Čokoladne palačinke s semeni jedilne konoplje
Print Friendly, PDF & Email

Za vse tiste, ki imate radi okus čokolade in praženih oreščkov. Poskusite prav posebne, rahle in hrustljave palačinke, katerih božanski okus in enostavnost priprave vas bosta osvojila. Prepričana sem, da jih boste dobršen del pojedli že med peko. Pa nič zato, saj so zaradi sestavin prehransko uravnotežene in primerne tudi za diabetike. Po njih boste siti še zelo dolgo …

 . . . mmmmmm hrustljave in prijetno dišeče . . .
…. mmmmmm hrustljave in prijetno dišeče …

Čokoladne palačinke s semeni jedilne konoplje – pripomočki:

  • manjša ponev (premer cca 18 do 20 cm)
  • posoda za mešanje testa
  • mešalnik ali ročna stepalka
  • jušna žlica
  • nož od jedilnega pribora ali lopatica za obračanje

Čokoladne palačinke s semeni jedilne konoplje – sestavine:

Za testo:

(za približno 30 manjših palačink)

  • dve jajci
  • dvanajst zvrhanih žlic moke iz celega zrna (lahko tudi mešano pšenica in pira)
  • sladkor (po okusu, vendar naj bodo palačinke manj sladke, ker bo sladek tudi nadev)
  • ščepec ali dva soli
  • sveže nariban muškatni orešček
  • dve do tri žlice pasirane skute
  • tri zvrhane žlice 100 % kakava (iz ekološke pridelave)
  • tri žlice semen jedilne konoplje
  • kisla voda
  • sezamovo olje za peko

Za nadev:

  • marmelada po lastni izbiri – nikakor presladka
  • pasirana skuta ali grški jogurt

ali

  • nutela in sveže stepena sladka smetana

Čokoladne palačinke s semeni jedilne konoplje – postopek

V posodo za mešanje testa ubijemo dve jajci in jih stepamo tako dolgo, da dobimo rahlo peno. Dodamo sveže nariban muškatni orešček, sladkor in sol ter ponovno stepamo, da dobimo gladko zmes. Dodamo moko, pasirano skuto, kakav, semena jedilne konoplje, ter med mešanjem dolivamo kislo vodo.

ČOKOLADNE PALAČINKE S SEMENI JEDILNE KONOPLJE
Dodajte toliko kisle vode, da bo zmes ravno prav redka za peko palačink.

Poskusno spečemo eno palačinko in poskusimo. Po okusu še dodamo sladkor (vendar raje manj kot več, saj bo tudi nadev sladek) in sol. Če želimo palačinke bolj debele dodajmo manj kisle vode. Za tanke in rahle palačinke, kjer bodo semena jedilne konoplje lepo vidna (kar bo dodalo tudi poseben estetski užitek) dodajmo kisle vode nekoliko več.

ČOKOLADNE PALAČINKE S SEMENI JEDILNE KONOPLJE 1
V čokoladnih palačinkah so lepo vidna semena jedilne konoplje, kar ima tudi estetski učinek.
ČOKOLADNE PALAČINKE S SEMENI JEDILNE KONOPLJE 3
Nadev prepuščam vam, meni je bila zmagovalna kombinacija domača marelična marmelada in pasirana skuta.

Palačinke spečemo, zložimo na krožnik, postavimo na mizo in dodamo nadeve. Vsak si lahko kreira svojega.

ČOKOLADNE PALAČINKE S SEMENI JEDILNE KONOPLJE 2
Ker so na jadrnicah plinski gorilci manjši spečemo palačinke v manjši ponvi – odlična sladica na morju.
ČOKOLADNE PALAČINKE S SEMENI JEDILNE KONOPLJE 4
Palačinke lahko nadevamo in zvijemo ali enostavno samo prepognemo.
Pameten nasvet
Z dodatkom kisle vode namesto mleka ali navadne vode smo dodali tudi Co² in s tem naredili palačinke še posebno rahle ter hrustljavo luknjičaste po robu. Če bomo palačinke ponudili že nadevane jih lahko pred serviranjem še dodatno okrasimo s posipom iz kakava in malo sveže naribanega muškatnega oreščka. Tako jim bomo dodali avro božanske arome.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Klasične palačinke so ogljiko-hidratno živilo z visokim glikemičnim indeksom in zato neprimerne za diabetike in tiste, ki bi želeli izgubiti kakšen kilogram. Ko dodamo še presladko marmelado za svoje zdravje nismo naredili nič dobrega. Sama sem jih zato malo popravila tako, da so s prehranskega vidika lahko tudi polnovreden samostojen obrok. Glikemični indeks sem znižala z uporabo moke iz celega zrna in v obliki pasirane skute in luščenih semen jedilne konoplje dodala še zajeten del zdravih beljakovin in maščob. Z dodatkom kakava pa sem dodala tudi minerale, ki bodo pomagali pri presnovi. 100 % kakav je zdrav in ne redi. Znan kot eno najbolj kompleksnih živil, ima visoko vsebnost kalija, kalcija, natrija ter antioksidantov. Vsebuje tudi serotonin (antistres), triptofan (antidepresiv) in dopamin (izboljšuje počutje). Kakav tudi pospešuje presnovo ogljikovih hidratov in spodbuja delovanje inzulina. Zato si takšne palačinke lahko privoščite brez slabe vesti. Uživajte v božanskem okusu in aromi …
Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4.5]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor