Smetanasta gobova omaka kot iz restavracije
Print Friendly, PDF & Email

Se trudite in trudite pripraviti smetanasto gobovo omako, ki bo vsaj približno tako okusna, kot tiste, ki jih ponujajo v nekaterih restavracijah? Ne skrbite, pred vami je recept za smetanasto gobovo omako, kot iz restavracije. Iskreno, še boljša je, kot pa tiste iz restavracije. Ne verjamete? Poskusite in verjemite, navdušeni boste.

Za to smetanasto gobovo omako lahko uporabite jurčke, lisičke ali pa šampinjone. Meni osebno je najboljša s šampinjoni. In njena priprava? Nadvse preprosta. Okus pa … mmmmm nebeško dober! In če ne marate smetane, brez skrbi jo lahko pripravite po spodnjem receptu, le smetane ne boste dodali in veste kaj? Še vedno bo to odlična gobova omaka!

Smetanasta gobova omaka kot iz restavracije

Gobova omaka – pripomočki:

  •  kozica
  • deska za rezanje
  • kuhinjski nož
  • kuhalnica
  • štedilnik

Gobova omaka – sestavine:

Kot priloga za 4-5 oseb

  • 250 g poljubnih gob (šampinjoni, jurčki ali lisičke)
  • 2 jedilni žlici olivnega olja (lahko tudi navadno olje, kokosovo mast, …)
  • 1/2 pora
  • 3 stroki česna
  • peteršilj
  • poper
  • sol
  • 2dl vode
  • 1 jedilna žlica ostre moke
  • 1/2 kisle smetane (mali lonček)
  • 1 trikotnik topljenega sira

Gobova omaka – priprava:

Najprej narežemo gobe (seveda očiščene). Kosi so lahko poljubni. Manjše lisičke (v kolikor jih boste uporabili), lahko pustite kar cele.

Smetanasta-gobova-omaka-kot-iz-restavracije

Nato na kolobarje narežemo por, in sesekljamo peteršilj in česen.

V kozici segrejemo olivno olje in na njem prepražimo česen in peteršilj. Nato dodamo por in vse skupaj pražimo nekaj minut. Dodamo gobe, začimbe po okusu in dobro premešamo. Pokrijemo s pokrovko, pustimo, da se vse skupaj duši. Dušimo nekje 10-15 minut.

Smetanasta-gobova-omaka-kot-iz-restavracije-1Nato gobovo omako, ki smo jo dušili posujemo z ostro moko, hitro premešamo in zalijemo z vodo. Premešamo in kuhamo še 10 minut. Nato dodamo kislo smetano in 1 trikotnik topljenega sira. Premešamo in na zmernem ognju kuhamo še toliko časa, da se topljen sir raztopi v gobovi omaki. Ponovno dobro premešamo in postrežemo.

Kislo smetano in topljen sir dodamo na koncu. Smetanasta gobova omaka se odlično poda k rižu, svaljkom, polenti in še kam.

Pa dober tek!

Ocena:
Skupaj: 81 Povprečno: 4.3]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor