Skutno pecivo z orehi in čokolado
Print Friendly, PDF & Email

Skutno pecivo z orehi in čokolado lahko pripravimo v obliki torte ali kot običajno pecivo, ki ga torej ob postrežbi narežemo na kocke. Če ga pripravimo kot torto, bo ta narejena res hitro in enostavno, saj bomo obenem spekli biskvit in nadev v sredini in nam kasneje ne bo treba mazati torte s kremo. Ohlajeno pecivo le še prelijemo s čokolado in lahko že praznujemo.

Pecivo je torej sestavljeno iz orehovega biskvita, v sredini pa se skriva plast skutnega nadeva. Po vrhu je skutno pecivo z orehi in čokolado prelito s čokoladnim ganašem. Posebej pripravimo sestavine za biskvit in posebej za nadev, v pekaču pa jih združimo in po peki dobimo odlično pecivo prepletajočih okusov po čokoladi, orehih in skuti.

Skutno pecivo z orehi in čokolado

Pripomočki za skutno pecivo z orehi in čokolado:

 • tortni model premera 26 cm ali pekač velikosti približno 18 x 29 cm

Sestavine za skutno pecivo z orehi in čokolado:

Za tortni model premera 26 cm ali pekač velikosti približno 18 x 29 cm:

Za biskvit:

 • 4 jajca velikosti L
 • 80 g kokosovega sladkorja (lahko nadomestimo z običajnim belim)
 • 2 zavitka vanilijevega sladkorja
 • 1 dl sončničnega olja
 • 5 žlic ruma
 • 60 g polnozrnate pšenične moke
 • 85 g gladke pšenične moke
 • 1/2 žličke cimeta
 • 1 žlica pecilnega praška
 • 1 žlica mesquita v prahu (lahko izpustimo)
 • 40 g mletih orehov
 • 1 dl mleka

Za nadev:

 • 2 jajci velikosti L
 • 40 g običajnega belega sladkorja
 • 250 g skute (nepasirane)

Za čokoladni preliv:

 • 140 g čokolade
 • 70 g sladke smetane

Postopek za skutno pecivo z orehi in čokolado:

Skutno pecivo z orehi in čokolado lahko pripravimo na dva načina: lahko hkrati pripravljamo maso za biskvit in nadev, ali pa najprej eno in potem drugo. Opisan je postopek priprave najprej orehovega biskvita, nato pa še nadeva.

Za orehov biskvit v posodo stresemo 40 g mletih orehov in jo pristavimo na štedilnik. Na srednje visoki temperaturi suho popražimo orehe – to pomeni, da ne dodajamo nobenega olja, ampak le mešamo orehe in pazimo, da se ne zažgejo. Pražimo jih nekaj minut, toliko, da zadišijo. Posodo pustimo na pultu, da se ohladijo.

Skutno pecivo z orehi in čokolado

V drugo posodo ločimo 4 rumenjake od beljakov. Iz beljakov stepemo sneg.

Skutno pecivo z orehi in čokolado

V tretjo posodo damo 4 rumenjake, 2 zavitka vanilijevega sladkorja in 80 g kokosovega sladkorja. Sestavine z električnim mešalnikom dobro premešamo, da se masa speni in naraste. Zaradi kokosovega sladkorja bo nekoliko temnejša in imela bo okus po karameli ter bo čisto rahlo slana.

Skutno pecivo z orehi in čokolado

Stepenim rumenjakom in sladkorju dodamo 1 dl sončničnega olja in 4 žlice ruma ter ponovno premešamo, a tokrat samo na hitro in pri nižji hitrosti.

Skutno pecivo z orehi in čokolado

V maso za orehov biskvit zdaj po žlicah dodamo sneg iz 4 beljakov. Lahko na hitro premešamo z mešalnikom, še bolje pa je kar z žlico. S krožnimi gibi rahlo vmešamo sneg, da masa ostane puhasta.

Skutno pecivo z orehi in čokolado

Za skutno pecivo z orehi in čokolado zdaj pripravimo mešanico suhih sestavin: natehtamo 60 g polnozrnate moke, 85 g navadne bele moke, pol žličke cimeta, žličko pecilnega praška, 1 žlico mesquita v prahu (poskrbi za okus po karameli ali melasi), dodamo pa še 40 g popraženih in ohlajenih mletih orehov. Vse skupaj premešamo.

Skutno pecivo z orehi in čokolado

Mešanico suhih sestavin po žlicah dodajamo k jajčni masi in nežno mešamo z žlico.

Skutno pecivo z orehi in čokolado

Pekač rahlo namastimo po dnu in vanj vlijemo približno pol orehove mase.

Skutno pecivo z orehi in čokolado

Nato se lotimo priprave skutnega nadeva. V dve posodi spet ločimo rumenjaka in beljaka 2 jajc. Beljake stepemo v sneg, rumenjakom dodamo 40 g belega sladkorja. Lahko sicer uporabimo tudi kokosovega, a če želimo, da je biskvit temnejši, nadev pa svetlejši, uporabimo bel sladkor.

Skutno pecivo z orehi in čokolado

Ko se rumenjak speni, v maso dodamo 250 g skute. To dodajamo po žlicah in mešamo z električnim mešalnikom pri nižji hitrosti.

Skutno pecivo z orehi in čokolado

V skutni nadev na koncu vmešamo še sneg. Vmešamo ga postopoma in mešamo z žlico, da nastane rahla svetla skutna zmes.

Skutno pecivo z orehi in čokolado

Skutno zmes nato razporedimo po masi za orehov biskvit v pekaču.

Skutno pecivo z orehi in čokolado

Čez pa prelijemo preostanek mase za biskvit in jo previdno razporedimo, tako da prekrije vso skutno kremo. Skutno pecivo z orehi in čokolado v klasični pečici pečemo 35-40 minut pri 170 °C.

Skutno pecivo z orehi in čokolado

Ko je pecivo pečeno, pustimo, da se ohladi. Nato ob robu pekača zarežemo z nožem, da odstopi od peciva. Pecivo prešpikamo z vilicami in ga nasočimo z mešanico 1 dl mleka in 1 žlice ruma.

Skutno pecivo z orehi in čokolado

Čaka nas le še najslajši del priprave skutnega peciva z orehi in čokolado – čokoladni preliv. Zanj na koščke narežemo 140 g mlečne čokolade in jo damo v skledico. V kozici segrejemo 70 g sladke smetane in ko skoraj zavre, z njo prelijemo čokolado.

Skutno pecivo z orehi in čokolado

Pustimo stati pol minute, nato pa z žlico mešamo dokler ne nastane gladka, sijoča čokoladna zmes. Z njo prelijemo pecivo in jo s pomočjo žlice enakomerno razmažemo po celi površini.

Skutno pecivo z orehi in čokolado

Da bomo skutno pecivo z orehi in čokolado lažje rezali in postregli, naj se čokolada ohladi in tudi nekoliko strdi. Potem narežemo poljubno velike kose in uživamo v dobrem okusu. Dober tek!

Skutno pecivo z orehi in čokolado

Če iščete ideje za še kakšno dobro pecivo, pobrskajte med temi predlogi:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor