje
- nož
- 2 kozarca
- električni mikser
- pumpica za krasitev s smetano
Praznična sladica v kozarcu – sestavine:
1. plast: Cimetova panakota
- 3 – 3,5 dl smetane (del jo lahko nadomestimo z navadnim tekočim jogurtom)
- 1 vanilin sladkor
- ščepec cimeta
- sladkor (po želji)
- 2 lističa želatine
2. plast: Čokoladni piškotek
- 8-10 čajnih piškotov
- 1 žlica sladkega kakava
- ščepec cimeta
- 1 žlica ruma (ni nujno)
- cca 0,5 dl mleka
3. plast: Božični preliv
- pol jogurtovega lončka kristalnega sladkorja
- jabolko
- ščepec cimeta, klinčkov
- 0,5 dl mleka
Dekoracija:
- 1 dl sladke smetane za stepanje
- cimet (po želji)
- srebrne perlice
- 2 cela lešnika
Praznična sladica v kozarcu – postopek:
Najprej se lotimo prve plasti, ki je pravzaprav cimetova panakota. Dobre 3 dl sladke smetane zlijemo v kozico in jo segrevamo skoraj do vretja. Dodamo 1 vanilin sladkor, večji ščepec cimeta in po želji še dodatno sladkamo. Medtem v skodelici ali globokem krožniku namočimo 2 lističa želatine, ki ju nato vmešamo v smetano. Nalijemo v kozarce in ko se malenkost ohladi, postavimo v hladilnik za vsaj 4 ure (še bolje pa čez noč).
Druga plast se imenuje čokoladni piškotek. Nekaj čajnih piškotov zdrobimo. Najboljše je, da si pomagamo z vrečko in valjarjem.
Zdrobljene piškote stresemo v skodelico, dodamo 1 žlico sladkega kakava, ščepec cimeta ter žličko ruma (lahko izpustimo).
Postopoma dolivamo mleko (cca 0,5 dl) in mešamo, da dobimo gladko čokoladno zmes.
Tretja plast praznične sladice v kozarcu je karamelni preliv z jabolkami, ki ga zaradi božičnih začimb (cimet, klinčki) imenujemo kar božični preliv. Sladkor karameliziramo, dodamo ščepec mletega cimeta in klinčkov v prahu ter razredčimo z mlekom. Natančnejši postopek priprave tega slastnega preliva je opisan in s slikami prikazan pri božični panakoti.
Prvo plast – cimetovo panakoto in drugo plast – čokoladni piškotek lahko tudi zamenjamo. V tem primeru damo čokoladno zmes na dno kozarca in za nekaj časa postavimo v hladilnik ter nato prelijemo s cimetovo panakoto.
Stepemo še sladko smetano, s katero bomo praznično sladico še okrasili, da bo zares videti popolna.
V kozarce dodamo še tretjo plast – božični preliv iz karamele in jabolk. Če smo ljubitelji cimeta, lahko v en del smetane dodamo mleti cimet in tako dobimo cimetovo smetano.
Sladico okrasimo; nekaj kupčkov naredimo z navadno sladko smetano, nekaj pa s cimetovo smetano. Dodamo še nekaj srebrnih perlic in za piko na i še cel lešnik.
Ker je sladica precej nasitna, je kot nalašč za praznične dni, ko si vzamemo več časa za posedanje ob mizi in druženje s sorodniki in prijatelji. Čeprav smo siti že od praznično obloženih miz, bomo sladico v kozarcu brez težav zmazali in z žličko postrgali še zadnji grižljaj.
Prijetno sladkanje in lepe praznike!