Čokoladni mafini polnega okusa
Print Friendly, PDF & Email

Čokoladne mafine imamo vsi radi, kajne? 🙂 Tudi jaz jih obožujem, saj so ravno prave velikosti, njihov okus po čokoladi pa je zame naravnost božanski. Najbolj se razveselim koščkov čokolade, ki se skrivajo v mafinih in so prijetno presenečenje v vsakem grižljaju. Mi je pa pri čokoladnih mafinih, ki sem jih pripravljala po navadi, vseeno nekaj manjkalo, zato sem zamenjala nekaj običajnih sestavin za nekoliko bolj zdravo različico in tako prišla do čokoladnih mafinov, ki so res polnega okusa. So nadgradnja klasičnih čokoladnih mafinov, zato bodo prepričali vse čokoholike in tiste, ki se radi posladkajo, a se skušajo izogniti prečiščenim živilom.

Pripomočki za čokoladne mafine polnega okusa:

  • skleda za mešanje sestavin
  • manjša skleda ali globok krožnik
  • električni mešalnik
  • tehtnica
  • štedilnik
  • klasična pečica
  • žlica
  • žlička
  • nož
  • deska za rezanje
  • kozica
  • kuhinjski čopič
  • pekač za mafine
  • po želji papirnate košarice za mafine

Sestavine za čokoladne mafine polnega okusa:

Za 12 mafinov:

  • 80 g masla
  • 40 g kokosove maščobe
  • 1 jajce velikosti L
  • 100 g sladkorja (uporabila sem kokosov sladkor)
  • 100 g bele pšenične moke tip 400 ali 500
  • 75 g polnozrnate pšenične moke (po možnosti čim bolj sveže mlete)
  • 3 žlice pravega kakava
  • ½ žličke praška iz vinskega kamna
  • ščep soli
  • 100 g mascarpona
  • 50 g kisle smetane
  • 80 g mlečne ali temne čokolade

Postopek za čokoladne mafine polnega okusa:

Teh čokoladnih mafinov ni težko pripraviti, čeprav se morda tako zdi. V prvo skledo damo 40 g kokosove maščobe in 80 g masla. Prej ju lahko postavimo na pult, da se zmehčata ali pa ju v kozici rahlo segrejemo, da postane maščoba tekoča. Dodamo še 100 g sladkorja. Lahko se odločimo za navadni beli sladkor, a za več okusa sem sama uporabila kokosov sladkor, ki ima rahlo karamelni okus. Je tudi temnejše, rjave barve, zato mešanica ne bo svetlo rumena, kot smo običajno vajeni, ampak rjavkasta.

Opomba avtorice
Okus čokoladnih mafinov je odvisen tudi od tega, katero kokosovo maščobo bomo uporabili. Nekatere imajo namreč bolj izrazit okus po kokosu kot druge.

Zmesi dodamo 1 jajce in zmešamo z električnim mešalnikom.

Mešanici, ki naraste in postane bolj puhasta, dodamo še 50 g kisle smetane in 100 g mascarpona. Še naprej mešamo z električnim mešalnikom.

V drugo skledo ali globok krožnik vsujemo odtehtane suhe sestavine za čokoladne mafine. To so: 100 g bele pšenične moke tip 400 ali 500, 75 g polnozrnate pšenične moke (po možnosti čim bolj sveže mlete), 3 žlice pravega kakava, ščep soli in ½ žličke praška iz vinskega kamna.

Suhe sestavine premešamo z žlico in jih postopoma dodajamo k jajčni zmesi.

Na koncu v maso za čokoladne mafine vmešamo le še nekaj, kar jih bo naredilo še bolj čokoladne, okusnejše in tako dobre – dodamo na koščke narezano čokolado. Ti naj ne bodo predrobno sesekljani, saj želimo, da ugriznemo v mafin in v vsakem grižljaju najdemo pošten košček čokolade. 🙂 Zato čokolado narežemo na približno 1 cm velike koščke. Z žlico premešamo, da se koščki čokolade skrijejo v čokoladno maso.

Ko imamo maso pripravljeno, jo nadevamo v pekač za mafine. Tega prej namastimo z maslom ali kokosovo maščobo (če smo ju stopili, uporabimo kar maščobo iz kozice, če smo ju pustili, da se zmehčata na pultu, pa lahko uporabimo maščobo, ki je ostala na ovitku). Pri tem si pomagamo s kuhinjskim čopičem. Maso enakomerno razdelimo v 12 jamic, kar bomo najlažje storili z žlico in žličko.

Opomba avtorice
Lahko pa se odločimo, da bomo maso za mafine nadevali v papirnate košarice za mafine. V tem primeru jih položimo v vsako jamico pekača in maso nadevamo vanje.

Čokoladne mafine polnega okusa pečemo 15-20 minut v klasični pečici, ki smo jo ogreli na 165 °C. Po 15 minutah z zobotrebcem preverimo, ali so že pečeni. Če se na zobotrebec prime nekaj čokolade, testo pa ne, je to znak, da so pečeni. Testo se je lepo speklo, čokolada pa se je zaradi vročine med pečenjem stopila, a se bo, ko bodo mafini hladni, spet spremenila v trdno stanje.

Prijetno sladkanje s temi okusnimi čokoladnimi mafini! 😉

Če obožujete čokoladne sladice, poskusite še:

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. O naših dogodivščinah pišem blog Kuhartnica, kjer zapisujem ustvarjalne podvige s svojo malčico, izzive materinstva, pišem recepte za jedi, ki bodo nahranile želodčke vse družine, in objavljam svoje avtorske pobarvanke za mamice - da si končno vzamejo tistih 5 minutk zase! :)

Dodaj odgovor