Čokoladno pecivo z orehovim in slivovim nadevom
Tole pecivo je nastalo po receptu moje mame Milke, in sicer za orehove trikotnike. Naredi res najboljše! Pripravila sem jih tudi sama, dodala pa sem jim še en nadev: slivov. Tako je nastalo čokoladno pecivo z orehovim in slivovim nadevom.
Sladica ima kar 4 plasti: krhko testo, orehov nadev, slivov nadev in čokoladni preliv. A moram posebej omeniti, da je ful dobra? 🙂
S pripravo ni toliko dela, kot se mogoče zdi, saj je vsaka plast zelo preprosta, je pa treba počakati, da se testo speče in potem naslednje plasti ohladijo, to pa.
Priznam, da je najbolje počakati do naslednjega dne, ko se plasti lepo prepojijo in se pecivo precej lažje in lepše reže, a čakati ni tako enostavno. 🙂 V vsakem koščku peciva se lepo vidijo vse plasti, ki nas kar vabijo, da ugriznemo vanje. Krhko testo in koščki celih orehov poskrbijo za hrustljavost, protiutež pa sta nadeva in seveda čokolada. Orehi in čokolada so dobra kombinacija, ki jo s svojim svežim in rahlo kislim okusom uravnoteži in poudari slivov nadev.
Pripomočki za čokoladno pecivo z orehovim in slivovim nadevom:
- pekač velikosti 22 x 37 cm s papirjem za peko
Sestavine za čokoladno pecivo z orehovim in slivovim nadevom:
Za pekač velikosti 22 x 37 cm:
Za krhko testo:
- 150 g mehke bele moke tip 400
- 90 g sladkorja
- 50 g masla
- 1 jajce velikosti M
- 6 g pecilnega praška (iz vinskega kamna)
Za orehov nadev:
- 100 g masla
- 70 g sladkorja
- 75 g mletih orehov
- 35 g celih orehov (lahko nadomestimo tudi z mletimi)
- 4 žlice mleka ali rastlinskega napitka
- 2 žlici ruma
Za slivov nadev:
- 550 g sliv (tehtano že razkoščičenih)
- 80 g kokosovega sladkorja (lahko uporabimo tudi navadnega belega – še posebej, če želimo bolj izrazito barvo slivovega nadeva)
- 1/2 žličke mletega cimeta
- 2 žlici ruma
- 40 g koruznega škroba
- 0,5 dl hladne vode
Za čokoladni preliv:
- 150 g mlečne čokolade
- 50 g temne čokolade (70-odstotne)
- 0,5 dl sladke smetane
Postopek za čokoladno pecivo z orehovim in slivovim nadevom:
Pri tem pecivu pečemo le prvo plast, ostale pa kuhamo. Za krhko testo vklopimo klasično pečico na 170 °C. V skledo ali multipraktik vsujemo 150 g moke, pomešane s 6 g pecilnega praška. Dodamo 50 g na koščke narezanega hladnega masla in na hitro zmešamo s pomočjo multipraktika ali električnega mešalnika.
Potem mešanici za testo dodamo 90 g sladkorja in 1 celo jajce. Ponovno na hitro premešamo, da dobimo žgancem podobne drobtine testa.
Stresemo jih na pekač, obložen s papirjem za peko, in jih s prsti pritisnemo na dno, tako da je lepo prekrito. Nič hudega, če je kje testo bolj, drugje pa manj debelo. 😉 Pekač damo v pečico in krhko testo pečemo približno 20 minut oz. toliko časa, da je lepo zlato zapečeno.
Ker lahko orehov nadev vlijemo na še vroče testo, se kar lotimo priprave. V kozico damo 100 g masla. Hitreje se bo stopilo, če ga bomo narezali na manjše kose. Na nizki temperaturi ga torej počasi stopimo, dodamo pa mu tudi 70 g sladkorja. Vmes večkrat premešamo in pazimo, da ogenj ni premočen. Dolijemo še 4 žlice mleka ali rastlinskega napitka ter 2 žlici ruma.
Ko se sladkor lepo stopi in združi z maslom, dodamo 75 g mletih in 35 g sesekljanih orehov.
Premešamo in orehovo zmes prelijemo čez pečeno testo za čokoladno pecivo z orehovim in slivovim nadevom. Lepo jo razporedimo po celotni površini in pustimo na pultu, da se ohladi.
Na vrsti je priprava slivovega nadeva. Slive operemo in jih prerežemo na pol ter jim odstranimo koščico. Potrebujemo 550 g sliv. Ko jih imamo, jih narežemo na manjše dele.
Damo jih v kozico in jo postavimo na štedilnik. Na srednje visoki temperaturi jih počasi kuhamo, vmes pa jim dodamo 80 g kokosovega sladkorja in pol žličke cimeta ter 2 žlici ruma.
Slive kuhamo na zmernem ognju približno 15 minut, potem pa jih spasiramo s paličnim mešalnikom.
Da odstranimo delce olupkov, maso precedimo. Dobimo približno 4 dl slivove omake.
Ker je taka slivova omaka zelo okusna, a pretekoča, ji bomo dodali koruzni škrob, ki jo bo zgostil. Za to v skledico natehtamo 40 g koruznega škroba (če ga nimamo, lahko uporabimo prašek za vanilijev puding ;)) in prilijemo 0,5 dl hladne vode. Dobro premešamo, da ni grudic.
Slivovo omako zlijemo nazaj v kozico in jo postavimo na štedilnik. Ko začne vreti, vanjo vlijemo pripravljeno škrobno mešanico in ves čas mešamo z metlico ter kuhamo na višji temperaturi, a pazimo, da se nam zmes ne prime na dno. V bistvu naredimo enako, kot bi kuhali puding – masa se mora zgostiti. Ko se, je kuhana.
Slivovo omako prelijemo čez nekoliko ohlajen orehov nadev. Z žlico jo lepo razporedimo.
Čokoladno pecivo z orehovim in slivovim nadevom pustimo stati na pultu, da se slivova plast ohladi in strdi. Ko se, pripravimo še zadnji, čokoladni sloj. 150 g mlečne in 50 g temne čokolade bolj drobno sesekljamo. Stresemo ju v kozico in ji dolijemo 0,5 dl sladke smetane.
Posodo s čokolado in smetano postavimo nad drugo, malo večjo posodo, v katero nalijemo za nekaj cm vode. Ta naj rahlo vre (ne sme močno vreti!), da bo toplota stopila čokolado in jo lepo zmešala s smetano. Tako dobimo čokoladno zmes za zadnjo plast peciva, ki jo nanesemo na strjeno slivovo plast. Razmažemo jo z žlico. Nič hudega, če nanos ni povsem enakomeren.
Pecivo pustimo nekaj časa stati na sobni temperaturi, da se čokolada ohladi, nato pa ga postavimo v hladilnik, kjer naj se dodobra ohladi in kjer ga hranimo do nekaj dni. Ko ga bomo narezali na koščke, se bodo v prerezu lepo videle vse štiri plasti. Dober tek!
Ideje za še drugo okusno pecivo:
- Skutno pecivo z orehi in čokolado.
- Čokoladno kavno pecivo z zdrobovim nadevom in orehi.
- Vanilijeve rezine z borovnicami v kakavovi omaki.
- Orehove kocke z bananino kremo in čokolado.
- Rožičevo pecivo s črnobelo glazuro brez sladkorja.
- Čokoladno ajdovo pecivo z jabolki.
- Najboljši browniji na svetu.
- Zelo čokoladno bučkino pecivo.