Kokosove čokoladne kocke (brez peke)
Obožujem kokos in sladice iz njega in te kokosove čokoladne kocke so res božanske.
Narejene so hitro saj vsebujejo samo 5 sestavin in kar je najboljše, pripravimo jih brez peke. Uživajo jih pa lahko tudi tisti, ki ne smejo uživati mlečni izdelkov ali glutena.
Doma velikokrat naredim kakšne enostavne kokosove piškote. Zelo rada pa kokos vključim tudi v presne sladice, kot so presne rožičeve kocke ali pa presni ježki. Velikokrat si kokosovo moko natresem tudi v kosmiče, saj je odlična za presnovo, ker vsebuje veliko vlaknin.
Tisti, ki imate radi kokos in čokolado vam bodo te kokosove čokoladne kocke zelo všeč. Moj 4 letnik, jih je kar hitro pojedel. 🙂
Pripomočki za kokosove čokoladne kocke:
- mešalnik s posodo
- palični mešalnik z visoko posodo
- pekač s peki papirjem (24 x 12 cm)
- tehtnica
- žlica
- nož in deska
Sestavine za kokosove čokoladne kocke:
Za cca. 12 kosov
Za kokosovo podlago:
- 100 g kokosove moke
- 80 g kokosovega mleka (iz konzerve)
- 1 žlica riževega sirupa ali drugo tekoče sladilo
Za čokoladni obliv:
- 80 g datljev
- 60 g kokosovega mleka (iz pločevinke)
- pol žlice kakava v prahu
Za posip:
- kokosova moka
Kako naredim kokosove čokoladne kocke
Za kokosove čokoladne kocke je najboljše kokosovo mleko iz pločevinke. Jaz kar kupim tistega v pločevinki, ki vsebuje 400 ml. Najprej je potrebo dati pločevinko kokosovega mleka v hladilnik za vsaj 2 uri.
Ko jo vzamem iz hladilnika, jo pustim kakšne pol ure na sobni temperaturi in šele nato pretresem in potem odprem. Mleko pride bolj gosto, kot smetana.
V vodo namočim narezane datlje in jih pustim vsaj pol ure.
V mešalnik odmerim najprej kokosovo mleko in kokosovo moko ter rižev sirup. Vse skupaj zmešam in preložim v pekač s peki papirjem. Z žlico maso lepo utrdim in pekač položim v zamrzovalnik za vsaj 15 – 20 minut.
Vodo, v kateri sem namakala datlje odlijem stran (lahko jo prihranite za kakšne sladice). V visoko mešalno posodo odtehtam kokosovo mleko, datlje in kakav v prahu ter vse skupaj zmešam s paličnim mešalnikom. Zmes pride bolj tekoča.
Iz zamrzovalnika vzamem pekač s kokosovo podlago in čez njo prelijem čokoladni obliv. Vse skupaj pogladim še z žlico ter čez posujem še kokosovo moko. Pekač postavim v hladilnik (lahko tudi v zamrzovalnik) za vsaj 2 – 3 ure (še bolje čez noč), da se vse skupaj še malo strdi.
Kokosove čokoladne kocke vzamem iz hladilnika ter jih narežem.
Tukaj si lahko pogledate še ostale moje presne sladice:
- presni browniji,
- presni ježki,
- presni jajček,
- presna lešnikova tortica z banano,
- presne rožičeve kocke,
- sadne kroglice.