Kozarčki s kostanjevo kremo in amaretti
Kozarčki s kostanjevo kremo in amaretti je okusna sladica na žlico obogatena s kozarčkom amaretta, se pravi z mandljevim likerjem. To jesensko sladico sestavljata slastna krema iz kostanjev, čokolade in mascarpone sira ter hrustljava komponenta, ki so piškotki amaretti.
Pripomočki za kozarčke s kostanjevo kremo in amaretti
- 3 kozice
- nož in metlica
- multipraktik
- cedilo in kuhalnico
- dresirna vrečka
- servisni kozarci
Sestavine za kozarčke s kostanjevo kremo in amaretti
Z 8 kozarčkov po 125 ml
- 350 g kostanja
- 120 g temne čokolade
- 250 g mascarpone sira
- 50 g masla
- 50 g amarettov
- 1 kozarček amaretta (po okusu)
- 100 g sladkorja v prahu
- 1 vaniljin strok
Postopek priprava kozarčkov s kostanjevo kremo in amaretti
Za pripravo kozarčkov s kostanjevo kremo in amaretti moramo najprej pripraviti kostanje. To naredimo tako, da kostanje zarežemo in jih pustimo vreti 30 minut. Ta korak lahko pospešimo tako, da kuhamo kostanje v ekonom loncu 15 minut.
Kuhane kostanje odcedimo, olupimo in pri tem pazimo, da odstranimo tudi notranjo lupinico. Ta postopek nam vzame kar nekaj časa, če ga nimamo, pa lahko kupimo že kuhane kostanje v kakem hipermarketu. Olupljene kuhane kostanje preložimo v multipraktik in jih zmiksamo.
Zmiksanim kostanjem kar v multipraktik dodamo mascarpone sir in kozarček amaretta, velikost kozarčka je po lastni presoji, saj nekaterim amaretto sploh ni všeč, drugim pa, ter spet zmiksamo sestavine.
Dodamo še semena, ki smo jih dobili iz vaniljevega stroka in sladkor v prahu ter še zadnjič vse dobro zmiksamo.
Dobljeno kostanjevo kremo preložimo v cedilo in presejemo tako, da se rešimo, mogoče nastalih, grudic ter dobimo bolj gladko kremo.
Na »bagnomaria« oziroma na vodni kopeli stalimo temno čokolado, priporočam uporabo čokolade s 70% kakavnim deležem in več, ter ji dodamo maslo in mešamo dokler se tudi ta ne bo stalilo.
Staljeno čokolado primešamo kostanjevi kremi.
Našo kremo sedaj preložimo v dresirno vrečko in napolnimo servirne kozarce.
Ostali so nam le še piškotki amaretti, te zdrobimo in položimo eno zvrhano čajno žlico na sredino vsakega kozarčka.
Kozarčki s kostanjevo kremo in amaretti so pripravljeni, lahko jih takoj postrežemo ali hranimo v hladilniku.
Dober tek!