Čokoladno pecivo z ganaš prelivom
Print Friendly, PDF & Email

Čokoladno pecivo z ganaš prelivom je prava poslastica za vse ljubitelje čokolade. Priprava vzame nekaj časa, a je zelo preprosta. Iz spodaj naštetih sestavin dobimo cel pekač okusnega in sočnega biskvita, iz katerega lahko narežemo veliko malih kockic, ki nas hitro nasitijo. Lahko pa pecivo narežemo na malo večje koščke in jih ponudimo za sladico namesto torte.

cokoladno-pecivo-z-ganas-prelivom-2.1

Čokoladno pecivo z ganaš prelivom – pripomočki:

  • pekač velikosti cca. 20 x 30 cm
  • 3 posode
  • električni mešalnik
  • peki papir
  • žlica
  • 2 posodi za topljenje čokolade nad paro
  • skodelica
  • lonček
  • merilna posodica
  • kuhinjska tehtnica
  • deska za rezanje
  • nož

Čokoladno pecivo z ganaš prelivom – sestavine:

Za prvo plast:

  • 130 g trsnega sladkorja
  • 85 g masla
  • 170 g moke

Za drugo plast:

  • 100 g masla
  • 4 jajca
  • vanilijev sladkor ali vanilijev ekstrakt
  • 200 g sladkorja
  • 230 g jedilne čokolade
  • 2 žlici instant kave (lahko nadomestimo s kakavom)
  • 3 žlice vode (ali mleka)
  • ščepec soli
  • 130 g moke

Za ganaš preliv:

  • 170 g jedilne čokolade
  • 120 ml sladke smetane
  • 2 žlici masla

Čokoladno pecivo z ganaš prelivom – postopek:

Najprej naredimo prvo plast. Maslo damo iz hladilnika in pustimo, da se na sobni temperaturi zmehča. Pekač obložimo s peki papirjem. Z električnim mešalnikom zmešamo trsni sladkor in maslo. Dodamo še moko in dobro premešamo (lahko si pomagamo z rokami).

cokoladno-pecivo-z-ganas-prelivom-4

Maso pretresemo na pekač in jo s prsti razporedimo po celem pekaču (prva plast bo zelo tanka).

cokoladno-pecivo-z-ganas-prelivom-5

Pečico segrejemo na 180 °C in se lotimo priprave druge plasti. Čokolado nad paro stopimo in jo damo na stran. V posodi z električnim mešalnikom zmešamo maslo, sladkor, vanilijev sladkor in jajca. V skodelici zmešamo 2 žlici instant kave s 3 žlicami vrele vode (ali 2 žlici kakava s 3 žlicami mleka). V posodo z maslom dodamo ščepec soli, stopljeno čokolado in kavo (oz. kakav) in vse skupaj premešamo. Dodamo še moko in še enkrat premešamo.

cokoladno-pecivo-z-ganas-prelivom-6

Maso prelijemo na pekač čez prvo plast. Pecivo pečemo na 180 °C približno 25 minut. Ko je pecivo pečeno, ga iz pečice takoj prenesemo v hladilnik, kjer naj se hladi vsaj uro in pol.

Ko je pecivo ohlajeno, naredimo še ganaš preliv. Čokolado narežemo na manjše koščke. Smetano segrejemo (naj ne zavre), odstavimo z ognja in v vročo smetano dodamo koščke čokolade. Počakamo pol minute in nato mešamo, dokler se čokolada ne stopi. Ko se čokolada, stopi, dodamo maslo in mešamo, dokler se ne stopi.

cokoladno-pecivo-z-ganas-prelivom-3

Ganaš nato prelijemo po pecivu in ga damo še za vsaj 2 uri v hladilnik.

Ko je čokoladno pecivo z ganaš prelivom ohlajeno, ga lahko narežemo in ponudimo. Pecivo se najlepše reže, če nož pred vsakim zarezom pomočimo v vročo vodo in ga, preden zarežemo v pecivo, obrišemo s suho brisačko.

cokoladno-pecivo-z-ganas-prelivom-1

Prijetno sladkanje!

Manca Rudolf

Hej! Sem Manca Rudolf, avtorica kulinaričnega bloga Rudolfova malca (http://www.rudolfovamalca.com/), kamor objavljam recepte, priporočila in druga (kulinarična) doživetja. Sem zagovornica sezonske, lokalne, doma pridelane hrane. Rada imam preproste recepte, hkrati pa se izogibam uporabe vnaprej pripravljenih polizdelkov – raje čim več pripravim sama. Sem tudi ljubiteljica glasbe, zborovskega petja, slovenskih narečij, dobrih knjig, francoskega jezika, našega planeta, (ročno izdelanega) nakita, prikupnih kuharskih pripomočkov in dobre hrane.

Dodaj odgovor