Češnjeva pita
Print Friendly, PDF & Email

Sezona češenj nehote izvabi željo po pripravi češnjeve pite. Moja izvedba je enostavna, sočna in sveža. Odlične češnje in krhko testo. Vse ostalo bi bilo odveč.

Pripomočki za pripravo češnjeve pite

  • okrogel pekač s premerom 20 cm

Sestavine za pripravo češnjeve pite

za 8 kosov

za nadev

  • 800 g razkoščičenih češenj
  • 40 g masla
  • 2 žlici drobtin
  • 2 vanilijeva sladkorja
  • 2 veliki žlici sladkorja

za testo

  • 200 moke + 20 g za valjanje
  • 80 g sladkorja
  • 13 g masla
  • ščep soli

za posip in okras

  • sladkor v prahu
  • metini lističi

Postopek priprave češnjeve pite

Postopek priprave češnjeve pite začnemo s pripravo nadeva. V primerno ponev dodamo maslo in ga razpustimo. Nasujemo 2 žlici krušnih drobtin in premešano. Nato dodamo še razkoščičene češnje. Dobro premešamo in dodamo vanilijev in navadni sladkor. Na nizki temperaturi dušimo 10 minut. Nato ponev odstavimo in nadev ohladimo.

Medtem pripravimo krhko testo. V posodo odmerimo moko, dodamo zmehčano maslo, sladkor in ščep soli. Z rokama vgnetemo voljno testo. Testo ne rabi počitka, jaz sem kar nadaljevala s pripravo češnjeve pite. Delovno površino pomokamo in delno razvaljamo testo. Majhen del testa si pustimo za izdelavo mrežice, ki jo položimo na nadevano pito.

S pomočjo valjera testo predenemo v pekač. Pekača nisem dodatno mastila, saj je testo dovolj mastno. Testo oblikujemo po pekaču in nato dodamo nadev. S testom, ki smo ga prihranili, naredimo “vrvice” testa za oblikovanje mrežice.

Z vrvicami prepletemo pito, kot prikazuje spodnja fotografija.

Pito položimo v pečico. Pečice predhodno ne segrevamo. Nastavimo jo na 175 stopinj Celzija in pečemo na srednji rešetki eno uro.

Pito ohladimo, posujemo s sladkorjem v prahu in okrasimo z metinimi lističi. Naj tekne!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

kuharcaKsenija

Sem vesela, pozitivna oseba, ki rada kuha in peče. Rada preizkusim ali dodelam po svoje kakšen nov recept. V veliko zadovoljstvo mi je postreči obed za mojo družino in moram reči, da so vedno zadovoljni. Prepričana sem, da se z nekaj truda da doseči pestrost in raznolikost obrokov. Poleg kuhanja imam rada gibanje v naravi, veliko tečem, saj so traili moja strast. V največji ponos sta mi pa moji dve hčeri.

Dodaj odgovor