Pregrešna domača čokolada
Domača čokolada me spominja na otroštvo, saj sva jo občasno pripravili skupaj z mami. Ker je pregrešno dobra, jo je hitro zmanjkalo, vsebuje pa precej sladkorja, zato sva jo pripravili res le sem in tja in takrat maksimalno uživali.
Domača čokolada – pripomočki:
- posoda (ki ima odprtino v pokrovu)
- cedilo
- mešalnik
- kozica
- kuhalnica ali žlica
- pekač (jaz sem uporabila pekač v velikosti 23 x 17 cm)
Domača čokolada – sestavine:
- 250 g mleka v prahu
- 10 dag kakava v prahu
- 400 g sladkorja
- 130 g masla
- 1 dl vode
- po želji še lešniki, rozine, cimet …
Domača čokolada – postopek:
Domačo čokolado pripravimo tako, da v posodo stresemo mleko v prahu in kakav v prahu. Kakav presejmo skozi cedilo, da razbijemo morebitne grudice. Vse skupaj dobro premešamo z žlico. Ker bomo v nadaljevanju mešali z mešalnikom, se bodo sestavine v prahu začele dvigati v zrak. Zato je najbolje, da uporabimo posodo, ki ima v pokrovu odprtino, skozi katero bomo nalili tekoče sestavine in jih brez težav tudi vmešali z mešalnikom.
V kozico nalijemo vodo in dodamo sladkor. Vse skupaj pristavimo na štedilnik in ko zavre, kuhamo že 7 minut, vmes pa mešamo, da se ne prismodi.
Potem vodo in sladkor odstavimo s štedilnika in v kozico dodamo maslo. Počakamo, da se stopi in premešamo z žlico.
V posodo z mlekom in kakavom v prahu bomo vlili tekoče sestavine. Na posodo torej namestimo pokrov z odprtino, še prej pa v mešanico suhih sestavin z žlico naredimo vdolbino, jamico – vanjo bomo vlili stopljena sladkor in maslo. Pripravimo si še električni mešalnik. Ko bomo spojili suhe in mokre sestavine, moramo delati hitro, saj se čokolada hitro strdi. Zato si že vnaprej pripravimo ustrezen pekač, kamor bomo domačo čokolado vlili. Potem končno začnemo počasi vlivati tekoče sestavine v posodo s suhimi.
V eni roki držimo posodo s tekočimi sestavinami in jih vlivamo v posodo s suhimi, z drugo pa držimo mešalnik in mešamo. Naša pregrešno dobra domača čokolada že nastaja, kar boste zaznali tudi po omamnem vonju. Po želji vmešamo še dodatne sestavine, kot so lešniki, rozine, cimet …
Ko so sestavine zmešane, jih vlijemo na pekač. Domačo čokolado hitro zgladimo z lopatko, potem pa jo postavimo na pult, da se ohladi.
V nekaj urah se bo domača čokolada strdila in lahko jo bomo razrezali na koščke in ponudili gostom.
Prijetno sladkanje! 😉