Mandljevi linški piškoti – lchf
Print Friendly, PDF & Email

Linški piškoti spadajo v sam vrh najboljših in najbolj priljubljenih piškotov. V bistvu v nas prebudijo spomine, kajti pečejo se že od kar pomnim.  Njihov izgled je preprost, pa vendar nadvse eleganten, vonj toplo prazničen, okus  nebeško sladek z noto cimeta, ki ga zaokroži krhko testo, polnilo marmelade in nežen sladkorni posip. Danes bomo stopili stopničko višje in iz klasičnih linških piškotov spekli bolj zdravo obliko mandljevih linških piškotov – lchf, ki bodo brez pšenične moke in brez belega sladkorja.

mandljevi-linski-piskoti-lchf-4

Mandljevi linški piškoti – lchf – pripomočki:

  • tehtnica
  • posoda
  • valjar
  • modelčke za piškote
  • peki papir
  • pekač

Mandljevi linški piškoti – lchf – sestavine:

  • 200 g rjave mandljeve moke (lahko tudi bele mandljeve moke)
  • 150 g masla
  • 4 žlice eritritol sladila
  • 1 vaniljev sladkor
  • nastrgana limonina lupinica
  • 3 rumenjaki
  • 1/2 žličke mletega cimeta
  • nožek za mazanje marmelade

In še:

  • domača marmelada slajena z eritritolom
  • sladilo eritritol v prahu – za posip

Mandljevi linški piškoti – lchf – postopek:

Vse sestavine za testo ročno zgnetemo v homogeno testo.

mandljevi-linski-piskoti-lchf-1

Kepo testa zavijemo v folijo in ga za 15 minut pustimo počivati (ne v hladilniku). Nato odvzamemo kos testa in ga zvaljamo na cca. 3 mm debeline testa.

Nasvet za valjanje krhkega testa
Krhka testa za piškote ali pite valjamo tako, da na vrh položimo pvc folijo in valjamo preko nje. Testo se ne bo drobilo in lomilo in ne bo se prijemalo valjarja. Tudi dodatno mokanje ni potrebno, kar pomeni, da testo obdrži prvotno kvaliteto, brez dodajanja moke.
mandljevi-linski-piskoti-lchf-2

Z modelčkom za piškote izrežemo željeno obliko piškotov (krogi, rožice, srčki, kvadrati …) in sicer enako število spodnjih polnih delov in enako število zgornjih delov z luknjico na sredini.

Pekač z izrezanimi piškoti damo pred peko za 15 minut v hladilnik. S tem med peko obdržijo lepšo obliko in obdržijo več okusa.

mandljevi-linski-piskoti-lchf-3

Piškote pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija cca 8 do 10 minut oz. odvisno od pečice. Priporočljivo je, da spodnje in zgornje dele piškotov pečemo posebej, da se bodo enakomerno spekli. Pečeni so, ko so še rahlo mehki.  Pečene piškote takoj s pomočjo peki papirja odstranimo iz pekača, da se na vročem pekaču ne bi še dodatno preveč zapekli. Ohlajenim pečenim piškotom zgornje dele piškotov potrosimo s sladkorjem v prahu, spodnje dele premažemo z marmelado in združimo spodnji in zgornji del.

mandljevi-linski-piskoti-lchf-5

Marianna vam želi prijetno sladkanje.

Ocena:
Skupaj: 16 Povprečno: 4.1]

Dodaj odgovor