Makovi keksi z goji jagodami
Print Friendly, PDF & Email

Krhki in hrustljavi makovi keksi z goji jagodami so kot nalašč za tiste sladokusce, ki vedo, da so slaščice lahko tudi zdrave in polne hranil. Bogat okus maka v sožitju z nežnim pridihom goji jagode sta vsekakor posebna kombinacija.

makovi-keksi-z-goji-jagodami-14

Makovi keksi z goji jagodami – pripomočki:

 • skodelica za namakanje goji jagod
 • skleda za pripravo testa
 • električni mešalnik
 • manjši lonček
 • manjši čopič
 • nož
 • papir za peko
 • pekači
 • ventilatorska pečica

Makovi keksi z goji jagodami – sestavine:

 • 10 – 15 dkg goji jagod – namočite jih vsaj za 6 ur (cca 250 – do 300 jagod, če boste delali majhne kekse)
 • 4 dl polnovredne moke (420 gr)
 • 1,5 dl rjavega sladkorja
 • 200 gr mletega maka
 • 300 gr masla
 • kavna žlička soli
 • 1 zavoj (17 gr) vinskega kamna
 • 3 jajca (en beljak prihranite za premaz)

makovi-keksi-z-goji-jagodami-1

Makovi keksi z goji jagodami – postopek priprave

Vse sestavine stresete v večjo posodo in umesite v gladko testo.

makovi-keksi-z-goji-jagodami-2

Testo oblikujte v 4 valje, jih zavijte v folijo in postavite na hladno.

makovi-keksi-z-goji-jagodami-3

makovi-keksi-z-goji-jagodami-4

Ko je testo primerno trdo (čas je odvisen od temperature) pričnite z oblikovanjem. Valj testa odvijte, narežite na rezine in iz rezin zvaljajte tanke kačice. Le te razrežite in iz njih oblikujte majhne kroglice.

makovi-keksi-z-goji-jagodami-6

Kroglice v vrste (11 x 8) polagajte na papir za peko in jih po vrhu sploščite s pritiskom prsta.

makovi-keksi-z-goji-jagodami-7

Premažite z beljakom, ki ste ga prihranili in na vse položite po eno namočeno in odcejeno goji jagodo.

makovi-keksi-z-goji-jagodami-8

makovi-keksi-z-goji-jagodami-9

makovi-keksi-z-goji-jagodami-12

Pecite 12 – 15 minut (čas prilagodite velikosti vaših keksov) na 170° C. Kekse popolnoma ohlajene shranite v zaprti posodi.

makovi-keksi-z-goji-jagodami-13

Pameten nasvet
Če želite pripraviti res krhke kekse vse sestavine vsaj dve uri pred pričetkom dela postavite na sobno temperaturo. Goji jagode namočite saj bodo le tako po peki ostale primerno sočne, dodale bodo svoj pečat k polnosti okusa.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Keksi pripravljeni iz polnovredne moke imajo nižji glikemični indeks kot tisti, ki vsebujejo belo moko. Dodatek soli in goji jagod nadomestita manj dodanega sladkorja in naredita okus enako poln. Uporabite vinski kamen in se na ta način izognite fosfatom, ki ga vsebuje pecilni prašek. Mak vsebuje veliko antioksidantov, 50 % semena sestavljajo eterična olja in maščobne kisline (visok delež oleinske in linolne kisline). Ovojnica semena je bogata s prehranskimi vlakninami (100 g semen zagotovi 19,5 g ali 51% RDA – priporočenega dnevnega vnosa). Mak je tudi odličen vir vitaminov B kompleksa (tiamina, pantotenske kisline, piridoksina, riboflavina, niacina, folne kisline). Ima pa tudi visoko vsebnost mineralov (železo, baker, kalcij, kalij, mangan, cink in magnezij). Mak je potrebno mleti saj so zaradi trde vlakninske ovojnice hranila, ki se nahajajo v notranjosti semena za nas nedostopna. Goji jagode so eden najbogatejših virov antioksidantov saj med sadjem premorejo eno najvišjih vrednosti ORAC (Oxygen radical absorbance capacity), vsebujejo vitamine (predvsem C, E, B1, B2, B6), karotenoide  in zajetno količino mineralov (železo, cink, germanij, selen, kalcij). Zaradi nizkega glikemičnega indeksa (28) in visoke vsebnosti kroma, ki pomaga pri kontroli in vzdrževanju optimalne ravni sladkorja v krvi so primerne za diabetike in ohranjanje zdrave telesne teže. Vsebujejo tudi vseh 18 aminokislin (vključno z vsemi osmimi esencialnimi) in kar pet nenasičenih maščobnih kislin. Ugodno vplivajo na rast kosti in vezivnih tkiv, ščitijo jetra ter krepijo imunski sistem. Vendar vam vse to ne bo pomagalo mnogo, če boste v količinah pretiravali. Že star grški zdravnik in mislec je dejal, da samo količina loči zdravilo od strupa. Torej raje uživajte v zmernih količinah a bolj polnem okusu. Poskusite makove kekse z goji jagodami!
Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor