Buče s krompirjem za prilogo
Okusna, hranilna in nizkokalorična jed oziroma priloga, ki je enostavna in lahko zelo hitro pripravljena. Buče so naravni diuretik, priporočajo jih kot prehrano ljudem, ki jih pestijo bolezni kot so: protin, vnetje ledvic, revmatizem, vnetje sečnega mehurja in sladkorna bolezen. Buče lahko uživamo kuhane ali pečene, iz njih pripravimo juhe, prikuhe, glavne jedi, kompote in tudi sladice. Danes skupaj s krompirjem v okusni prilogi.
Buče s krompirjem za prilogo – pripomočki
- ni posebnih pripomočkov
Buče s krompirjem za prilogo – sestavine
Za 4 osebe:
- 400 g narezanih buč hokaido
- 400 g narezanih jedilnih buč cuket
- 500 g narezanega krompirja
- 1000 ml vode
- 1 žlica posušene ali mokre jušne zelenjave
- morska sol po okusu
- poper po želji
Buče s krompirjem za prilogo – postopek
Buče najprej olupimo in jih narežemo na kocke velike 1,5 – 2 cm, enako storimo tudi s krompirjem, ki ga damo direktno v posodo v kateri ga bomo skuhali. Krompirju dolijemo vodo in ga, ko zavre, ob zmernem vrenju kuhamo 8 – 10 minut, da je delno kuhan.
Nato dodamo narezane buče, jušno zelenjavo in sol, lonec pokrijemo in kuhamo še 5 – 8 minut, pri tem pa moramo paziti, da se buče ne razkuhajo. Ko je zelenjava kuhana, jo odcedimo. Tekočino, ki jo odlijemo, lahko shranimo in uporabimo za dolivanje juh, omak …
Kuhane buče s krompirjem lahko ponudimo kot prilogo mesnim jedem, lahko pa tudi samostojno skupaj sezonsko solato.
Pogled v napolnjeno skledo kuhanih buč in krompirja nam spodbudi apetit po hrani. Lučka Glaser
Nekaj idej, kaj ponuditi poleg:
- Sočna telečja pečenka.
- Pečenka iz telečjega plečeta z maslom.
- Pečena svinjska vratovina z zelenjavo.
- Pečena svinjska vratovina.
- Svinjski kotleti brez kosti s klobaso in slanino.
- Svinjska rebra v paradižnikovi omaki.
- Kaneloni s piščančjim mesom in sirom.
- Piščanec iz pečice s krompirjem.
- Pečena piščančja prsa iz pečice.
- Goveji zrezki po lovsko.