Enostavna tiramisu torta za vsak dan
Kot ljubiteljica kave, sem si zaželela kavne torte. Iz sestavin, ki so bile pri roki, sem pripravila torto in upala na najboljše. Ko sem okusila prvi grižljaj, sem si rekla – to je to, lahka, tiramisu torta, primerna za vsak dan.
Priprava je zelo enostavna, tudi sestavin potrebujete relativno malo, časa še manj, dobrih 10 minut in torta bo nared za hladilnik. In kar je najboljše, pripravljena je brez peke. Le svoj čas potrebuje, da odstoji v hladilniku, da se strdi, okusi povežejo in prepojijo med seboj.
Pripomočki za tiramisu torto
- tortni model premera 20 cm
- primerno velik servirni krožnik
- sekljalnik (če bomo mleli piškote)
Sestavine za tiramisu torto
Za piškotno dno:
- 150 g maslenih piškotov
- 70 g masla
- 1 žlica mleka (lahko tudi ruma)
Za kavno (tiramisu) kremo:
- 500 ml sladke smetane
- 250 g mascarpone
- 5 – 6 kavnih žlic instant kave (oz po okusu)
- 1 žlica sladkorja v prahu (oz po okusu)
- 1 žlica vaniljeve arome
Za posip:
- kakav
Priprava tiramisu tortice
Najprej se lotimo piškotnega dna. Zmeljemo piškote (lahko pa kupimo že zmlete piškotne drobtine in uporabimo te). V kozici stopimo maslo, ga prilijemo k piškotnim drobtinam, dodamo še žlico mleka (ali ruma) in premešamo. Na servirni krožnik postavimo zaprt obod tortnega modela, vanj stresemo in porazdelimo pripravljene piškotne drobtine. Dobro jih potlačimo, pri tem si lahko pomagamo s kozarcem, katerega dno pritiskamo po piškotnem dnu.
Postavimo v hladilnik, medtem pa se lotimo kavne kreme.
Sladko smetano trdo stepemo.
V drugi posodi skupaj zmiksamo mascarpone, žlico sladkorja v prahu (lahko tudi več) in 5 – 6 žličk instant kave ter žlico vaniljeve arome. Dodamo in vmešamo še stepeno sladko smetano. Sedaj lahko preizkusimo ali nam ustreza sladkost (upoštevajte, da je sladko tudi piškotno dno) in intenziteta okusa kave in po potrebi odvzamemo del kreme, vmešamo sladkor ali kavo in dodamo celotni kremi, ki jo porazdelimo čez piškotno dno.
Postavimo v hladilnik, kjer tiramisu torto pustimo vsaj 10 ur, lahko dlje.
Odstranimo obod in čez tiramisu torto posujemo kakav (priporočam uporabo instant kakava, ki je sladek).
Narežemo na kose in uživamo v enostavni, lahkotni tiramisu torti.
In še nasvet, dlje kot bo torta v hladilniku, boljša bo, saj se bodo okusi še lepše povezali med seboj.
Poskusite tudi:
- čokoladno kavno torto brez peke,
- kinder torto brez peke,
- čokoladno borovničevo torto brez peke,
- arašidovo torto brez peke,
- nežno kokosovo torto brez peke.