Vanilijeve rezine z borovnicami v kakavovi omaki
Vanilijeve rezine z borovnicami v kakavovi omaki so omamno dobra sladica, ki po okusu rahlo spominja na cheesecake, saj je vanilijeva krema prijetno kiselkastega okusa, kar je meni zelo všeč, saj uravnoteži sladkobo. Biskvit je nežen in puhast, a nekoliko suh, kar pa odlično dopolni kakavova omaka. Na vrhu te sladice se ponaša plast iz borovnic, ki zagotovo pade v oči zaradi svoje čudovite temno vijolične barve.
In priprava te sladice sploh ni težka, če se morda tako sliši. Z njo bomo razveselili vse, ki imajo radi osvežilne sladice.
Pripomočki za vanilijeve rezine z borovnicami v kakavovi omaki:
- pekač velikosti 22 x 37 cm
- palični mešalnik ali blender
Sestavine za vanilijeve rezine z borovnicami v kakavovi omaki:
Za pekač velikosti 22 x 37 cm:
Za biskvit:
- 2 jajci
- 135 g sladkorja
- 0,75 dl sončničnega olja
- 180 g navadnega jogurta
- 120 g moke
- 8 g pecilnega praška (polovica vrečice)
Za vanilijevo kremo:
- 250 g pasiranega svežega sirčka (npr. Pilos)
- 260 g mascarpona
- 60 g sladkorja
- 2 vrečici vanilijevega sladkorja
- 1 zavojček vanilijevega pudinga
- 3,5 dl mleka ali poljubnega rastlinskega napitka
Za borovničevo plast:
- 240 g gozdnih borovnic
- 40 g sladkorja
- 1 zravnana žlica koruznega škroba (npr. Gustina)
- 3 žlice vode
Za kakavovo omako (sestavine so za vsak kos vanilijevih rezin posebej):
- 0,5 dl mleka ali poljubnega rastlinskega napitka
- 1 žlika kakava
- 1 noževa konica cimeta v prahu
- 1 žlička ruma (za otroke izpustimo)
Postopek za vanilijeve rezine z borovnicami v kakavovi omaki:
Pripravo vanilijevih rezin z borovnicami v kakavovi omaki začnemo tako, da spečemo biskvit, saj se mora pred nadaljevanjem ohladiti. V skledo za mešanje damo 2 jajci in 135 g sladkorja ter penasto zmešamo z električnim mešalnikom.
Dodamo 0,75 dl sončničnega olja in 180 g navadnega jogurta in ponovno premešamo.
Na koncu v mešanico vsujemo 120 g moke, zmešane z 8 g pecilnega praška. Ponovno premešamo. Lahko mešamo z električnim mešalnikom, a na nižji hitrosti.
Maso za biskvit vlijemo na pomaščen pekač velikosti 22 x 37 cm. Potisnemo ga v pečico, ogreto na 165 °C in pečemo približno 20 minut oz. dokler po vrhu ne postane lepo zlatorumeno zapečen in ko vanj zapičimo zobotrebec in ta ostane suh.
Pustimo, da se pečen biskvit ohladi v pekaču, medtem pa pripravimo vanilijevo kremo. Najprej skuhamo vanilijev puding. To naredimo tako, da v posodo za kuhanje vlijemo 2,5 dl mleka ali rastlinskega napitka in jo postavimo na štedilnik.
Preden se segreje, v preostali deciliter mleka vmešamo prašek za vanilijev puding. Ko mleko začne brbotati, vanj vlijemo mešanico s pudingom in dobro premešamo z metlico. Kuhamo par minutk na srednje velikem ognju, da se puding skuha in zgosti. Kuhan puding odstavimo in pustimo, da se prav tako kot biskvit ohladi. Med ohlajanjem ga večkrat premešamo.
Ko je puding ohlajen, nadaljujemo s pripravo kreme za vanilijeve rezine z borovnicami v kakavovi omaki. Vanilijevemu pudingu dodamo 250 g svežega sirčka, 260 g mascarpona, 60 g sladkorja in 2 zavitka vanilijevega sladkorja. Vse skupaj dobro premešamo, da nastane slastna vanilijeva krema.
Kremo enakomerno razporedimo po biskvitu.
Čaka nas še priprava borovničeve plasti. V posodo za kuhanje vsujemo 240 g borovnic in jim dodamo 40 g sladkorja.
Borovnice zmešamo s paličnim mešalnikom.
V skodelici zmešamo 1 zravnano žlico koruznega škroba in 3 žlice vode. Dobro premešamo in vlijemo k borovnicam.
Kuhamo 5 minut, da se koruzni škrob skuha in nekoliko zgosti borovničevo omako. Nato jo prelijemo čez vanilijevo kremo in enakomerno razporedimo z žlico. Vanilijeve rezine z borovnicami v kakavovi omaki postavimo na hladno, najbolje kar čez noč, da se okusi prepojijo, sicer pa za vsaj nekaj ur.
Ko je čas za postrežbo, pripravimo še kakavovo omako. Ta je tista, ki da tej sladici posebno noto: poskrbi, da je biskvit bolj sočen, obenem pa ta postane še obarvan. Poskrbi tudi za zaokroženje okusov pa še dobro izgleda. 🙂
Količine so za en kos velikosti približno 7 x 7 cm. V skledico nalijemo 0,5 dl mleka ali izbranega rastlinskega napitka in mu dodamo noževo konico cimeta, žličko kakava in žličko ruma. Premešamo in kakavova omaka je pripravljena.
Če bomo hkrati postregli več kosov sladice, količine za kakavovo omako pomnožimo z ustreznim številom.
Prelijemo jo na globlji krožnik ali plitvejši krožnik z višjim robom.
Na sredino položimo kos vanilijevih rezin z borovnicami.
Dober tek!
Razvajajte se tudi s temi okusnimi sladicami: