Pregrešna domača čokolada
Print Friendly, PDF & Email

Domača čokolada me spominja na otroštvo, saj sva jo občasno pripravili skupaj z mami. Ker je pregrešno dobra, jo je hitro zmanjkalo, vsebuje pa precej sladkorja, zato sva jo pripravili res le sem in tja in takrat maksimalno uživali.

pregresna domaca cokolada (13)

Domača čokolada – pripomočki:

 • posoda (ki ima odprtino v pokrovu)
 • cedilo
 • mešalnik
 • kozica
 • kuhalnica ali žlica
 • pekač (jaz sem uporabila pekač v velikosti 23 x 17 cm)

Domača čokolada – sestavine:

 • 250 g mleka v prahu
 • 10 dag kakava v prahu
 • 400 g sladkorja
 • 130 g masla
 • 1 dl vode
 • po želji še lešniki, rozine, cimet …

Domača čokolada – postopek:

Domačo čokolado pripravimo tako, da v posodo stresemo mleko v prahu in kakav v prahu. Kakav presejmo skozi cedilo, da razbijemo morebitne grudice. Vse skupaj dobro premešamo z žlico. Ker bomo v nadaljevanju mešali z mešalnikom, se bodo sestavine v prahu začele dvigati v zrak. Zato je najbolje, da uporabimo posodo, ki ima v pokrovu odprtino, skozi katero bomo nalili tekoče sestavine in jih brez težav tudi vmešali z mešalnikom.

pregresna domaca cokolada (1)

V kozico nalijemo vodo in dodamo sladkor. Vse skupaj pristavimo na štedilnik in ko zavre, kuhamo že 7 minut, vmes pa mešamo, da se ne prismodi.

pregresna domaca cokolada (2)

Potem vodo in sladkor odstavimo s štedilnika in v kozico dodamo maslo. Počakamo, da se stopi in premešamo z žlico.

pregresna domaca cokolada (4)

V posodo z mlekom in kakavom v prahu bomo vlili tekoče sestavine. Na posodo torej namestimo pokrov z odprtino, še prej pa v mešanico suhih sestavin z žlico naredimo vdolbino, jamico – vanjo bomo vlili stopljena sladkor in maslo. Pripravimo si še električni mešalnik. Ko bomo spojili suhe in mokre sestavine, moramo delati hitro, saj se čokolada hitro strdi. Zato si že vnaprej pripravimo ustrezen pekač, kamor bomo domačo čokolado vlili. Potem končno začnemo počasi vlivati tekoče sestavine v posodo s suhimi.

pregresna domaca cokolada (6)

V eni roki držimo posodo s tekočimi sestavinami in jih vlivamo v posodo s suhimi, z drugo pa držimo mešalnik in mešamo. Naša pregrešno dobra domača čokolada že nastaja, kar boste zaznali tudi po omamnem vonju. Po želji vmešamo še dodatne sestavine, kot so lešniki, rozine, cimet …

pregresna domaca cokolada (7)

Ko so sestavine zmešane, jih vlijemo na pekač. Domačo čokolado hitro zgladimo z lopatko, potem pa jo postavimo na pult, da se ohladi.

pregresna domaca cokolada (9)

V nekaj urah se bo domača čokolada strdila in lahko jo bomo razrezali na koščke in ponudili gostom.

pregresna domaca cokolada (14)

Prijetno sladkanje! 😉

 

Ocena:
Skupaj: 25 Povprečno: 4.2]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor