Čokoladni namaz iz datljev in kakava
Print Friendly, PDF & Email

Si želite narediti čokoladni namaz, ki ne bo imel dodanega sladkorja in ga boste lahko jedli brez slabe vesti? No, pri nas doma imamo vedo na zalogi datlje, saj velikokrat delam presne sladice in tudi sin jih zelo rad je. Iz datljev, kakava in rožičeve moke se da narediti res odličen čokoladni namaz, ki ne vsebuje nobenega dodanega sladkorja. Namaz je narejen zelo hitro, saj sestavine samo zmiksate s paličnim mešalnikom.

Jaz namaz delam sproti, ko ga rabim, lahko ga pa naredite več in ga imate spravljenega v hladilniku, kjer počaka tudi do 3 dni (morda še kakšen dan več).

Čokoladni namaz si lahko namažete na kruh, palačinke, lahko ga jeste samega ali pa ga uporabite za čokoladni obliv na piškotih.

Pripomočki za čokoladni namaz iz datljev in kakava:

  • palični mešalnik in ena visoka posoda
  • posoda za namakanje datljev
  • tehtnica
  • merilna posoda
  • žlička in žlica
  • deska in nož

Sestavine za čokoladni namaz iz datljev in kakava:

Za cca. 100 g namaza:

  • 50 g datljev (jaz kupim datlje brez dodanega sladkorja in brez konzervansov)
  • voda za namakanje datljev
  • 5 g čistega (pravega) kakava (1 žlica)
  • 40 ml riževega napitka
  • 1 žlička rožičeve moke (5 g)

Kako naredimo čokoladni namaz iz daljev in kakava:

Datlje v manjši skodelici namočim čez noč (lahko jih narežete na koščke) v vodi, naslednji dan vodo odlijem stran (lahko jo tudi ujamete in prihranite in jo uporabite za sladkanje kakšnega peciva).

Datlje, kakav in riževo napitek in rožičevo moko dam v visoko posodo primerno za miksanje. Vse sestavine zmešam s paličnim mešalnikom v visoki posodi. Če želite bolj gost namaz mu lahko dodate še malo rožičeve moke, tisti, ki pa imate radi lešnike, pa lahko dodate še te.

Namaz je pripravljen.

Čokoladni namaz lahko namažete na palačinke ali na kruh.

čokoladni namaz iz daljev in kakava

Želim vam zdravo sladkanje!

Tukaj si lahko pogledate recept še za en namaz, ki ne vsebuje sladkorja, to je rožičev namaz z lešniki.

Recepti kjer lahko uporabite čokoladni namaz iz datljev in kakava:

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor