Mafini s cvetovi bezga in češnjami
Print Friendly, PDF & Email

Okusni in osvežilni mafini, ki vas bodo s svojim okusom zapeljali ob čaju ali kavi.

Češnje zorijo v času cvetenja bezga, ki se s svojimi snežno belimi cvetovi košatijo v naravi. Bezgovi cvetovi imajo svoj značilni vonj in okus, so polni antioksidantov in vitamina C, delujejo protivnetno in antiseptično. Češnja je, s svojo zapeljivo rdečo barvo in sladko kislim okusom, eden najbolj zaželenih spomladanskih sadežev, ki vsebuje veliko vitaminov, med njimi, vitamin C, A, B1, B2 in B6, prisotni pa so tudi minerali kot sta železo in fosfor.

Mafini s cvetovi bezga in češnje

Mafini s cvetovi bezga in češnjami – pripomočki

  • model za mafine
  • papirnati modelčki za mafine

Mafini s cvetovi bezga in češnjami – sestavine

Za 12 mafinov:

  • 200 g pšenične bele moke tip 400
  • 100 g sladkorja
  • 360 g navadnega čvrstega jogurta (2 mala lončka)
  • 2 jajci
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1 pecilni prašek
  • 50 ml sončničnega olja
  • 12  češenj brez koščic
  • 50 g cvetov bezga

Za premaz modelčkov za mafine:

  • 30 ml sončničnega olja

Mafini s cvetovi bezga in češnjami – postopek

V posodi najprej zmešamo skupaj: suhe sestavine: moko, pecilni prašek, vaniljev sladkor in beli sladkor. V drugi posodi pa zamešamo mokre sestavine: jajci, jogurt, in sončnično olje. Nato mokre in suhe sestavine združimo in dobro premešamo, da dobimo gladko tekočo maso.

Mafini s češnjo in cvetovi bezga

V posodo odtehtamo cvetove bezga, ki smo jih osmukali in pripravimo češnje, ki jim odstranimo koščice in pustimo ob strani. Bezgove cvetove ročno počasi vmešamo v maso, da se enakomerno porazdelijo in masa postane bolj gosta.

Mafini s cvetovi bezga in češnjami

Papirnate modelčke za mafine najprej naoljimo, nato napolnimo do 1/3 z maso za mafine, dodamo razpolovljeno češnjo, na vsak mafin in nato dodamo še do 2/3 modelčka ostale mase.

Napolnjen model za mafine damo v navadno pečico, ki smo jo segreli na 180 °C, na srednje vodilo in jih pečemo 30 – 35 minut, proti koncu pečenja moramo paziti, da mafine vzamemo iz pečice, ko imajo lepo zlato rumeno barvo.

Mafini s cvetovi bezga in češnje

Mafine lahko ponudimo kot sladico po kosilu, ob popoldanskem čaju ali kavi, lahko pa jih enostavno pojemo, ko si jih zaželimo.

Mafini s cvetovi bezga in češnje

Hitro pripravljena sladica, ki ji dodamo cvetoči bezeg in češnje, nas ob priljubljeni pijači razvedri in osveži. Lučka Glaser

Zraven ponudimo osvežilno pijačo, pripravljeno času in zalogi primerno

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor