Najenostavnejši kompot iz jabolk in češenj
Vedno sem vesela, ko dobim domače sadje, še posebej jabolka in češnje. Ampak kaj, ko vsega ne morem sama pojesti, žal pa mi je, če začne gniti. Zato sem se odločila, da naredim kompot, ki je vedno pri roki, saj se ga lahko tudi zamrzne. In priprava je tako enostavna, da med kuho lahko počnem vse ostale stvari in skoraj pozabim na to, da imam nekaj na štedilniku.
Najenostavnejši kompot iz jabolk in češenj – pripomočki:
- globoka posoda
- pokrovka
- kuhalnica
- zajemalka
- oster nož
- deska za rezanje
- izkoščičevalec jabolk (ni nujno)
- izkoščičevalec češenj (ni nujno)
Najenostavnejši kompot iz jabolk in češenj – sestavine:
Za cca. 5 oseb
- 3 večja jabolka
- 4 pesti češenj (lahko tudi zmrznjenih)
- 2 vanilijeva sladkorja
- 3 klinčki
- vanilijeva aroma
- limonin sok
- cimet
Količina sestavin lahko variira, odvisno za koliko oseb pripravljate kompot.
Najenostavnejši kompot iz jabolk in češenj – priprava:
Jabolka operite in jim odstranite sredice. Razpolovite jih in narežite na srednje velike kose. Ni vam jih potrebno lupiti. Stresite jih v globoko posodo.
Dodajte razkoščičene češnje. Sama sem uporabila domače češnje z vrta, ki sem jih razkoščičila, preden sem jih dala v zamrzovalnik.
V posodo skoraj do vrha nalijte vodo in postavite na štedilnik. Vmešajte klinčke, vanilijev sladkor, vanilijevo aromo, cimet in par kapljic limoninega soka.
Pustite, da vre 40 minut. Vmes lahko čez polovico lonca postavite pokrovko, da ne izpari preveč vode.
Ko se kompot ohladi, ga prelijte v posodico in pojejte.
Kot že omenjeno, sama po navadi naredim večjo količino kompota, ki ga potem tudi zamrznem. Ko ga želim jesti, ga preprosto vzamem iz zamrzovalnika in počakam par ur, da se popolnoma stali. Struktura je popolnoma enaka, kot če bi jedla sveže narejenega.
Sami pa lahko dodate tudi drugo sadje (npr. višnje, kutine, slive), ki bo kompotu dodalo še polnejši okus.