Sladkorni led – Royal icing
Print Friendly, PDF & Email

Sladkorni led – Royal icing je sladkorna beljakova glazura, ki je v osnovi bele barve, lahko pa jo pobarvamo tudi z jedilnimi barvami. Najbolj pogosto se uporablja v prazničnih dnevih, predvsem v veselem decembru, ko z njo krasimo omamno dišeče medenjake, v času velike noči pa piškotne jajčke, zajčke in piščančke. Ustvarimo lahko beljakove poljubčke (španske vetrce), obročke in še in še. Le domišljiji je potrebno pustiti prosto pot.

Sladkorni led - Royal icing

Sladkorni led – Royal icing – pripomočki:

  • električni mikser

Sladkorni led – Royal icing – sestavine:

  • 1 beljak
  • 200 g sladkorja v prahu
  • 1-4 žličke limoninega soka
  • jedilne barve v gelu (po želji) Sladkorni led - Royal icing

Sladkorni led – Royal icing – postopek:

V skledo damo 1 beljak. Ko ločujemo beljak od rumenjaka, bodimo pozorni, da v beljaku zares ni nobenih sledi rumenjaka, saj se v tem primeru masa ne obnese. Postopoma dodamo 200 g sladkorja v prahu, ki naj bo čimbolj fino mlet. Sneg stepamo na maksimalni hitrosti, kar traja približno 2-3 minute.

Ko se beljak in sladkor v prahu že lepo povežeta med seboj, dodamo še limonin sok ter stepamo še minuto ali dve. Količina le-tega je odvisna od tega, kako kompaktno strukturo sladkornega ledu želimo oz. za kakšen namen ga bomo uporabili.

Med mešanjem preverimo gostoti in po potrebi dodamo še malce sladkorja v prahu ali limoninega soka.Sladkorni led - Royal icing

Za beljakove poljubčke oz. španske vetrce potrebujemo bolj kompaktno maso, prav tako, če bomo “risali” po piškotih. V tem primeru dodamo le 1 žličko limoninega soka. Sladkorni led nadevamo v vrečko in pričnemo z ustvarjanjem. Maso lahko razdelimo na več delov in se poigramo z jedilnimi barvami. Če smo spretni, lahko na piškote tudi kaj napišemo.

Okrasimo lahko tudi navadne piškote iz modelčkov – smrečice so prava popestritev praznične mize v decembru.

Sladkorni led - Royal icing

Tisti bolj spretni se lahko lotite tudi sladkornih okraskov ali celo čipke, ki jo naredite po vzoru čokoladne čipke, s pomočjo peki papirja, le da si pomagate s sprintanimi vzorci, ki jih položite pod peki papir. Nabrizgate lahko zvezdice, različne rožice (uporabite različne nastavke) ter jih posušite na zraku. Če boste s sladkornim ledom prekrivali  (“barvali”) piškote, potrebujete bolj redko maso, zato dodajte približno 4 žličke limoninega soka. V kolikor se boste lotiti večplastne dekoracije, se morajo plasti dobro posušite, preden nadaljujete.

Zabavno ustvarjanje in prijetno sladkanje! Pa ne pozabite, vaja dela mojstra!

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor