Limonini cakepopsi z belo čokolado
Print Friendly, PDF & Email

Limonini cakepopsi z belo čokolado so sladki mini grižljaji na palčkah. So ravno prav sladko-kisli in zelo privlačni za vse posebne dogodke, kot so poroke, rojstni dnevi, obletnice, novoletna praznovanja … Teknejo odraslim, še posebej pa se jih razveselijo otroci.

Za te tortice na palčkah najprej spečemo biskvit, ki ga zdrobimo in mu dodamo limono in sirček, da dobimo gnetljivo maso. Iz nje oblikujemo kroglice, ki jih oblijemo s stopljeno belo čokolado. Na koncu jih še okrasimo in priročna ter mikavna, predvsem pa res okusna sladica je pripravljena.

Priprava resda zahteva nekaj časa, a obstaja tudi velika prednost cakepopsov: pripravimo jih lahko tudi do nekaj dni vnaprej in brez težav bodo na hladnem počakali na dan postrežbe, tako da bomo imeli v zadnjem hipu dovolj časa za pripravo vseh drugih jedi in sladic, ki pa ne morejo čakati.

Limonini cakepopsi z belo čokolado

Pripomočki za limonine cakepopse z belo čokolado

 • pekač velikosti 22 x 37 cm
 • ena večja in ena manjša posoda (za vodno kopel)
 • električni mešalnik
 • vsaj 55 palčk za cakepopse ali papirnatih slamic in/ali palčk za ražnjiče dolžine 10 cm*
 • 2 kosa stiropora (tako velika, da ju lahko spravimo v hladilnik)
 • pladenj s pokrovom

*Če bomo uporabili papirnate slamice, potrebujemo tudi toliko palčk za ražnjiče, kolikor cakepopsov želimo postreči naenkrat (več v opisu postopka)

Sestavine za limonine cakepopse z belo čokolado

Za približno 55 cakepopsov:

Biskvit:

 • 4 jajca
 • 130 g sladkorja
 • 100 g masla
 • 150 g navadne bele pšenične moke
 • 13 g pecilnega praška

Masa:

 • 115 g masla
 • 1 limona
 • 300 g svežega sirčka (uporabila sem sirček znamke Pilos)

Obliv:

 • 500 g bele čokolade (uporabila sem čokolado Milka)
 • po želji še sesekljani oreščki, kokos, čokoladne mrvice …

Postopek za limonine cakepopse z belo čokolado

Najprej spečemo biskvit: 4 jajca ločimo na rumenjake in beljake. Iz beljakov stepemo sneg.

Limonini cakepopsi z belo čokolado

Rumenjakom dodamo 130 g sladkorja in jih penasto umešamo z električnim mešalnikom.

Limonini cakepopsi z belo čokolado

V kozici stopimo 100 g masla in ga vlijemo k rumenjakom. Počasi mešamo. Z maslom, ki se drži kozice, premažemo dno pekača.

Limonini cakepopsi z belo čokolado

K rumenjakom dodamo sneg in ga postopno vmešamo z žlico.

Limonini cakepopsi z belo čokolado

Posebej zmešamo 150 g bele moke in 13 g pecilnega praška. Po žlicah ju dodajamo k masi in nežno mešamo z žlico.

Limonini cakepopsi z belo čokolado

Maso vlijemo na premazan pekač velikosti 22 x 37 cm in jo pečemo 25 minut v klasični pečici, ogreti na 170 °C. Po 20 minutah z zobotrebcem preverimo, ali je v sredini biskvit za limonine cakepopse že pečen. Vzamemo ga iz pečice in pustimo, da se popolnoma ohladi. Ko je ohlajen, ga razrežemo na manjše koščke, da ga bomo lažje nadrobili.

Limonini cakepopsi z belo čokolado

Koščke biskvita damo v sesekljalnik (ne vse naenkrat) in jih sesekljamo, lahko pa jih zdrobimo ročno. Dodamo 300 g svežega sirčka in 115 g stopljenega masla. Limono najprej naribamo in dodamo limonino lupinico, potem pa jo ožamemo in dodamo še limonin sok.

Limonini cakepopsi z belo čokolado

Vse skupaj dobro zmešamo, da dobimo maso, ki je podobna plastelinu. Iz nje poskusimo oblikovati kroglico: če se drobi in se kažejo razpoke, je masa presuha – dodamo še malo sirčka, ponovno dobro premešamo in poskusimo ponovno. Ko je masa pripravljena, iz nje oblikujemo kroglice – dobili naj bi jih približno 55.

Posamezna kroglica naj tehta med 18-21 g – ta podatek je samo za orientacijo, ni potrebno tehtati vsake posebej, ampak po občutku oblikujemo približno za oreh velike kroglice. Prevelike kroglice namreč lahko pri oblivanju s čokolado prej padejo s paličice, zato naj bodo raje malo manjše kot večje.

Kroglice polagamo na pladenj. Ta naj ima pokrov, da jih bomo lahko shranili v hladilnik in se ne bodo navzeli kakšnih vonjav. Seveda moramo prej iz hladilnika, v katerem bomo hranili cakepopse, odstraniti živila z izrazitim vonjem (npr. čebula, suhe salame …)

Limonini cakepopsi z belo čokolado

Kroglice pustimo na hladnem, da se dobro ohladijo in strdijo, tako da jih bomo lahko oblekli v čokoladno srajčko. Sama jih tako vedno pustim čez noč. Za obliv pa pripravimo belo čokolado, ki jo nalomimo na koščke ali sesekljamo in jo nad vodno kopeljo stopimo. Uporabimo dve posodi: večjo in manjšo. V večjo nalijemo malo vode, nanjo položimo manjšo posodo in vanjo stresemo nasekljano čokolado. Vse skupaj postavimo na štedilnik – voda v spodnji posodi mora biti le vroča, ne sme pa vreti, saj se mora čokolada topiti nežno in počasi.

Limonini cakepopsi z belo čokolado

Ko je čokolada stopljena, si pripravimo še ostalo za delo: stiropor, ki ga postavimo v hladilnik (nad njim mora biti toliko prostora, da bomo vanj z lahkoto zapičili oblite cakepopse). Pripravimo si še palčke. Če bomo uporabili palčke za cakepopse, so že primerne velikosti, slamice in palčke za ražnjiče pa so prevelike, zato jih prerežemo na pol (oz. na približno 10 cm dolge kose). Sama najraje uporabljam papirnate palčke, ker lahko izbiram med različnimi vzorci in barvami in ker sem ugotovila, da se na njih cakepopsi dobro obdržijo, saj je njihov premer širši od recimo palčk za ražnjiče in običajno tudi palčk za cakepopse. Poleg tega pa so votle, zato se z lahkoto pogreznejo v maso, ne da bi pri tem kroglica pokala.

Če bomo uporabili papirnate slamice, potrebujemo tudi palčke za ražnjiče, ki bodo nudile oporo slamicam, saj teh ne moremo zapičiti v stiropor. Sicer pa bomo na koncu potrebovali toliko lesenih palčk, kolikor cakepopsov želimo ponuditi hkrati (na pladenj iz stiropora lahko npr. zapičimo 15 lesenih palčk za 15 popsov, ko teh zmanjka, pa nanje postavimo novo rundo).

Če želimo limonine cakepopse z belo čokolado okrasiti z mrvicami, oreščki, kokosom … si pripravimo še izbran posutek.

Nazadnje na pult položimo še krožniček, na katerega položimo do 5 kroglic iz hladilnika.

Limonini cakepopsi z belo čokolado

Ok, zdaj imamo pripravljeno vse za oblivanje limoninih cakepopsov z belo čokolado. Sledimo točnemu postopku in cakepopsi bodo uspeli! 😉 Konico palčke (1 cm) pomočimo v stopljeno čokolado, nato pa jo previdno in z občutkom zapičimo v kroglico, ki jo držimo v roki. Na tak način bo spodnji rob lepo oblikovan.

Limonini cakepopsi z belo čokolado

Nato primemo palčko in kroglico nežno pomočimo v čokolado. Z obračanjem poskrbimo, da se čokolada spoji s tisto ob robu palčke in da je oblita celotna površina kroglice – zelo pomembno je, da ne ostanejo luknjice. Kakšno manjšo, ko jo z obračanjem ne moremo zapolniti, lahko zapolnimo s pomočjo zobotrebca.

Limonini cakepopsi z belo čokolado

Čokolade je v tem trenutku na kroglici preveč, zato z nežnimi potrkljaji ob rob posode pomagamo odvečni čokoladi, da steče dol, nazaj v posodo.

Limonini cakepopsi z belo čokolado

Potrkamo nekajkrat, potem pa kroglico zasučemo, da “repek”, ki visi s kroglice, pristane na površini.

Limonini cakepopsi z belo čokolado

Še parkrat rahlo potrkljamo po robu, da se tudi ta delček čokolade lepo zlije s preostalo čokolado in da tako dobimo lepo površino kroglice, brez grudic in luknjic.

Limonini cakepopsi z belo čokolado

Če bomo trkljali predolgo, se nam lahko zgodi, da kroglica začne lesti s palčke (lahko tudi pade z nje). V tem primeru takoj nehamo trkati po robu in palčko zasučemo v drugo stran, parkrat potrkamo, da se kroglica spet poravna s palčko in cakepop čimprej damo v hladilnik, da se čokolada strdi, kar ji bo nudilo oporo.

Limonini cakepopsi z belo čokolado

Če želimo cakepopse okrasiti s posutkom, jih posujemo zdaj, ko je čokolada še tekoča. Vsako kroglico nato položimo v hladilnik na vnaprej pripravljen stiropor. Na spodnji fotografiji se vidi razlika med čokolado cakepopsov (zadaj), ki so bili že nekaj minut v hladilniku in se je čokolada začela strjevati in je postala mat barve, in tistimi (spredaj), ki so bili obliti nazadnje in se čokolada še sveti.

Limonini cakepopsi z belo čokolado

Vse kroglice oblijemo s čokolado po zgoraj opisanem postopku. Pomembno je, da kroglice za obliv jemljemo iz hladilnika sproti – če bi naenkrat dali na pult ves pladenj kroglic, bi se tiste, ki bi na vrsto prišle med zadnjimi, že povsem zmehčale in bi postale neprimerne za obliv.

In še en nasvet: čez nekaj časa se čokolada, v katero pomakamo kroglice, začne ohlajati in strjevati. Takrat jo ponovno malo segrejemo nad vodno kopeljo in oblivanje bo spet precej lažje, saj bo čokolada bolj tekoča.

Sama sem za okrasitev izbrala kar belo čokolado, s katero na kroglice narišemo vzorec. Čokolado, ki je ostala v posodi, z žlico preložimo v enega od spodnjih kotov plastične vrečke za živila in konico odrežemo s škarjami. Luknjica mora biti majhna! Preostanek vrečke zvijemo v svitek, da čokolada ne uhaja ven. Z nežnim pritiskom čokolada teče iz vrečke in tako lahko z njo po kroglicah naredimo poljuben vzorec.

Limonini cakepopsi z belo čokolado

Ko se strdi še okrasitev, so cakepopsi pripravljeni, da jih ponudimo.

Limonini cakepopsi z belo čokolado

Če jih ne bomo pojedli takoj, jih shranimo v plastično posodo s pokrovom (ko so res dobro ohlajeni in čokolada strjena, ni potrebno, da stojijo, ampak jih lahko položimo enega na drugega).

Limonini cakepopsi z belo čokolado

Najlažje jih postrežemo tako, da stiropor zavijemo v lep darilni papir, vanj zapičimo lesene palčke in nanje potem postavimo cakepopse.

Limonini cakepopsi z belo čokolado

Prijetno ustvarjanje in sladkanje! 😉

Limonini cakepopsi z belo čokolado

Pripravite še Valentinove srčke na palčkah in Čokoladne cakepopse s pomarančo in cimetom.

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor