Bučni krofi
Print Friendly, PDF & Email

Ste že kdaj poizkusili krofe iz buče? Ko sem jih pripravila prvič, me je res presenetil ta neverjetni okus, v katerem se prepletajo buče, cimet in zmleti klinčki ter vanilija. Moji bučni krofi so narejeni brez jajc in mlečnih izdelkov in so namenjeni tudi tistim, ki tega ne smejo uživati. Naredila sem jih iz pireja rumene buče, veliko začimb ter pirine moke. Za bučne krofe si je potrebno vzeti malo več časa, ampak ko boste na koncu ugriznili vanje … mmm!

Zdaj pa hitro na delo, da boste lahko že kmalu okusili bučne krofe. Kdor želi, lahko pečene krofe povalja v mešanici sladkorja in cimeta.

Pripomočki za bučne krofe:

  • posoda za kuhanje buče
  • lupilec za zelenjavo
  • nož
  • mešalna posoda
  • žlica in žlička
  • tehtnica
  • merilna žlička
  • okrogel modelček z luknjo na sredini (lahko tudi kozarec)
  • vilice
  • cedilo
  • po želji močen mešalnik za mešanje buče
  • posoda za gretje napitka
  • pečica ali topel prostor za vzhajanje testa
  • valjar, podloga za valjanje testa
  • posoda za cvrtje krofov
  • penovka
  • posoda in papirnate brisače za odcejanje olja

Sestavine za bučne krofe:

  • cca. 200 g rumene buče (hokaido), da dobimo 160 g kuhanega pireja
  • 250 g pirine moke (in še 5 pesti moke za valjanje)
  • 3 žlice olivnega olja
  • 100 ml toplega ovsenega napitka
  • pol žličke cimeta
  • pol ali 1 žlička zmletih klinčkov
  • pol žličke vanilije v prahu
  • 1 žlička vinskega kamna
  • 1-2 žlici brezovega sladkorja (ali drugo sladilo)
  • ščepec soli
  • cca. 300 ml olja za cvrtje

Kako naredimo bučne krofe:

Za krofe sem uporabila hokaido bučo. Kuhati sem dala cca. 200 g narezane buče, da sem dobila 160 g pireja. Jaz sem uporabila samo polovico manjše buče, ki je imela pol kilograma. Najprej sem jo prerezala na pol in ji z žlico izdolbla semena ter jo olupila.

Bučo sem narezala na kocke in jo dala kuhat v vodo. Bučo sem kuhala približno 10 minut (kuhanje je odvisno tudi od vrste buče in od tega, ali je buča starejša). Med kuhanjem sem z vilicami poizkusila, če je buča mehka. Buča ne sme biti čisto mehka, ampak ravno toliko, da je kuhana.

Ko je bila buča kuhana, sem jo odcedila skozi cedilo ter jo zmešala v mešalniku. Če imate doma bučo, ki je že preveč zrela, kuhano bučo odcedite v cedilu in jo še malo pretlačila z vilicami, da res ostane samo pire. Če mešalnika nimate, lahko bučko pretlačite z vilicami ali potlačite s tlačilko za krompir.

V posodo za mešanje sem prestavila pire buče, ki ga mora biti 160 g. Dodala sem še ostale sestavine ter topel ovseni napitek, ki sem ga prej pogrela na štedilniku. Vse skupaj sem zmešala z žlico.

Masa, ki nastane, je lepo kompaktna in preden jo daste vzhajat nekam na toplo, preverite, da ni testo preveč lepljivo. Če je, mu dodajte še nekaj moke. Testo sem postavila v predhodno ogreto pečico (50 °C), ki je med vzhajanjem ugasnjena. Testo naj vzhaja vsaj cca. pol ure.

Bučni krofi so res zelo dobri, zato vam svetujem, da si res vzamete čas za njih. Testo je malo drugačno, saj ne vsebuje jajc. Razlika pa je seveda tudi, če je vaša buča preveč zrela – takrat je treba testu dodati več moke.

Testo sem z žlico preložila na pomokano površino. Na maso sem dala 2 pesti moke in maso zelo dobro pregnetla, toliko, da se ni prijemala na podlago. Testo sem razvaljala na debelino 1-1,5 cm.

Iz testa sem izrezala krofe. Če imate občutek, da se krofi prijemajo na podlago, jim dodajte še malo moke in jih še enkrat pregnetite.

V posodo sem do ene tretjine nalila olje (jaz sem uporabila repično olje) in počakala, da se je segrelo. Kdaj je olje dovolj segreto, poizkusim tako, da vanj pomočim zobotrebec in če cvrči, je olje prave temperature. Bučne krofe polagam v olje in jih pečem na eni strani cca. 4 minute oz. do rjave barve, potem jih obrnem s penovko in jih pečem tudi na drugi strani toliko časa. Ko so krofi pečeni, jih dam v posodo, kamor sem prej dala papirnate brisače, da krofi niso tako mastni.

Bučne krofe lahko povaljate v mešanici cimeta in sladkorja.

Uživajte v neverjetnem okusu bučnih krofov!

Na bučne krofe si lahko namažete tudi različne namaze:

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.6]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor