Češnjeva pita
Sezona češenj nehote izvabi željo po pripravi češnjeve pite. Moja izvedba je enostavna, sočna in sveža. Odlične češnje in krhko testo. Vse ostalo bi bilo odveč.
Pripomočki za pripravo češnjeve pite
- okrogel pekač s premerom 20 cm
Sestavine za pripravo češnjeve pite
za 8 kosov
za nadev
- 800 g razkoščičenih češenj
- 40 g masla
- 2 žlici drobtin
- 2 vanilijeva sladkorja
- 2 veliki žlici sladkorja
za testo
- 200 moke + 20 g za valjanje
- 80 g sladkorja
- 13 g masla
- ščep soli
za posip in okras
- sladkor v prahu
- metini lističi
Postopek priprave češnjeve pite
Postopek priprave češnjeve pite začnemo s pripravo nadeva. V primerno ponev dodamo maslo in ga razpustimo. Nasujemo 2 žlici krušnih drobtin in premešano. Nato dodamo še razkoščičene češnje. Dobro premešamo in dodamo vanilijev in navadni sladkor. Na nizki temperaturi dušimo 10 minut. Nato ponev odstavimo in nadev ohladimo.
Medtem pripravimo krhko testo. V posodo odmerimo moko, dodamo zmehčano maslo, sladkor in ščep soli. Z rokama vgnetemo voljno testo. Testo ne rabi počitka, jaz sem kar nadaljevala s pripravo češnjeve pite. Delovno površino pomokamo in delno razvaljamo testo. Majhen del testa si pustimo za izdelavo mrežice, ki jo položimo na nadevano pito.
S pomočjo valjera testo predenemo v pekač. Pekača nisem dodatno mastila, saj je testo dovolj mastno. Testo oblikujemo po pekaču in nato dodamo nadev. S testom, ki smo ga prihranili, naredimo “vrvice” testa za oblikovanje mrežice.
Z vrvicami prepletemo pito, kot prikazuje spodnja fotografija.
Pito položimo v pečico. Pečice predhodno ne segrevamo. Nastavimo jo na 175 stopinj Celzija in pečemo na srednji rešetki eno uro.
Pito ohladimo, posujemo s sladkorjem v prahu in okrasimo z metinimi lističi. Naj tekne!