Čokoladni kupčki z oreščki
Print Friendly, PDF & Email

Čokoladni kupčki z oreščki so sladica, ki bo že na pogled pritegnila goste. Potem jih bosta očarala vonj in okus. Najbolje pri vsem tem pa je še to, da s pripravo sploh ni veliko dela. Gre za bolj zdravo različico sladkanja, v katero boste verjetno prepričali tudi otroke. Sladica vsebuje oreščke, ki so dobri za naše zdravje, čokolada pa je zraven za popolno sladkanje. S kapljico arome čokoladnim kupčkom dodamo piko na i.

Pripomočki za čokoladne kupčke z oreščki:

  • 2 posodi za vodno kopel (ena večja, ena manjša)
  • žlica
  • deska
  • nož
  • pekač ali pladenj
  • list papirja za peko

Sestavine za čokoladne kupčke z oreščki (za približno 10 kupčkov):

  • 150 g čokolade (temna in mlečna, lahko tudi samo ena ali druga)
  • 100 g oreščkov (mandlji, lešniki, arašidi …)
  • 1 kapljica eteričnega olja pomaranče ali drugega olja po lastnem okusu (pazimo, da izberemo eterično olje, ki je užitno, po želji pa lahko to sestavino tudi izpustimo)

Postopek za čokoladne kupčke z oreščki:

Čokoladni kupčki z oreščki nam ne bodo vzeli veliko časa in jih lahko pripravimo malo preden dobimo goste. Najprej v večjo posodo nalijemo nekaj vode, čez postavimo manjšo posodo, ki se vode v spodnji ne sme dotikati. Vse skupaj postavimo na štedilnik. V zgornjo posodo nalomimo obe vrsti čokolade. Voda ne sme vreti, ampak naj le nežno brbota, da se bo čokolada enakomerno stopila. Potem čokoladi dodamo 1 kapljico izbranega eteričnega olja in premešamo. Pri doziranju olja moramo biti pozorni, da je užitno in da ga res dodajamo po kapljicah, saj ima zelo močan okus, ki lahko hitro prevlada nad ostalimi okusi, česar pa si ne želimo.

Medtem v ponvi suho popražimo oreščke, da bo njihov okus prišel bolj do izraza. Lešnike bomo tako tudi lažje olupili.

Nekaj izbranih oreščkov damo na stran za dekoracijo, ostale sesekljamo in jih vmešamo v čokolado.

Na pekač ali pladenj položimo list papirja za peko. Z žlico zajamemo malo mase in jo nadevamo na papir tako, da nastanejo prvi čokoladni kupčki z oreščki. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vse mase.

Čokoladni kupčki z oreščki bodo bolj mamljivi, če jih bomo okrasili z oreščki, ki smo jih prihranili. Tako bodo tisti, ki jim jih bomo ponudili, tudi vedeli, kaj je sploh v njih. Izbrane oreščke preprosto položimo na vrh vsakega kupčka.

Pekač oziroma pladenj s to kulinarično dobroto postavimo na ravno površino, da se bo čokolada strdila. Če se nam mudi, jih lahko postavimo nekam na hladno. Potem nam preostane le še, da jih previdno ločimo od papirja za peko in jih postavimo na lep servirni krožnik.

Prijetno ustvarjanje in sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 3.6]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor