Polentina obrnjenka z marelicami
Namesto običajnega zdrobovega narastka lahko pripravimo malce drugačno različico te sladice, če recept in dobesedno tudi sladico obrnemo na glavo. Zdrob nadomestimo s polento, dodajmo sadje in pripravimo polentino obrnjenko z marelicami.
Pripomočki za polentino obrnjenko z marelicami:
- nož
- deska
- steklena nepregorna posoda s pokrovom (če ga nimamo, lahko uporabimo kos aluminijaste folije)
- posoda
- kuhalnica
- merilni lonček
- krožnik za serviranje
Sestavine za polentino obrnjenko z marelicami:
- 6 dl mleka
- 2 dl polente
- 2 žlici sladkorja
- 1 žlica masla
- 1 žlica kisle smetane
- 2 jajci
- 3 marelice (ali več)
- 2 žlici rjavega sladkorja
Postopek za polentino obrnjenko z marelicami:
V posodo nalijemo mleko. Ko zavre, vanj vmešamo polento in zmanjšamo ogenj. Vmešamo sladkor in maslo.
Pustimo, da se malo ohladi in vmešamo rumenjaka in kislo smetano, nato pa še sneg iz stepenih beljakov.
V nepregorno posodo nasujemo rjavi sladkor. Nanj položimo koščke marelic.
Čeznje nadevamo polentino maso in posodo zapremo s pokrovom. Damo jo v ogreto pečico. Sladica naj se peče 1 uro na 150 °C. Potem jo pečemo še 10 minut na 170 °C, da dobi lepo rjavkasto skorjico.
Ko je pečena, po robovih zarežemo z nožem, da se loči od sten posode. Pokrijemo jo s krožnikom, na katerem jo bomo servirali in previdno, a hitro obrnemo. Po želji sladico posujemo s sladkorjem v prahu.
Dober tek!