Jurčki in lisičke v rižoti s tuno
Print Friendly, PDF & Email

Jurčki in lisičke v rižoti s tuno, slastna in dišeča jed primeren tudi za diabetike, vegetarijance in vse, ki bi radi dobro jedli a ohranili zdravo telesno težo. Nenavadna vendar uravnotežena kombinacija makro hranil, enostaven in hitro pripravljen obrok, ki vas bo nasitil in vam povrnil zajetno količino energije.

jurcki-in-lisicke-v-rizoti-s-tuno-6

Jurčki in lisičke v rižoti s tuno – pripomočki:

  • deska
  • tanek nož za rezanje gob
  • nož za zelenjavo
  • širša ponev
  • lonec za kuhanje
  • kuhalnica

Jurčki in lisičke v rižoti s tuno – sestavine:

  • jurcki-in-lisicke-v-rizoti-s-tuno-1200 g riža (2,5 dl)
  • 50 g šalotke (3 do 4 manjše šalotke)
  • 200 g narezanih jurčkov
  • nekaj lisičk za barvno popestritev (lahko tudi brez)
  • vejica svežega timijana
  • sol in sveže mleti poper po okusu
  • 50 g tune
  • 6 žlic oljčnega olja
  • zrno česna

Za posip dodajte sveže ribani parmezan po okusu. Sestavine so za 2 osebi.

Jurčki in lisičke v rižoti s tuno – postopek priprave

Riž operete in namočite za 15 minut. Medtem očistite in narežete šalotko in gobe. V širšo ponev nalijete 1 dl vode in dodate 50 g narezane šalotke. Posolite in dodate vejico timijana. Med pripravo omake “al dente” skuhajte riž v trikratni količini osoljene vode.

jurcki-in-lisicke-v-rizoti-s-tuno-2

Ko se šalotka nekoliko zmehča dodajte 200 g tanko narezani gob, posolite, popoprajte in po potrebi prilijete nekaj vode.

jurcki-in-lisicke-v-rizoti-s-tuno-3

Podušite le toliko, da so gobe še čvrste. Dodajte 200 g odcejenega riža, 50 g tune, nasekljano zrno česna in 6 žlic oljčnega olja.

jurcki-in-lisicke-v-rizoti-s-tuno-4

Rahlo premešajte in ponudite.

jurcki-in-lisicke-v-rizoti-s-tuno-5

Pameten nasvet
Če krožnike ponudite gostom že pripravljene jih tudi okrasite. Po vrhu dodajte nekaj lističev svežega timijana, sveže mletega popra, kakšno dodatno kapljico oljčnega olja in na vrhu še kupček sveže ribanega parmezana.

jurcki-in-lisicke-v-rizoti-s-tuno-7

O sestavinah in prehranski vrednosti
Ko pripravljate obroke vedno razmišljajte o kompleksnosti obroka. Če želite ohraniti zdravje na dolgi rok živila v vsakem obroku kombinirajte tako, da uporabite vsa makro hranila. Bel nerafiniran riž ima sicer visok glikemični indeks (GI bel riž nerafiniran 70), vendar ste mu z dodatkom gob (vlaknine, minerali), tune (beljakovine) ter oljčnega olja (maščoba) indeks znižali na sprejemljivo vrednost. Z dodatkom svežega timijana in česna pa ste izboljšali tudi vrednost žive energije po Bovisovi lestvici. K jurčkom in lisičkam v rižoti z tuno dodajte tudi pisano jesensko solato (radič, rukola), ki vsebuje še dodatno količino vlaknin, mineralov, vitaminov in ostalih zaščitnih snovi. Tako sestavljen obrok je v količinah, ki jih boste tudi porabili primeren za diabetike ter ohranjanje energije in zdrave telesne teže. Čebule in gob ne pražite na olju ampak podušite, hladno stiskano oljčno olje pa dodajte šele na koncu saj boste tako ohranili njegovo vrednost in preprečili nastanek kancerogenega akroleina, ki se tvori pri segrevanji čebule in olja na previsoki temperaturi.
Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor