Praznična sladica v kozarcu
Print Friendly, PDF & Email

Za praznike imamo več časa in lahko več energije vložimo v pripravo dobrot, ki jih pojemo v krogu najdražjih. Praznična sladica v kozarcu je osvežilno-sladka lepotica, ki jo sestavljajo tri plasti, nad katerimi se bohoti dekoracija iz smetane, biseri in lešnik.

praznicna-sladica-v-kozarcu-13

Praznična sladica v kozarcu – pripomočki:

  • kozica za kuhanje
  • metlica
  • 2 skodelici
  • 1 plastična vrečka (1 liter)
  • valjar
  • žlica
  • deska za rezanje
  • nož
  • 2 kozarca
  • električni mikser
  • pumpica za krasitev s smetano

Praznična sladica v kozarcu – sestavine:

praznicna-sladica-v-kozarcu-11. plast: Cimetova panakota

  • 3 – 3,5 dl smetane (del jo lahko nadomestimo z navadnim tekočim jogurtom)
  • 1 vanilin sladkor
  • ščepec cimeta
  • sladkor (po želji)
  • 2 lističa želatine

2. plast: Čokoladni piškotek

  • 8-10 čajnih piškotov
  • 1 žlica sladkega kakava
  • ščepec cimeta
  • 1 žlica ruma (ni nujno)
  • cca 0,5 dl mleka

praznicna-sladica-v-kozarcu-23. plast: Božični preliv

  • pol jogurtovega lončka kristalnega sladkorja
  • jabolko
  • ščepec cimeta, klinčkov
  • 0,5 dl mleka

Dekoracija:

  • 1 dl sladke smetane za stepanje
  • cimet (po želji)
  • srebrne perlice
  • 2 cela lešnika

Praznična sladica v kozarcu – postopek:

Najprej se lotimo prve plasti, ki je pravzaprav cimetova panakota. Dobre 3 dl sladke smetane zlijemo v kozico in jo segrevamo skoraj do vretja. Dodamo 1 vanilin sladkor, večji ščepec cimeta in po želji še dodatno sladkamo. Medtem v skodelici ali globokem krožniku namočimo 2 lističa želatine, ki ju nato vmešamo v smetano. Nalijemo v kozarce in ko se malenkost ohladi, postavimo v hladilnik za vsaj 4 ure (še bolje pa čez noč).

praznicna-sladica-v-kozarcu-4

Druga plast se imenuje čokoladni piškotek. Nekaj čajnih piškotov zdrobimo. Najboljše je, da si pomagamo z vrečko in valjarjem.

praznicna-sladica-v-kozarcu-5-jpg

Zdrobljene piškote stresemo v skodelico, dodamo 1 žlico sladkega kakava, ščepec cimeta ter žličko ruma (lahko izpustimo).

praznicna-sladica-v-kozarcu-6-jpg

Postopoma dolivamo mleko (cca 0,5 dl) in mešamo, da dobimo gladko čokoladno zmes.

praznicna-sladica-v-kozarcu-7-jpg

Tretja plast praznične sladice v kozarcu je karamelni preliv z jabolkami, ki ga zaradi božičnih začimb (cimet, klinčki) imenujemo kar božični preliv. Sladkor karameliziramo, dodamo ščepec mletega cimeta in klinčkov v prahu ter razredčimo z mlekom. Natančnejši postopek priprave tega slastnega preliva je opisan in s slikami prikazan pri božični panakoti.

praznicna-sladica-v-kozarcu-8

Prvo plast – cimetovo panakoto in drugo plast – čokoladni piškotek lahko tudi zamenjamo. V tem primeru damo čokoladno zmes na dno kozarca in za nekaj časa postavimo v hladilnik ter nato prelijemo s cimetovo panakoto.

praznicna-sladica-v-kozarcu-9

Stepemo še sladko smetano, s katero bomo praznično sladico še okrasili, da bo zares videti popolna.

praznicna-sladica-v-kozarcu-10

V kozarce dodamo še tretjo plast – božični preliv iz karamele in jabolk. Če smo ljubitelji cimeta, lahko v en del smetane dodamo mleti cimet in tako dobimo cimetovo smetano.

praznicna-sladica-v-kozarcu-11

Sladico okrasimo; nekaj kupčkov naredimo z navadno sladko smetano, nekaj pa s cimetovo smetano. Dodamo še nekaj srebrnih perlic in za piko na i še cel lešnik.

praznicna-sladica-v-kozarcu-14

Ker je sladica precej nasitna, je kot nalašč za praznične dni, ko si vzamemo več časa za posedanje ob mizi in druženje s sorodniki in prijatelji. Čeprav smo siti že od praznično obloženih miz, bomo sladico v kozarcu brez težav zmazali in z žličko postrgali še zadnji grižljaj.

praznicna-sladica-v-kozarcu-3

Prijetno sladkanje in lepe praznike!

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.9]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.