Mandljevi linški piškoti – lchf
Linški piškoti spadajo v sam vrh najboljših in najbolj priljubljenih piškotov. V bistvu v nas prebudijo spomine, kajti pečejo se že od kar pomnim. Njihov izgled je preprost, pa vendar nadvse eleganten, vonj toplo prazničen, okus nebeško sladek z noto cimeta, ki ga zaokroži krhko testo, polnilo marmelade in nežen sladkorni posip. Danes bomo stopili stopničko višje in iz klasičnih linških piškotov spekli bolj zdravo obliko mandljevih linških piškotov – lchf, ki bodo brez pšenične moke in brez belega sladkorja.
Mandljevi linški piškoti – lchf – pripomočki:
- tehtnica
- posoda
- valjar
- modelčke za piškote
- peki papir
- pekač
Mandljevi linški piškoti – lchf – sestavine:
- 200 g rjave mandljeve moke (lahko tudi bele mandljeve moke)
- 150 g masla
- 4 žlice eritritol sladila
- 1 vaniljev sladkor
- nastrgana limonina lupinica
- 3 rumenjaki
- 1/2 žličke mletega cimeta
- nožek za mazanje marmelade
In še:
- domača marmelada slajena z eritritolom
- sladilo eritritol v prahu – za posip
Mandljevi linški piškoti – lchf – postopek:
Vse sestavine za testo ročno zgnetemo v homogeno testo.
Kepo testa zavijemo v folijo in ga za 15 minut pustimo počivati (ne v hladilniku). Nato odvzamemo kos testa in ga zvaljamo na cca. 3 mm debeline testa.
Z modelčkom za piškote izrežemo željeno obliko piškotov (krogi, rožice, srčki, kvadrati …) in sicer enako število spodnjih polnih delov in enako število zgornjih delov z luknjico na sredini.
Piškote pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija cca 8 do 10 minut oz. odvisno od pečice. Priporočljivo je, da spodnje in zgornje dele piškotov pečemo posebej, da se bodo enakomerno spekli. Pečeni so, ko so še rahlo mehki. Pečene piškote takoj s pomočjo peki papirja odstranimo iz pekača, da se na vročem pekaču ne bi še dodatno preveč zapekli. Ohlajenim pečenim piškotom zgornje dele piškotov potrosimo s sladkorjem v prahu, spodnje dele premažemo z marmelado in združimo spodnji in zgornji del.
Marianna vam želi prijetno sladkanje.