Večplastna jagodna grmada
Enostavna jagodna grmada brez pečenja, ki jo pripravimo iz travniških jagod, je privlačna in uravnoteženega okusa. To je ena izmed idej za sladico iz teh slastnih sadežev, ki jih ponavadi pojemo že kar med nabiranjem.
Jagodna grmada – pripomočki za osnovno plast:
- nož
- vilica
- žlica
- ribežen
- kozica
- kuhalnica
- ožemalnik
Jagodna grmada – sestavine za osnovno plast:
- 2 jabolki
- sok pol limone
- 2 žlici mletih mandljev
- 1 žlica mletih lešnikov
- 1 banana
- 1 žlica medu
- 1 žlička sladkorja v prahu
- po potrebi oz. želji še piškoti
Jabolki olupimo in naribamo. Dobljeno jabolčno kašo damo v kozico, ki jo pristavimo na ogenj. Med kuhanjem dodamo sladkor v prahu, limonin sok in mlete mandlje.
Dodamo še pretlačeno banano, med in lešnike. Pri dodajanju mandljev in lešnikov smo pazljivi – dodajamo jih počasi in sproti opazujemo, kako gosta je masa: če je še zelo redka, jih dodamo več, po želji lahko tudi zdrobljene piškote.
Jagodna grmada – pripomočki za belo plast:
- žlica
- skledica
Jagodna grmada – sestavine za belo plast:
- 6 žlic kisle smetane ali creme fraiche
- 6 žlic grškega jogurta
- 1 žlica sladkorja v prahu
Kislo smetano ali creme fraiche, grški jogurt in sladkor v prahu damo v skledico in dobro premešamo. Po želji dodamo več ali manj sladkorja.
Jagodna grmada – pripomočki za jagodno plast:
- skledica
- kozica
- žlica
- palični mešalnik
Jagodna grmada – sestavine za jagodno plast:
- 1 pest travniških jagod
- 1 pest vrtnih jagod
- 1 banana
- 1 čajna žlička sladkorja
Jagode previdno in nežno operemo. Nekaj jagod prihranimo za okrasitev, ostale pa damo v kozico, ki jo pristavimo na štedilnik. Dodamo še sladkor in zavremo. Na hitro pokuhamo (5 minut), dodamo banano in pretlačimo s paličnim mešalnikom. Banana spremeni živo rdečo barvo jagod v bolj zamolklo. Če tega ne želimo, enostavno ne dodamo banane, ampak namesto nje več jagod.
Če nimamo travniških in vrtnih jagod, lahko večplastno jagodno grmado pripravimo tudi iz kupljenih jagod.
Postopek za večplastno jagodno grmado:
Osnovno plast damo v servirne kozarce – kozarce za vino ali kakšne podobne. Nekaj žličk mase za osnovno plast prihranimo.
Čeznjo nadevamo belo plast in kozarce postavimo v hladilnik, nekaj bele kreme pa prihranimo za konec.
Jagodno kremo nekoliko ohladimo in z njo nadevamo kozarce.
Čez rdečo jagodno plast damo malo bele kreme, čeznjo pa še žličko osnovne mase.
Okrasimo z jagodami in jagodnimi listi ter čimprej ponudimo in uživamo v mešanici okusov.