Čokoladni cakepopsi s pomarančo in cimetom
Print Friendly, PDF & Email

Cakepopsi so ena taka posebna sladica, saj en grižljaj zajame vse sestavine in okuse te dobrote za sladokusce. Gre za mini tortice na palčkah, ki so oblite s čokolado, v sredini kroglice pa se skriva masa določenega okusa.

Ena mojih najljubših sladic te vrste so čokoladni cakepopsi s pomarančo in cimetom. V notranjosti se torej skriva masa iz čokoladnega biskvita, pomaranče in cimeta (pa še ruma, za piko na i ;)), okoli pa jo nežno objema obliv iz mlečne čokolade. Mmm!

Priprava zahteva nekaj več časa, tudi spretnosti, a vseeno je to sladica, pri kateri nam lahko pomagajo tudi otroci, z vajo pa bodo naši cakepopsi vedno prijetnejši tudi za oko, ne le brbončice. Prav tako jih lahko naredimo že nekaj dni preden jih nameravamo postreči, saj se v hladilniku dobro obdržijo (če jih ne najde kakšen sladkosnednež:)).

čokoladni cakepopsi s pomarančo in cimetom

Pripomočki za čokoladne cakepopse s pomarančo in cimetom

 • električni mešalnik
 • pekač velikosti 22 x 37 cm
 • ena večja in ena manjša posoda (za vodno kopel)
 • 2 kosa stiropora (tako velika, da ju lahko spravimo v hladilnik)
 • pladenj s pokrovom
 • vsaj 55 palčk za cakepopse ali papirnatih slamic in/ali palčk za ražnjiče dolžine 10 cm*

*Če bomo uporabili papirnate slamice, potrebujemo tudi toliko palčk za ražnjiče, kolikor cakepopsov lahko naenkrat spravimo na stiroporast podstavek (več v opisu postopka priprave)

Sestavine za čokoladne cakepopse s pomarančo in cimetom

Za približno 55 cakepopsov

Biskvit:

 • 4 jajca
 • 100 g masla
 • 130 g sladkorja
 • 135 g mehke pšenične moke
 • 15 g pravega kakava v prahu
 • 13 g pecilnega praška
 • ščep soli

Masa:

 • 110 g masla
 • 290 g svežega sirčka (uporabila sem sirček znamke Pilos)
 • sveže naribana lupinica ene bio pomaranče
 • sveže iztisnjen sok polovice pomaranče
 • 1 žlička cimeta v prahu
 • 1 žlica ruma (če bodo cakepopse jedli otroci, to izpustimo)

Obliv:

 • 400 g mlečne čokolade (uporabila sem čokolado Milka)
 • po želji še sesekljani oreščki, čokoladne mrvice, cimet v prahu, pomarančna lupinica …

Postopek za čokoladne cakepopse s pomarančo in cimetom

Čokoladne cakepopse pripravimo iz čokoladnega biskvita, za katerega najprej ločimo 4 rumenjake od beljakov. Iz beljakov stepemo sneg.

čokoladni cakepopsi s pomarančo in cimetom

Rumenjakom dodamo 130 g sladkorja in jih z električnim mešalnikom penasto umešamo, tako da masa naraste, postane puhasta in svetlejša.

čokoladni cakepopsi s pomarančo in cimetom

100 g masla stopimo in ga počasi vlivamo k rumenjakom, medtem pa mešamo pri nizki hitrosti.

čokoladni cakepopsi s pomarančo in cimetom

Zdaj v maso vmešamo še stepene beljake oz. sneg, ki ga postopno dodajamo v maso in mešamo s kuhinjsko lopatko ali žlico.

čokoladni cakepopsi s pomarančo in cimetom

Posebej pripravimo suhe sestavine: 135 g moke, 15 g kakava v prahu, ki ga presejemo, da se grudice razpustijo, ščep soli in 13 g pecilnega praška.

čokoladni cakepopsi s pomarančo in cimetom

Mešanico suhih sestavin po žlicah dodajamo k masi in nežno mešamo, da ohranimo čimveč zraka, ki je v masi.

čokoladni cakepopsi s pomarančo in cimetom

Pripravljeno maso za biskvit vlijemo na pomaščen pekač velikosti 22 x 37 cm in ga postavimo v klasično pečico, ogreto na 170 °C. Pečemo ga 25 minut, par minut prej pa že spremljamo, koliko je zapečen in točen čas peke prilagodimo svoji pečici. Z zobotrebcem preverimo, ali je v sredini dovolj pečen.

čokoladni cakepopsi s pomarančo in cimetom

Ko je biskvit pečen, ga pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo, da se ohladi. Ohlajen biskvit narežemo na manjše kose, ki jih zdrobimo s prsti, ali pa si delo olajšamo in uporabimo sesekljalnik.

čokoladni cakepopsi s pomarančo in cimetom

Nadrobljen biskvit stresemo v skledo, v kateri bomo lahko mešali z električnim mešalnikom ali maso dobro zgnetli na roke. Dodamo še 110 g stopljenega masla, 290 g svežega sirčka, sveže naribano lupinico ene bio pomaranče, sveže iztisnjen sok polovice pomaranče, 1 žličko cimeta v prahu, po želji 1 žlico ruma.

čokoladni cakepopsi s pomarančo in cimetom

Maso dobro premešamo, da dobimo plastelinu podobno zmes, ki jo lahko oblikujemo v kroglice.

čokoladni cakepopsi s pomarančo in cimetom

Ko kroglice valjamo med dlanmi, se nam ne smejo drobiti ali pokati. Če se masa drobi, najprej še nekaj časa mešamo, da bo res homogena in ponovno preverimo. Če je še vedno presuha, previdno dodamo še nekaj sirčka. Dodajamo res po malem, da ne bo na koncu premokra. Ko je masa primerna za oblikovanje, iz nje naredimo približno 55 kroglic v velikosti oreha (približno 18-21 g, kar je podatek za orientacijo, ni pa jih potrebno tehtati). Kroglice zlagamo na pladenj, na katerega položimo nekaj kuhinjskih brisačk, ki bodo vsrkale tekočino, ki bo verjetno pritekla iz njih. Na koncu kroglice pokrijemo s pokrovom in jih čez noč postavimo v hladilnik.

čokoladni cakepopsi s pomarančo in cimetom

Naslednji dan je čas, da čokoladni cakepopsi s pomarančo in cimetom dobijo še čokoladni obliv. V večjo posodo nalijemo malo vode, nad njo pa postavimo manjšo posodo, v katero nalomimo ali nasekljamo 200 g mlečne čokolade (kasneje, ko nam bo te že primanjkovalo, bomo dodali še preostalih 200 g). Medtem ko se čokolada počasi topi na zmerni temperaturi (voda ne sme vreti!), pripravimo še ostale pripomočke: 2 kosa stiropora, ki ju lahko spravimo v hladilnik, 55 palčk za cakepopse oz. papirnatih slamic – če bomo uporabili slamice, jih narežemo na dolžino 10 cm, pripravimo pa tudi lesene palčke za ražnjiče, ki jih zapičimo v stiropor, saj slamic ne moremo zapičiti v stiropor, lahko pa jih enostavno postavimo na lesene palčke. Na krožnik damo do 5 kroglic, ostale pa pustimo v hladilniku in jih bomo med oblivanjem s čokolado sproti jemali ven, saj bi se sicer že preveč zmehčale. Pripravimo si tudi morebitne posutke (sesekljani oreščki, pomarančna lupinica, mrvice …). Če jih bomo okrasili s čokolado, pa imamo že vse pripravljeno, saj bomo uporabili kar isto, v katero jih bomo pomakali.

čokoladni cakepopsi s pomarančo in cimetom

Ko je čokolada lepo stopljena, posodo postavimo na pult. Slamico približno za 1 cm pomočimo v čokolado.

čokoladni cakepopsi s pomarančo in cimetom

V roke primemo kroglico in palčko s čokolado na koncu nežno in z občutkom zapičimo v kroglico približno do sredine oz. malo več. Hitro bomo dobili občutek, koliko je ravno prav, saj nam bo kroglica padla s palčke, če bo palčka zapičena premalo, ali pa bo palčka na drugi strani kroglice pogledala ven, če bomo pretiravali. Potem kroglico pomočimo v čokolado, da je popolnoma oblita in da se čokolada spoji s tisto ob robu. Če palčke prej ne bi pomočili v čokolado, ne bi mogli tako lepo in enostavno oblikovati roba. Kakšno morebitno manjšo luknjico lahko zapolnimo s pomočjo zobotrebca.

čokoladni cakepopsi s pomarančo in cimetom

Na kroglici je zdaj preveč čokolade, zato s palčko nekajkrat nežno potrkljamo ob rob posode, da nekaj čokolade odteče. Na koncu ostane “repek”, ki visi s kroglice.

čokoladni cakepopsi s pomarančo in cimetom

Kroglico zasučemo, da se ta “repek” prime površine.

čokoladni cakepopsi s pomarančo in cimetom

Zdaj spet nekajkrat potrkljamo po robu posode in dobimo (skoraj) popolno oblito kroglico.

čokoladni cakepopsi s pomarančo in cimetom

Potrkavati ne smemo predolgo, saj se lahko kroglica preveč nagne ali celo pade s palčke. Kadar je nagnjena, palčko zasučemo, da kroglica gleda gor in še nekajkrat nežno potrkljamo, da se kroglica spet poravna s palčko. Če jih želimo okrasiti s kakšnim posutkom, ga zdaj, ko je čokolada še tekoča, posujemo po kroglici, da se bo prilepil nanjo. Če jih bomo okrasili s čokolado, pa se morajo najprej strditi.

čokoladni cakepopsi s pomarančo in cimetom

Oblite cakepopse sproti zlagamo v hladilnik na stiroporast podstavek, ki smo si ga pripravili. Med oblivanjem se nam bo čokolada postopoma začela ohlajati in gostiti zato jo večkrat premešamo in po potrebi tudi damo za nekaj minutk nazaj na štedilnik, da se nad vodno paro spet zmehča in postane delo z njo spet lažje. Prav tako dodamo preostalo čokolado, ko nam prve runde začne zmanjkovati.

čokoladni cakepopsi s pomarančo in cimetom

Cakepopse pustimo, da se čokolada popolnoma strdi, potem pa jih lahko še okrasimo. Čokolado, ki je ostala v posodi, preložimo v plastično vrečko za živila. Pomembno je, da jo spravimo v en kot vrečke in preostanek zvijemo, da nam ne bo uhajala ven. Drugi konec, torej vogal vrečke pa odrežemo s škarjami – naredimo čisto majhno luknjico, da bo iz vrečke tekel tanek curek čokolade, po potrebi pa luknjico še vedno lahko povečamo. Na cakepopse “narišemo” poljuben vzorec. Po želji lahko tudi zdaj uporabimo kakšen posutek. Uporabimo lahko tudi drugo vrsto čokolade, recimo belo in z njo narišemo kontrastni vzorec.

čokoladni cakepopsi s pomarančo in cimetom

Počakamo, da se tudi okrasitev dobro ohladi in strdi. Ko je čokolada popolnoma strjena, so čokoladni cakepopsi s pomarančo in cimetom pripravljeni, da jih ali postrežemo ali pa shranimo v posodo za živila, kjer lahko v hladilniku počakajo tudi nekaj dni.

čokoladni cakepopsi s pomarančo in cimetom

Uživajte v pripravi, krašenju in seveda sladkanju. Dober tek!

Če so vam čokoladni cakepopsi s pomarančo in cimetom všeč, pa obvezno pripravite še Limonine cakepopse z belo čokolade, saj se odlično dopolnjujejo tako po izgledu kot okusu. Za kakšno posebno priložnost pa svoji dragi ali dragemu pripravite Valentinove srčke na palčkah.

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.4]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor