Najboljša smetanova gobova omaka
Enostavno najboljša smetanova gobova omaka, pa še enostavno je pripravljena. Uporabite lahko jurčke, lisičke ali pa šampinjone, pa tudi katero drugo vrsto gob. Meni osebno je najboljša s šampinjoni ali lisičkami. Okus pa … mmmmm, nebeško dober! In, če ne marate smetane, brez skrbi lahko omako pripravite po spodnjem receptu, le smetane ne boste dodali in veste kaj? Še vedno bo to odlična gobova omaka!
Pripomočki za smetanovo gobovo omako
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za smetanovo gobovo omako
Kot priloga za 3-4 osebe:
- 250 g poljubnih gob (šampinjoni, jurčki ali lisičke)
- 2 jedilni žlici olivnega olja (lahko tudi navadno olje, kokosova mast, …)
- 1/2 pora (cca. 50-100 g)
- šopek svežega peteršilja ali žlica poslušenega
- 3 stroki česna
- peteršilj
- poper
- sol
- 2 dl vode
- 1 jedilna žlica ostre moke
- 80 g kisle smetane
- 1 trikotnik topljenega sira
Priprava smetanove gobove omake
Najprej na lističe narežemo šampinjone, ki jih pred tem očistimo, najbolje na suho, če pa že, jih samo na hitro splaknemo, da ne izgubijo svoje arome. Tudi por narežemo na kolobarje, česen in peteršilj, v kolikor imamo svežega, pa nasekljamo.
V kozici segrejemo olivno olje in na njem prepražimo česen in peteršilj. Nato dodamo por in vse skupaj pražimo nekaj minut.
Dodamo gobe, začimbe po okusu in dobro premešamo. Pokrijemo s pokrovko, pustimo, da se vse skupaj duši. Dušimo nekje 10-15 minut. V tem času, bodo šampinjoni izpustili nekaj vode.
Nato smetanovo gobovo omako, ki smo jo dušili posujemo z ostro moko, hitro premešamo in zalijemo z vodo. Premešamo in kuhamo še 10 minut.
Nato dodamo kislo smetano in 1 trikotnik topljenega sira. Premešamo in na zmernem ognju kuhamo še toliko časa, da se topljen sir raztopi v gobovi omaki. Ponovno dobro premešamo, da se okusi povežejo in postrežemo.
Smetanasta gobova omaka se odlično poda k rižu, svaljkom, polenti in še kam.
Ljubitelji omak poskusite tudi:
Pa dober tek!