Turški sutlijaš iz slovenske kuhinje
Turški sutlijaš iz slovenske kuhinje je enostavna stara sladica, ki je hitro pripravljena in me je v Turčiji navdušila, zato jo doma večkrat pripravim, saj je kremasta in polnega okusa in, če jo boste pokusili, jo boste z veseljem tudi vi pripravljali za svoje najdražje.
Lahko ponudimo še vročega ali pa hladnega, kakor samostojno sladico ali pa kakor sladico ob juhi, enolončnici … v vsakem primeru se bo turški sutlijaš prilegel in bo požel navdušenje. Sladico lahko okrasite s sezonskim ali vašim najljubšim sadjem in sladko smetano.
Pripomočki za pripravo turškega sutlijaša
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo turškega sutlijaša
Za šest oseb:
- 200 ml riža
- sol po okusu
- 600 ml vode
- 600 ml mleka
- 15 g sladkorja
- 3 vaniljevi sladkorji
- 2 vaniljeva praška za puding po 40g
Za dekoracijo:
- 200 ml sladke smetane
- 200 g svežih jagod ali sadje po želji
Priprava turškega sutlijaša
200 ml riža skuhamo v rahlo osoljeni vodi po navodilu proizvajalca, ki so navedena na embalaži. Kuhan riž odcedimo in pustimo ob strani.
Medtem, ko se riž kuha, že lahko skuhamo puding.
V slučaju, da puding kuhamo v mikrovalovni pečici se bomo 100% izognili, da se nam puding prismodi in ima potem neprijeten vonj in okus, zato sem vam pripravila nasvet, kako skuhati puding v mikrovalovni pečici.
V stekleno ali plastično posodo damo 550 ml mleka in vanilin sladkor, premešamo, da se sladkor stopi ter postavimo v mikrovalovno pečico na najvišjo temperaturo, da mleko zavre. Vanilin puding in sladkor z metlico umešamo in dodamo 50 ml mleka in mešamo, da se puding in sladkor dobro umeša v mleko, nato vlijemo tekočino s pudingom v vrelo mleko in dobro premešamo ter postavimo v mikrovalovno pečico in med kuhanjem vsake pol minute premešamo, da se puding porazdeli enakomerno med mleko. Ves čas kuhanja traja približno 2-3 minute.
Seveda puding lahko skuhate klasično, na štedilniku.
550 ml mleka zlijemo v kozico in pristavimo na štedilnik, da mleko zavre. Vanilin puding in sladkor damo v skodelico ter zmešamo, nato dodamo še 50 ml mleka in dobro premešamo, da dobimo gladko maso. Ko mleko zavre, mu umešamo maso za puding in med stalnim mešanjem kuhamo še 2 -3 minute in puding je kuhan.
Kuhanemu pudingu med stalnem mešanjem dodamo se kuhan riž in premešamo, da se riž porazdeli enakomerno med puding.
Tako pripravljen turški sultijaš po slovensko nadevamo v steklene skodelice, ki smo jih poprej splaknili s hladno vodo in postavili na kovinsko podlago, da steklo ne poči, lahko pa jih nadevamo tudi v drugačne dekorativne skodelice.
Sladko smetano trdo stepemo, jagodam odstranimo peclje in jih operemo. Seveda lahko uporabite tudi drugo sadje.
Ohlajen sutlijaš okrasimo s stepeno smetano in sadjem.
Turški sutlijaš iz slovenske kuhinje, je sladica, ki jo zaradi enostavnosti priprave in okusnosti sladice, veseljem pripravim. Lučka Glaser
Priporočam vam ogled tudi enostavnih, različnih mojih receptov s pudingi:
- Rabarbara s pudingom.
- Jabolčna čežana s čokoladnim pudingom.
- Jagodna puding torta na hitro.
- Bananina slaščica na hitro.
In še enostavni domači sladoledi:
- Veganski borovničev sladoled.
- Božanski borovničev sorbet.
- Sladoled banana-kaki.
- Sladoled banana-malina.
- Jagodni sladoled – 100% iz sadja.
- Limonina ledenka z bezgovim sirupom.