Skutino testo za cmoke ali svaljke
Print Friendly, PDF & Email

Skutino testo za cmoke ali svaljke je hitro narejeno, povrhu pa zelo okusno.

Zaradi praktičnosti in hitre priprave se skutino testo vedno bolj uveljavlja tudi v naših kuhinjah. Skuta je ime za dve vrsti izdelkov to sta prava skuta in skutni sir, mi bomo uporabili pravo skuto. Prave skute so od bele do rumenkaste barve, kar je posledica temperature pri izdelavi, okus in vonj sta rahlo kiselkasta. Poglejte, kako preprosto se skutino testo naredi in ga poizkusite narediti tudi vi.

Pripomočki za pripravo skutinega testa:

  • skleda za mešanje ali mešalnik za testo
  • žlica
  • pult ali miza
  • podlaga za gnetenje in oblikovanje testa
  • skleda s pokrovom za počivanje testa ali jedilna vrečka
  • lonec s pokrovko

Sestavine za pripravo skutinega testa

Za 4 osebe:

  • 250 g skute
  • 1 jajce
  • 1 žlica kisle smetane
  • 200 g ostre moke
  • sol po okusu
  • ostra moka za gnetenje po potrebi

Priprava skutinega testa za cmoke ali svaljke

V skledo odtehtamo skuto, dodamo še jajce, kislo smetano in sol. Vse sestavine dobro premešamo, da postanejo vse sestavine kremasta zmes. Mešamo lahko z mešalnikom za testo ali ročno, z vilicami.

Dodamo odtehtano moko in jo umešamo v sestavine, ki so že v skledi. Dobro premešamo vse sestavine, da dobimo testo.

Na kuhinjsko površino potresemo ostro moko in nanjo položimo testo iz sklede in ga dobro pregnetemo, da postane gladko.

Potem skutino testo za cmoke ali svaljke položimo v skledo, ki ima pokrov, ki dobro tesni, da se testo ne izsuši, počiva naj 1 uro v hladilniku.

Navodilo za kuhanje cmokov ali svaljkov

Ko se testo odpočije, lahko pripravimo cmoke (pred tem testo razvaljamo in narežemo na kvadratke, na sredino katerih damo poljubno polnilo; bodisi različno sadje, marmelado, čokolado, orehov nadev … in nadev zavijemo v testo,tako, da oblikujemo cmoke. Nadevane cmoke damo kuhati v velo slano vodo, v kateri naj se kuhajo od 8-9 minut.

Za svaljke iz testa naredimo daljše tanke svaljke, ki jih narežemo na kratke svaljke, v velikosti grižljaja. Svaljke kuhamo 4-5 minut v osoljeni vreli vodi. Svaljke iz skutnega testa lahko tudi ocvremo. Pripravljene svaljke polagamo v segreto olje ( ali je olje dovolj segreto ugotovimo tako, da v olje damo majhen košček testa za svaljke in, če zacvrči, je olje ravno prav vroče. Svaljke med cvrtjem obračamo, da se popečejo z obeh strani, cvremo pa jih približno 4-5 minu.

Skutino testo za cmoke ali svaljke lahko pripravimo tudi dan pred uporabo in ga shranimo v hladilniku za hitro kosilo.
Lučka Glaser

Ocena:
Skupaj: 36 Povprečno: 4.4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor