Najboljši skutini svaljki
Print Friendly, PDF & Email

Skutini svaljki narejeni po tem receptu so primerni tako za kuhanje kot za cvrtje in so odlična priloga k različnim jedem. Tudi čas priprave, s kuhanjem vred je kratek. Vse skupaj vam bo vzelo nekje 15 – 20 minut.

Pripomočki, ki jih potrebujemo za pripravo skutinih svaljkov:

  • kuhinjska tehtnica
  • posoda
  • delovni pult
  • plastična lopatka
  • ponev za cvrtje ali posoda za kuhanje
  • papirnate brisače
  • krožnik ali skleda

Sestavine najboljših skutinih svaljkov

Za 2 osebi:

  • 150 gramov nepasirane skute
  • 100 gramov moke (gladke)
  • 50 gramov naribanega parmezana (lahko tudi navadnega sira: edamec, ementaler, a le, če jih boste cvrli)
  • 1 celo jajce
  • ščep soli

In še:

  • olje za cvrtje oziroma voda, če jih boste kuhali

Priprava skutinih svaljkov

Vse sestavine denemo v plastično posodo in jih z rokami premešamo. Nato vse skupaj pretresemo na delovni pult, kjer testo za skutine svaljke dobro pregnetemo. Po potrebi dodamo še malo moke. Tesno naj bo gladko, ne sme se prijemati na delovni pult.

Delovni pult pomokamo in testo razdelimo ne tri dele, iz katerih naredimo tri večje svaljke. Svaljke s plastično lopatko (ali topim delom noža – da ne poškodujemo delovne površine) razrežemo na manjše svaljke.

najboljsi-skutini-svaljki-2 najboljsi-skutini-svaljki-3 najboljsi-skutini-svaljki-4

Seveda pa lahko vsak svaljek posebej oblikujete s pomočjo svaljkanja med dlanmi (nekoliko bolj zamudno).

Tako, svaljki so gotovi. V kolikor jih želite skuhati, v posodi zavrite vodo in svaljke denite v vrelo vodo. Pomešajte. Kuhali se bodo nekje 3 – 4 minute. Kuhani so, ko priplavajo na površje.

V kolikor pa boste skutine svaljke cvrli, pa pripravite ponev, in v njej segrejte olje. Ko je olje pripravljeno za cvrtje, skutine svaljke enega za drugim denite v ponev in jih cvrite nekje 4 minute, da postanejo zlatorumeni.

najboljsi-skutini-svaljki-5

Medtem si lahko pripravite tudi krožnik oziroma skledo, v katero boste pobrali ocvrte svaljke. Obložite jo s papirnatimi brisačami, saj bodo le-te vpile odvečno olje. Ko so ocvrti jih s pomočjo penovke poberite iz olja.

Skutini svaljki so pripravljeni, da jih postrežete.

Skupaj z okusno omako so lahko odlična glavna jed, ali pa jih postrežete kot prilogo.

Omake, ki jih priporočam poleg:

Poskusite pa tudi skutne svaljke s krompirjem.

Naj vam teknejo!

Ocena:
Skupaj: 17 Povprečno: 4.4]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor