Torta z grškim jogurtom in malinami brez peke
Print Friendly, PDF & Email

Torta z grškim jogurtom in malinami je nežna, osvežilna in ni presladka. Maline pa po želji lahko zamenjate za drugo jagodičevje. Testo je piškotno, zato peka ni potrebna, v kolikor pa imate raje biskvitno dno, pa si lahko pomagate z receptom: enostavna sadna torta in spečete biskvit iz polovične mase.

Torta z grškim jogurtom in malinami brez peke

Pripomočki za torto z grškim jogurtom

  • električni mikser
  • pekač za torto s snemljivim dnom premera 20 cm (lahko tudi 18)

Sestavine za torto z grškim jogurtom

Za piškotno dno:

  • 150 g maslenih piškotov
  • 3 žlice mleka
  • 50 masla

Za kremo:

  • 400 g grškega jogurta
  • 250 g mascarpone sira
  • 70 g sladkorja (bolj sladkosnedi – 100 g)
  • 3 lističi želatine
  • 250 g malin (+ nekaj malin za dekoracijo – po želji)
  • pol žličke vanilje v prahu
  • 1 žlica ruma (lahko tudi vaniljevega ekstrakta)

Priprava torte z grškim jogurtom

Najprej v sekljalniku v prah zmiksamo maslene piškote. Če sekljalnika nimate, lahko piškote date v pvc vrečko, ki jo zaprete in s pomočjo valjarja zdrobite piškote. Kupijo pa se tudi že zdrobljeni piškoti. Maslo stopimo.
Maslo, piškotni prah in 3 žlice mleka zmešamo skupaj.

Torta z grškim jogurtom in malinami brez peke

Na servirni krožnik položimo tortni obod (brez dna). Vanj stresemo zmes za piškotno dno in jo z žlico enakomerno porazdelimo znotraj oboda. S kozarcem si nato lahko pomagamo, da dobro poteptamo in poravnamo piškotno dno. Piškotno dno damo v hladilnik.

V globok krožnik namočimo 3 lističe želatine.

Torta z grškim jogurtom in malinami brez peke

V posebni posodi zmiksamo skupaj grški jogurt, mascarpone, sladkor v prahu in vaniljo v prahu.

Torta z grškim jogurtom in malinami brez peke

V kozico damo maline in žlico ruma. Segrevamo, da se maline razpustijo. Želatino vzamemo iz vode in jo nekoliko ožamemo in jo dodamo k malinam, ter vmešamo, da se stopi,  pri tem pazimo, da ne zavre, zato lahko kozico kar odstavimo s štedilnika.

Torta z grškim jogurtom in malinami brez peke

Maline z želatino sedaj vlijemo k zmesi iz mascarpone sira in grškega jogurta. To naredimo med neprestanim mešanjem z mešalnikom. Povsem enostavno je. Zato se nikar ne bojte želatine. Vse skupaj prelijemo čez piškotno dno in torto postavimo v hladilnik, najbolje čez noč.

Če imate raje želatino v prahu, uporabite to (glede količine in doziranja, glejte navodila proizvajalca).

Torta z grškim jogurtom in malinami brez peke

Ko se je torta z grškim jogurtom in malinami strdila, ji previdno odstranimo tortni obod (jaz grem pred tem z nožem okoli roba), in jo po želji poljubno okrasimo, jaz sem izbrala sveže maline, vi pa kot želite. Lahko tudi zdrobljene lističe mandljev, nastrgano belo ali temno čokolado, nekaj povsem tretjega.

Torta z grškim jogurtom in malinami brez peke

Razrežemo in uživamo.

Torta z grškim jogurtom in malinami brez peke

Poskusite tudi:

Če imate radi sladice z malinami, potem pa ne spreglejte:

Torta z grškim jogurtom in malinami brez pekePrijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor