Biskvitna pita s skuto in malinami
Biskvitna pita s skuto in malinami je sočna in zelo okusna, saj se v njej med seboj lepo ujamejo nežna skuta, maline in limonina lupinica. Priprava pa je enostavna in dokaj hitra, le sama peka traja nekoliko dlje časa. Če malin nimate, jih lahko nadomestite z drugim sadjem oziroma jagodičevjem, npr. borovnicami, jagodami, robidami. Pri tem pa primerno prilagodite količino sadja.
Pripomočki za biskvitno pito s skuto in malinami
- električni mešalnik
- merilnik tekočin
- pekač velikosti 30*25 cm
Sestavine za biskvitno pito s skuto in malinami
Za biskvit:
- 2 jajci (M ali L)
- 120 g sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 250 ml mleka
- 220 ml olja
- 340 g ostre moke
- 6 g pecilnega praška (pol zavojčka)
Za skutni nadev:
- 500 g nepasirane skute
- 3 jajca (M ali L)
- 200 g kisle smetane
- 1 vaniljev sladkor
- 60 g sladkorja
- naribana lupinica 1 limone
- 15 g jedilnega škroba (npr. Gustin, Gusnel; če nimamo lahko tudi ostra moka v enaki količini)
- 130 g malin
- sladkor v prahu za posip (po želji in okusu)
Priprava biskvitne pite s skuto in malinami
Pečico vklopimo na 160 °C (ventilacija).
Medtem, ko se pečica segreva, jajca skupaj s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem penasto vmešamo (miksamo pri najvišji hitrosti 3-4 minute). Dolijemo mleko in olje.
Ostri moki primešamo pecilni prašek. Med stalnim mešanjem dodajamo jajčni zmesi. Dobimo gostejšo maso. Približno pol mase vlijemo in porazdelimo po pekaču, ki smo ga obložili s papirjem za peko.
Damo v ogreto pečico in pečemo 15 minut (160 °C, ventilacija).
Medtem, ko se biskvit peče, pripravimo skutni nadev tako, da vse sestavine za nadev, razen malin, zmešamo skupaj. Maline pa pregledamo in odstranimo morebitne smeti.
Po 15 minutah iz pečice vzamemo pekač z napol pečenim biskvitom in čez prelijemo skutni nadev, čez nadev porazdelimo maline, ki jih malenkost potisnemo v skuto. Čez damo in porazdelimo preostalo maso za biskvit.
Potisnemo nazaj v pečico in pečemo še cca. 50 minut pri 160 °C. Če nismo prepričani, da je biskvitna pita s skuto in malinami pečena, lahko naredimo preizkus z zobotrebcem, ki mora ostati suh po tem, ko ga izvlečemo iz biskvita.
Kot vsa peciva s skuto, se bo pita, medtem, ko se bo ohlajala, malce sesedla.
Povsem ohlajeno po želji posujemo s sladkorjem v prahu in narežemo na poljubne kose. Najlepše pa se bo rezala naslednji dan (pa tudi okusnejša bo), a nič hudega, če jo bomo rezali in jedli v istem dnevu, le ohladi naj se.
Poskusite tudi: biskvitno jabolčno pito.
Ljubitelji sladic s skuto pa poskusite tudi:
- sočno skutno torto z jagodami,
- skutne polžke s pehtranom in brusnicami,
- skutno pecivo z vaniljo brusnicami,
- borovničev zavitek s skuto,
- skutno pecivo z borovnicami,
- malinovo pito,
- skutni zavitek s svežino limone,
- pehtranove rezine s skuto,
- sočen skutin šarkelj.
Prijetno sladkanje!