Čokoladne skodelice
Print Friendly, PDF & Email

Čokoladne skodelice so fantastične! So v bistvu skodelice, ki jih lahko pojemo. Tako ne opravljajo le naloge serviranja, ampak so del sladice. Priprava sploh ni zapletena, je malo zamudna, a se splača, vanjo pa lahko vključimo tudi otroke. 🙂 Za čokoladne skodelice potrebujemo le eno sestavino – čokolado. 😉 Te sladke, simpatične skodelice iz čokolade lahko nadevamo čisto po želji.

Pripomočki za čokoladne skodelice:

  • ena večja in ena manjša posoda, ki se prilega v večjo
  • žlica
  • kuhinjski čopič
  • silikonski modelčki za mafine
  • pekač ali pladenj, na katerega zlagamo silikonske modelčke za mafine in kasneje čokoladne skodelice
  • štedilnik
  • hladilnik

Sestavine za čokoladne skodelice:

Za 18 skodelic:

  • 350 g čokolade (uporabila sem 150 g temne in 200 g mlečne čokolade)

Postopek za čokoladne skodelice:

Priprava čokoladnih skodelic je prav zanimiva, spremlja pa jo tudi malo packanja (sploh, če nam pomagajo otroci). 🙂 Potrebujemo samo eno sestavino, čokolado, ki pa jo moramo stopiti. Manjšo posodo damo v večjo, vanjo pa nalijemo vodo (da sega približno 2 cm visoko). V zgornjo posodo nalomimo čokolado in vse skupaj postavimo na štedilnik.

Voda v spodnji posodi se bo segrela in ogrela tudi zgornjo posodo, zato se bo čokolada začela počasi topiti. Pri tem moramo paziti, da voda samo rahlo brbota, nikakor pa ne sme vreti, saj se nam bo čokolada prijela na dno in ne bomo dobili lepe, enotne topljene čokolade. Medtem ko se čokolada topi, tudi večkrat premešamo z žlico. Pazimo, da se ne opečemo z vročo paro, ki uhaja iz spodnje posode.

Ko je čokolada stopljena, vanjo pomočimo kuhinjski čopič (uporabila sem silikonskega) in z njim namažemo notranjost silikonskega modelčka za mafine. Dobro prekrijemo dno in stranski, nazobčan del. Nato modelčke postavimo v hladilnik za približno 10 minut, lahko pa tudi dlje, če ne moremo postopka priprave čokoladnih skodelic nadaljevati takoj. Pri premikanju modelčkov si lahko pomagamo tako, da jih zložimo na pekač ali pladenj.

Po 10 minutah naj bi bila prva plast čokolade že dovolj trdna, da lahko nanesemo drug sloj čokolade. Postopek ponovimo – po potrebi ponovno nad vodno kopeljo segrejemo čokolado, da bo lepo topljena, vanjo pomočimo čopič in s čokolado premažemo vso notranjost modelčka.

Modelčke spet postavimo v hladilnik, preden nanesemo še zadnji, tretji sloj čokolade.

Opomba avtorice
Lahko poskusimo tudi z dvema plastema čokolade, če recimo pazimo na kalorije, vendar meni ni uspelo dobiti čokoladnih skodelic iz modelčka, ne da bi se mi zlomile. Zato sem nanesla še tretjo plast, ki je skodelice dovolj utrdila, da sem jih brez težav dobila ven.

Ko je tudi zadnja plast čokolade strjena, modelčke vzamemo iz hladilnika in jih pri robu začnemo “lupiti”. Modelček preprosto zavihamo navzdol, da skodelica “skoči” ven.

Čokoladne skodelice bodo požele veliko navdušenja med našimi gosti. Uporabimo jih lahko kot skledico za sladoled s smetano ali pa jih nadevamo s sadjem.

Dober tek! 😉

Če se vam zdijo čokoladne skodelice simpatična sladica, pripravite tudi košarice z jabolki in cimetovo kremo z belo čokolado in košarice z jagodami in čokoladno kremo.

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor