Enostavna sadna torta
Print Friendly, PDF & Email

Rada imam enostavne, a okusne torte. In takšna je tudi ta sadna torta. Sočen in rahel čokoladni biskvit, ki je pripravljen kot bi mignil, brez ločevanja jajc na beljake in rumenjake ter okusna krema, pripravljena iz mascarpone sira in sladke smetane, z dodatkom vanilje, v kateri so skriti koščki sadja, tokrat ananasa, lahko pa bi bilo tudi katero drugo sadje. Za kremo potrebujete le 5 sestavin, med katerimi ni želatine ali drugih želirnih sredstev. Najtežji del pri pripravi te torte je pravzaprav čakanje, da se sestavine med seboj povežejo in strdijo.

Vsekakor tortica primerna za vse dni.



Pripomočki za sadno torto:

  • okrogel pekač za torte s snemljivim dnom premera 20 cm
  • servirni krožnik/pladenj
  • električni mešalnik

Sestavine za sadno torto

Za biskvit:

  • 80 g gladke bele moke
  • 2 jajci (s ali m)
  • 50 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 50 ml olja
  • 50 ml mleka
  • 10 g kakava v prahu (pravi kakav)
  • 3-4 g pecilnega praška
  • malo masla za mazanje pekača

Za navlažitev biskvita:

  • cca. 8 žlic tekočine iz kompota (lahko tudi mleka) oz. po želji in okusu

Za kremo:

  • 250 g mascarpone sira
  • 250 ml sladke smetane za stepanje
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 1 žlica vaniljevega ekstrakta
  • 1 ananasov kompot (560 g pločevinka; neto plod 340 g)

Priprava enostavne sadne torte

Vklopimo pečico in jo segrejemo na 160 °C (ventilacija).

Posebej si pripravimo 80 g gladke moke, kateri dodamo in primešamo 10 g kakava in 3-4 g pecilnega praška. Pustimo ob strani.
V posodo, v kateri bomo pripravili biskvit, damo 2 jajci, 50 g sladkorja in 1 vaniljev sladkor. Z mešalnikom pri najvišji hitrosti stepamo približno 7-10 minut, toliko, da bo jajčna zmes res puhasta, penasta in narasla.

enostavna sadna torta

Dolijemo 50 ml olja in 50 ml mleka in na hitro premešamo. Nato v zmes presejemo moko, kateri smo dodali kakav in pecilni prašek. Premešamo, da se moka vmeša in je masa enotna, brez grudic. Dolgotrajno mešanje ni potrebno.

Maso vlijemo v pekač, ki smo ga po dnu in robovih namazali z maslom. Maso na rahlo poravnamo po pekaču z obračanjem pekača. Pečemo v že ogreti pečici, na 160 °C približno 18 – 20 minut.
Ker potrebujemo dva biskvita, lahko, če želite, spečete vsak biskvit posebej (torej vlijete le pol mase v pekač, spečete in ponovite z preostalo maso).

Medtem, ko se biskvit peče, odpremo pločevinko z ananasovim kompotom in njeno vsebino stresemo na cedilo, sok ujamemo v skledico, ananas pa pustimo na cedilu, da se dobro odteče.

Pečen biskvit pustimo nekaj minut v pekaču, nato odstranimo obod in biskvit preložimo na mrežico za ohlajanje.

Medtem, ko se biskvit ohlaja, lahko pripravimo kremo.

Sladko smetano (250 ml) trdo stepemo in pustimo ob strani. 
Vdrugi posodi pa skupaj zmešamo 50 g sladkorja v prahu in 250 g mascarpone sira ter jedilno žlico vaniljevega ekstrakta. Nato nežno vmešamo še stepeno smetano in krema je pripravljena, da vanjo, ročno, vmešamo še ananas, ki se je medtem že odtekel.

Ohlajen biskvit prerežemo na pol (če ste pekli vsak biskvit posebej, to ni potrebno). Prvo polovico položimo v tortni obod, ki smo ga položili na servirni krožnik, na katerem bomo torto tudi postregli. Biskvit navlažimo z 4 žlicami soka iz kompota. Namesto tega lahko uporabite tudi mleko.

Čez biskvit damo pol pripravljene kreme in jo enakomerno porazdelimo. Čez kremo položimo drugo polovico (plast) čokoladnega biskvita, ki ga prav tako navlažimo z 4 žlicami tekočine (soka) iz kompota. Čez pa porazdelimo in poravnamo še preostalo kremo.

Sadno torto z ananasom postavimo v hladilnik za 10 – 12 ur, lahko tudi dlje. Nato previdno odstranimo obod in torta je končana, lahko pa jo po želji in okusu še poljubno okrasimo.

Opomba avtorice

Če imate radi torte z še več več kreme, sestavine za kremo enostavno podvojite. Boste v tem primeru potrebovali malce višji pekač oziroma si pri tem lahko pomagate bodisi z acetatno folijo ali kar peki papirjem s katerim boste podaljšali stranice oziroma robove tortnega modela oziroma pekača ali pa torto naredite v nekaj centimetrov večjem pekaču (22-24 cm), pri čemer vam razmerja sestavin za biskvit ni potrebno spreminjati, le malo nižji bo.

Poskusite tudi:

 

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor