Presni ježki
Print Friendly, PDF & Email

Obožujem presne sladice. In, ko je sodelavka imela zadnjič rojstni dan, nam je za posladkat prinesla presne kroglice, ki so bile res božanskega okusa. Spominjale so me na okus sladkih čokoladnih ježkov, ki sem jih nazadnje jedla več kot deset let nazaj. Ker so takšne, presne kroglice oz. ježki bolj zdravi od klasičnih čokoladnih ježkov, sem sodelavko prosila za recept in komaj čakala, da jih naredim. Nekaj sestavin sem izpustila, tako, da sem jih naredila malo tudi po svojem okusu. Doma so bili nad presnimi ježki res navdušeni, še posebej moj triletnik, ki mi jih je pomagal narediti.

Če imate radi presne sladice, jih le naredite, saj je njihov okus res božanski, poleg tega pa jih lahko jeste brez slabe vesti saj ne vsebujejo nobenega dodanega sladkorja. Namesto ježkov pa seveda lahko oblikujete tudi kroglice.

Pripomočki za presne ježke:

  • palični mešalnik s posodo za sekljanje
  • merilna žlička
  • tehtnica
  • žlica
  • posoda za mešanje
  • nož in deska
  • posoda za namakanje

Sestavine za presne ježke

Za cca. 10 presnih ježkov:

  • 100 g datljev
  • 50 g celih ali mletih mandljev (olupljenih)
  • 1 žlica pravega kakava (grenak kakav)
  • 1 žlica maka
  • 50 g kokosove moke in še nekaj moke za povaljat kroglice  (lahko uporabite kokosovo moko ali pa kokosove kosmiče)
  • 20-30 g mletih lešnikov
  • 100 ml ovsenega napitka ali druge tekočine
  • 2 -3 žlice kokosovega mleka

In še:

  • malo ruma, po želji in okusu (lahko ga tudi povsem izpustite)
  • nekaj mandljev in rozin za okrasitev

Kako pripravim presne ježke

Datlje narežem, jih prelijem z ovsenim napitkom in jih pustim namočene čez noč. Če boste uporabili cele mandlje, jih tudi namočite čez noč.

Naslednji dan zmeljem datlje ter mandlje (mandlje je treba prej olupiti, če ste uporabili cele). Vse skupaj prestavim v posodo in dodam še ostale sestavine (Če imate dober mešalnik lahko vse sestavine zmešate že tam). Če imate občutek, da je masa preveč mokra, dodajte še malo kokosove moke, če je pa preveč suha pa lahko dodate še kokosovo mleko. Po želji in okusu lahko dodate tudi malo ruma, jaz ga nisem, saj je ježke jedel tudi moj triletnik.

Iz mase oblikujem ježke in sicer tako, da jih oblikujem v malo večje kroglice, ki jih povaljam v kokosovi moki.

Ježkom lahko iz mandljev, katere nasekljate naredite bodice, iz rozin pa oči in smrček.

Zdravo sladkanje vam želim!

Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 4.2]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor