Zelenjavno-mesna omaka
PrintFriendly and PDF

Tokrat sem naredila zelenjavno-mesno omako, ki jo lahko prilagodite svojemu okusu, saj je vrsta mesa odvisna od vas in vaših želja. Ponudite jo lahko poleg poljubnih testenin in tortelinov, skutnih svaljkov, krompirjevih svaljkov, riža, ajdove kaše, … Priprava je povsem enostavna, le čas kuhanja se pri različni izbiri mesa malce razlikuje. Pa poglejmo …

Pripomočki za zelenjavno-mesno omako:

  • nož in deska za rezanje
  • kuhinjska tehtnica
  • manjša posodica ali globok krožnik
  • vok ali višja ponev s pokrovko
  • kuhalnica
  • štedilnik

Sestavine za zelenjavno-mesno omako:

Za 3-4 osebe:

  • 1 mlada čebula
  • 1 bučka (cca. 150-200 g)
  • 1 rdeča paprika (cca. 300 g)
  • šopek peteršilja in drobnjaka v poljubnem razmerju
  • 3 dl domače paradižnikove omake ali pelatov
  • 200 g poljubnega mesa (goveje ali svinjsko stegno, lahko tudi piščančji ali puranji file)
  • sol po okusu
  • poper po okusu
  • muškatni orešček (2-3 ščepce)
  • 2 jedilni žlici olivnega olja

Če ga imate pri roki, dodajte še korenček ali dva.

Priprava zelenjavno-mesne omake:

Najprej pripravimo vse sestavine. Bučko olupimo (če imate mlado, domačo bučko lupljenje ni potrebno), jo prerežemo na pol in polovički narežemo na rezine. Papriko očistimo in razkosamo na štiri dele, ki jih narežemo na trakove. Čebulo olupimo in poljubno narežemo ali nasekljamo. Tudi peteršilj in drobnjak operemo in nasekljamo.

Izbrano meso splaknemo pod hladno vodo in ga narežemo na koščke. Sama sem tokrat imela goveje meso (stegno), ki se kuha najdlje, vi pa lahko uporabite tudi svinjino ali perutnino, ki sta kuhani hitreje. Seveda, je tudi okus drugačen.

V voku segrejemo olivno olje in na njem popražimo na koščke narezano meso. Toliko, da zakrkne. Nato ga poberemo iz voka in ga denemo v manjšo posodico ali globok krožnik in ga pokrijemo (bodisi s pokrovko ali folijo, krožnikom, …).

Sedaj v voku, na olju, ki je ostalo, prepražimo čebulo in nasekljan peteršilj in drobnjak. Toliko, da čebula postekleni. Nato dodamo narezano papriko in bučko. Premešamo, popražimo za minutko ali dve, nato pa dolijemo paradižnikovo omako, dodamo začimbe, premešamo in vok pokrijemo in počakamo, da vsebina začne vreti.

Ko se pričnejo kazati znaki vretja, dodamo nazaj k zelenjavi še meso, ga vmešamo v omako in v pokritem voku, ob nežnem vrenju, kuhamo toliko časa, da je meso kuhano in mehko. Glede na izbiro mesa, se bo čas razlikoval, a načeloma velja:

  • piščančje ali puranje meso kuhamo približno  20-25 minut,
  • svinjsko meso kuhamo približno 35 minut,
  • goveje meso kuhamo približno 60 minut ali več (vmes preverjamo, ali je meso mehko).

Kuhano zelenjavno-mesno omako ponudimo poleg poljubnih testenin, riža, svaljkov, …

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor

Hvala, da nas berete. 🙂

Ste že všečkali našo stran?