Čokoladni piškoti s soljo in mandlji
Print Friendly, PDF & Email

Za darilo sem od prijateljice dobila zelo okusne čokoladne piškote s soljo. Res so me navdušili, zato sem jih poskusila speči tudi sama – prvič točno po receptu, že drugič pa malo po svoje, ker se res težko držim točne recepture. 🙂 Del navadne moke sem tako nadomestila s polnozrnato in z mletimi mandlji – za okus in zdravje.

S še nekaj manjšimi spremembami sem uspela pripraviti mamljivo dobre čokoladne piškote, katerih značilnost je, da so sladko-slani in zelo čokoladni. Všeč mi je tudi, da so čokoladni piškoti s soljo in mandlji pripravljeni tako enostavno.

Čokoladni piškoti s soljo in mandlji

Pripomočki za čokoladne piškote s soljo in mandlji:

 • čim večji pekač in ustrezno velik kos papirja za peko

Sestavine za čokoladne piškote s soljo in mandlji:

Za približno 60 piškotov:

 • 90 g mehke pšenične moke tip 400 ali 500
 • 50 g polnozrnate pšenične moke
 • 20 g mletih mandljev
 • 20 g kakava v prahu
 • 50 g kokosovega sladkorja (lahko nadomestimo z belim, rjavim …)
 • 50 g belega sladkorja
 • 150 g masla sobne temperature
 • 1/2 žličke cimeta
 • 1/2 žličke fino mlete soli
 • 1/2 žličke sode bikarbone
 • 70 g temne čokolade (uporabila sem 70-procentno)

Dodatno še:

 • žlica bele moke za oblikovanje testa
 • 1/4 žličke grobo mlete soli

Postopek za čokoladne piškote s soljo in mandlji:

Za čokoladne piškote s soljo in mandlji zmešamo maslo in postopno vse ostale suhe sestavine – ja, tako enostavno je. 150 g zmehčanega masla najprej penasto zmešamo z električnim mešalnikom. Dodamo mu 50 g belega in 50 g kokosovega sladkorja. Ponovno zmešamo.

Čokoladni piškoti s soljo in mandlji

V skledico natehtamo ostale suhe sestavine: 90 g bele in 50 g polnozrnate moke, 20 g kakava, 20 g mletih mandljev, 1/2 žličke cimeta, 1/2 žličke fino mlete soli, 1/2 žličke sode bikarbone. Z žlico jih premešamo.

Čokoladni piškoti s soljo in mandlji

Mešanico po žlicah dodajamo k maslu in mešamo z mešalnikom. Nastavimo ga na nižjo hitrost. Nastala bo žgancem podobna zmes.

Čokoladni piškoti s soljo in mandlji

Zdaj v zmes za čokoladne piškote s soljo in mandlji dodamo še čokolado. 70 g temne čokolade nasekljamo na manjše koščke, to pomeni manjše od pol centimetra, saj bomo tako piškote lažje oblikovali.

Čokoladni piškoti s soljo in mandlji

Nasekljano čokolado vmešamo v testo. Še vedno mešamo z mešalnikom, a uporabimo metlice za gnetenje.

Čokoladni piškoti s soljo in mandlji

Zvrnemo jo na pomokano površino in z rokami zgnetemo v kepo testa. Dvakrat jo prerežemo, da dobimo 3 kose. Vsakega oblikujemo v svaljek.

Čokoladni piškoti s soljo in mandlji

Vse tri svaljke damo na desko in jih pokrijemo s kuhinjsko krpo – tako se izognemo uporabi plastične folije. Desko s testom postavimo na hladno za približno pol ure, lahko pa tudi več, če bomo s pripravo piškotov nadaljevali kasneje.

Čokoladni piškoti s soljo in mandlji

Ko testo postane ohlajeno in s tem trše, na velik pekač položimo papir za peko. Z nožem svaljek narežemo na približno 1 cm široke kolobarje, ki jih po potrebi malo popravimo z roko, da dobimo lepše krogce. Kroge lahko oblikujemo tudi tako, da odtrgamo delček testa in oblikujemo kroglico, ki jo sploščimo. Čokoladne piškote s soljo in mandlji polagamo na pekač – med njimi naj bo dovolj prostora, saj se bodo med peko nekoliko razlezli. Tudi če nam ne uspe oblikovati piškotov popolne oblike, nič hudega, med peko se bodo manjše pomanjkljivosti skrile.

Ko je pekač s piškoti pripravljen, na vsak piškot posujemo nekaj zrnc grobo mlete soli. Potem pekač damo v pečico in jih 10-12 minut pečemo na 170 °C.

Čokoladni piškoti s soljo in mandlji

Ko bomo čokoladne piškote s soljo in mandlji vzeli iz pečice, bodo še mehki. Previdno jih z lopatko poberemo s pekača in jih zložimo na krožnik ali desko. Ko se bodo ohladili, bodo postali trdi in krhki (ter zelo okusni). Na pekač zložimo drugo rundo piškotov in jih spečemo po istem postopku.

Dober tek!

Čokoladni piškoti s soljo in mandlji

Tisti, ki obožujete čokolado, le preverite še te predloge za sladkanje:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. O naših dogodivščinah pišem blog Kuhartnica, kjer zapisujem ustvarjalne podvige s svojo malčico, izzive materinstva, pišem recepte za jedi, ki bodo nahranile želodčke vse družine, in objavljam svoje avtorske pobarvanke za mamice - da si končno vzamejo tistih 5 minutk zase! :)

Dodaj odgovor