Sladkorni led – Royal icing
Print Friendly, PDF & Email

Sladkorni led – Royal icing je sladkorna beljakova glazura, ki je v osnovi bele barve, lahko pa jo pobarvamo tudi z jedilnimi barvami. Najbolj pogosto se uporablja v prazničnih dnevih, predvsem v veselem decembru, ko z njo krasimo omamno dišeče medenjake, v času velike noči pa piškotne jajčke, zajčke in piščančke. Ustvarimo lahko beljakove poljubčke (španske vetrce), obročke in še in še. Le domišljiji je potrebno pustiti prosto pot.

Sladkorni led - Royal icing

Sladkorni led – Royal icing – pripomočki:

  • električni mikser

Sladkorni led – Royal icing – sestavine:

  • 1 beljak
  • 200 g sladkorja v prahu
  • 1-4 žličke limoninega soka
  • jedilne barve v gelu (po želji) Sladkorni led - Royal icing

Sladkorni led – Royal icing – postopek:

V skledo damo 1 beljak. Ko ločujemo beljak od rumenjaka, bodimo pozorni, da v beljaku zares ni nobenih sledi rumenjaka, saj se v tem primeru masa ne obnese. Postopoma dodamo 200 g sladkorja v prahu, ki naj bo čimbolj fino mlet. Sneg stepamo na maksimalni hitrosti, kar traja približno 2-3 minute.

Ko se beljak in sladkor v prahu že lepo povežeta med seboj, dodamo še limonin sok ter stepamo še minuto ali dve. Količina le-tega je odvisna od tega, kako kompaktno strukturo sladkornega ledu želimo oz. za kakšen namen ga bomo uporabili.

Med mešanjem preverimo gostoti in po potrebi dodamo še malce sladkorja v prahu ali limoninega soka.Sladkorni led - Royal icing

Za beljakove poljubčke oz. španske vetrce potrebujemo bolj kompaktno maso, prav tako, če bomo “risali” po piškotih. V tem primeru dodamo le 1 žličko limoninega soka. Sladkorni led nadevamo v vrečko in pričnemo z ustvarjanjem. Maso lahko razdelimo na več delov in se poigramo z jedilnimi barvami. Če smo spretni, lahko na piškote tudi kaj napišemo.

Okrasimo lahko tudi navadne piškote iz modelčkov – smrečice so prava popestritev praznične mize v decembru.

Sladkorni led - Royal icing

Tisti bolj spretni se lahko lotite tudi sladkornih okraskov ali celo čipke, ki jo naredite po vzoru čokoladne čipke, s pomočjo peki papirja, le da si pomagate s sprintanimi vzorci, ki jih položite pod peki papir. Nabrizgate lahko zvezdice, različne rožice (uporabite različne nastavke) ter jih posušite na zraku. Če boste s sladkornim ledom prekrivali  (“barvali”) piškote, potrebujete bolj redko maso, zato dodajte približno 4 žličke limoninega soka. V kolikor se boste lotiti večplastne dekoracije, se morajo plasti dobro posušite, preden nadaljujete.

Zabavno ustvarjanje in prijetno sladkanje! Pa ne pozabite, vaja dela mojstra!

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.8]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor