Vaška mineštra ali obara z vodnimi žličniki
Print Friendly, PDF & Email

Obrok, ki je poznan še iz časov, ko so bile vasi še redko poseljene, tri do pet hiš in so si ljudje pomagali med seboj tako na polju, kot tudi v kuhinji. V vasi so imeli skupni kotel v katerem so za celo vas skuhali mineštro, za katero so vsi prispevali pridelke, ki so jih imeli na razpolago. Pri kuhanju vaške mineštre ni bilo predpisane zelenjave, kot tudi ne vrsta mesa, saj so kuhali meso domačih živali kot tudi divjačino, zelenjavo pa so uporabili, kar so si pridelali, toda vaška mineštra je bila sigurno nasitna in zelo okusna. Za zgostitev in izboljšanje okusa so uporabljali moko, kašo, ječmen, bob in tudi divjo hrano.

Danes sicer kuhamo vsak zase, a obara z vodnimi žličniki vedno prija.

Vaška mineštra ali obara z vodnimi žličniki

Pripomočki za pripravo vaške mineštre

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za pripravo vaške mineštre

Za šest oseb:

  • 250 g svinskega mesa brez kosti
  • 110 g nasekljane čebule
  • 50 ml sončničnega olja
  • 70 g graha v zrnu
  • 200 g hokaido buče
  • 200 g stročjega fižola
  • 500 g kodrolistnega ohrovta
  • 800 g narezanih kumar
  • 100 g rdečega korenja
  • 1500 ml vode
  • sol po okusu
  • poper po želji
  • 100 g čemaža (v času sezone, sicer lahko čemažev pesto)

Vse sestavine lahko uporabljamo sveže, zamrznjene ali konzervirane.

Za žličnike:

  • 1 jajce
  • 1 dl mleka
  • sol
  • 180 g črne moke (tip 1100)

Postopek priprave vaške mineštre

V loncu najprej na olju prepražimo na drobno narezano čebulo, toliko da zadiši, nato dodamo na poljubno velike kose narezano meso in pražimo 3 do 5 minut, da meso spremeni barvo. Nadaljujemo z dodajanjem graha v zrnu in stročjega fižola, vse skupaj premešamo in pražimo 2 do 3 minute.

Vaška mineštra ali obara z vodnimi žličniki

Nato nadaljujemo z dodajanje še preostalih sestavin kot so: na drobno narezan kodrolistni ohrovt, na kocke narezana buča hokaido, naribane kumare in rdeče korenje, ki ga narežemo po dolžini, dolijemo vodo, posolimo in kuhamo na zmernem ognju 20 do 30 minut oziroma toliko časa, da sta zelenjava in meso delno kuhani.

Med kuhanjem si pripravimo maso za vodne žličnike, za katere v skledo vbijemo jajce dodamo mleko in solimo, vse skupaj premešamo, nato dodamo moko in dobro premešamo, da nastane gosta, gladka masa. Podrobno navodilo je na povezavi vodni žličniki.

Žličnike nato s pomočjo žlice med vrenjem dodajamo mineštri, velikost žličnikov si izberemo sami, nadaljujemo s kuhanjem približno še 10 minut, čas je odvisen tudi od velikosti vodnih žličnikov.

Vaško mineštro ponudimo še vročo, pred postrežbo dodamo še na drobno narezan čemaž, če ga imamo, za poper pa se po okusu odloči vsak sam.

Vaška mineštra ali obara z vodnimi žličniki

Mineštra je okusna vsak dan v tednu in tudi ob vsaki uri. Lučka Glaser

Zraven mineštre lahko ponudimo tudi domači kruh.

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor