Čokoladno kavno pecivo z zdrobovim nadevom in orehi
Čokoladno kavno pecivo z zdrobovim nadevom in orehi je še ena od dobrot, ki jih peče moja stara mama Milka. Ona sicer v to pecivo, ki je meni zelo ljubo, ne da toliko kave, da bi bil njen okus izrazit, sama pa sem naredila prav to, tako da je pecivo dobilo novo različico.
Sestavljeno je iz treh plasti. Prva plast tega kavnega peciva je orehov biskvit, obogaten z mlekom in malo ruma. Prekriva ga bel maslen nadev iz pšeničnega zdroba, zgornja plast pa je kavni čokoladni ganaš. Če bodo pecivo jedli predvsem otroci, količino kave enostavno zmanjšamo, v ganašu pa jo celo povsem izpustimo, sicer pa je to okusno kremnato pecivo prav za ljubitelje kave.
Pripomočki za čokoladno kavno pecivo
- pekač velikosti 22 x 37 cm
Sestavine za čokoladno kavno pecivo
Za pekač velikosti 22 x 37 cm:
- 3 jajca velikosti M
- 85 g sladkorja
- 15 g kave oz. 4 žličke (npr. Barcafe)
- 60 g mehke bele pšenične moke
- 5 g oz. 1 zvrhana žlička pecilnega praška
- 60 g mletih orehov
- 7 dl mleka (ali ovsenega napitka)
- 100 g pšeničnega zdroba (lahko uporabimo tudi polnozrnatega, a bo nadev temnejše barve)
- 240 g masla
- 2 žlici ruma
- 100 g mlečne čokolade
- 140 g temne čokolade
- 50 g sladke smetane
- 1 žlička sončničnega olja za pekač
Postopek za čokoladno kavno pecivo
Nekaj ur preden se lotimo priprave peciva, 240 g masla postavimo na pult, da se bo zmehčalo. Če se nam zgodi, da na to pozabimo, maslo damo v kozico, jo postavimo na štedilnik in maslo le rahlo segrejemo in mešamo, tako da ne postane povsem stopljeno, ampak samo zelo mehko.
Ob začetku priprave kavnega peciva skuhamo kavo, ki se mora (vsaj nekoliko) ohladiti. V kozico nalijemo 1 dl vode in jo zavremo. Nato jo odstavimo in vanjo vsujemo 15 g kave (približno 4 žličke). Premešamo in ponovno postavimo na štedilnik, da zavre, potem pa jo pustimo na pultu, da se ohladi.
3 jajca ločimo na rumenjake in beljake in jih damo vsake v svojo skledo. Rumenjake penasto zmešamo s 75 g sladkorja.
Beljakom dodamo 10 g sladkorja in jih stepemo v sneg.
V manjšo posodo za kuhanje stresemo 60 g mletih orehov. Posodo damo na štedilnik in med stalnim mešanjem orehe suho popražimo, da zadišijo. Pazimo, da se ne zažgejo. Popraženi so v nekaj minutah. Pustimo, da se ohladijo.
Medtem ko se orehi ohlajajo, nadaljujemo s pripravo jajčne zmesi. Rumenjakom dodamo 4 žlice ohlajene kave in ponovno premešamo z mešalnikom. Ostalo kavo prihranimo za kasneje.
Zdaj k ohlajenim orehom dodamo 60 g moke in 5 g oz. 1 žličko pecilnega praška. Premešamo in mešanico po žlicah dodajamo k rumenjakom s kavo ter mešamo z mešalnikom pri nizki hitrosti.
Ko vmešamo vso moko z orehi, dodamo še sneg. Tega nežno vmešamo v maso za orehov biskvit.
Maso za biskvit za čokoladno kavno pecivo z zdrobovim nadevom in orehi nadevamo v pekač, pomaščen z 1 žličko olja, in ga položimo v klasično pečico, ogreto na 160 °C. Biskvit pečemo približno 15 minut, da postane enakomerno rjavkasto zapečen.
Med peko biskvita skuhamo pšenični zdrob za nadev. V posodo za kuhanje vlijemo 6 dl mleka ali rastlinskega napitka. Ko začne vreti, vanj vsujemo 100 g pšeničnega zdroba in ves čas mešamo z ročno metlico. Temperaturo znižamo in kuhamo približno 5 minut, da se zdrob skuha in zgosti. Potem ga pustimo, da se nekoliko ohladi.
Ko je pecivo pečeno, ga pustimo na pultu, da se ohladi in ga prelijemo z 1 dl mleka, pomešanim z žlico in pol ruma.
V skledo nato damo 240 g masla, ki smo ga prej pustili na sobni temperaturi, in 100 g sladkorja.
Z električnim mešalnikom sestavini penasto zmešamo.
Penasto umešanemu maslu dodamo nekoliko ohlajen pšenični zdrob.
Nadev stresemo na orehov biskvit in ga lepo enakomerno razporedimo.
Čaka nas le še priprava zadnje plasti za čokoladno kavno pecivo z zdrobovim nadevom in orehi – to je čokoladni ganaš s kavo. Uporabili bomo kavo, ki smo jo skuhali že prej, za biskvit. Potrebujemo je 35 g in 50 g sladke smetane. Lažje je obe tekočini odmeriti v gramih kot centilitrih. Obe zlijemo v kozico in dodamo pol žlice ruma. Na drobno nasekljamo še čokolado, in sicer 100 g mlečne in 140 g temne. Stresemo ju v skledico.
Ko imamo čokolado pripravljeno, smetano in kavo segrejemo do vretja. Takoj zatem s to mešanico prelijemo sesekljano čokolado. Premešamo le toliko, da je vsa čokolada pokrita in pustimo stati 1 minuto. Šele potem nadaljujemo z mešanjem in mešamo, dokler se vsa čokolada ne stopi in poveže v enotno svetlečo kremo.
Če se čokolada slučajno ne stopi popolnoma, skledico postavimo v vročo vodo in ponovno premešamo.
Kavni ganaš prelijemo čez zdrobov nadev. Pekač s pecivom postavimo na hladno, da se strdi, torej za nekaj ur ali čez noč.
Ohlajeno pecivo s pomočjo noža s segretim rezilom razrežemo na manjše koščke in postrežemo. Dober tek!
Poskusite tudi te recepte za še drugo slastno pecivo s podobnimi sestavinami:
- Orehove kocke z bananino kremo in čokolado.
- Skutno pecivo z orehi in čokolado.
- Pregrešno dober tiramisu.