Medena hiška za otroke
Print Friendly, PDF & Email

Kaj je ob mrzlih prazničnih dneh lepšega kot biti doma na toplem, kjer diši po piškotih in cimetu? Otrokom je še lepše, če nam smejo pri peki pomagati. Pred vami je recept za skupno preživljanje časa ob peki in ustvarjanju medene hiške za otroke. Da bo lepo stala skupaj, bodo male ročice potrebovale nekaj naše pomoči, pri krašenju pa naj na plano spustijo svojo domišljijo.

medena hiška za otroke

Pripomočki za medeno hiško za otroke

 • čim večji pekač s papirjem za peko
 • papir, svinčnik, ravnilo, škarje

Sestavine za medeno hiško za otroke

Za 3 hiške velikosti približno 11x7x10 cm:

Za hiško:

 • 400 g navadne bele moke
 • 1/4 žličke pecilnega praška
 • 1/4 žličke soli
 • 1/2 cimeta v prahu
 • 1/4 žličke pimenta v prahu
 • 1/4 žličke muškatnega oreščka v prahu
 • 1/4 žličke klinčkov v prahu
 • 70 g masla
 • 160 g sladkorja v prahu
 • 70 g medu
 • 2 jajci

Za sladkorni led:

 • 1 beljak
 • 300 g sladkorja v prahu

Za okras:

 • mrvice, bonbončki, sladkorni okraski, suho sadje, orehi …

Postopek za medeno hiško za otroke

V prvi posodi zmešamo suhe sestavine: 400 g navadne bele moke, 1/4 žličke pecilnega praška, 1/4 žličke soli, 1/2 cimeta v prahu, 1/4 žličke pimenta v prahu, 1/4 žličke muškatnega oreščka v prahu in 1/4 žličke klinčkov v prahu.

V kozici raztopimo 70 g masla. Vlijemo ga v posodo, v kateri bomo pripravili testo za medeno hiško. Dodamo mu še 160 g sladkorja v prahu. Zmešamo z mešalnikom.

medena hiška za otroke

Nato postopno dodamo dve jajci. Še vedno mešamo z mešalnikom.

Vlijemo še 70 g medu in še naprej mešamo.

medena hiška za otroke

Zdaj mešanici začnemo po žlicah dodajati suhe sestavine iz prve posode.

medena hiška za otroke

Na koncu z rokami zgnetemo medeno testo za hiško.

medena hiška za otroke

Vklopimo klasično pečico in temperaturo nastavimo na 160 °C. Od testa odrežemo kos in ga med dvema listoma papirja za peko razvaljamo na 4 mm debelo.

medena hiška za otroke

Iz papirja izrežemo tri šablone: dve za stene in eno za streho – vsako šablono pa bomo za posamezno hiško uporabili dvakrat. Daljša stena naj bo velikosti 9×7 cm, druga stena (sprednja in zadnja stranica hiške) 6×10 cm (na vrhu naj ima trikotni zaključek, od višine 7 cm naprej) ter 11×5,5 cm za streho.

medena hiška za otroke

Šablone polagamo na razvaljano testo in iz njega z nožem lepo izrežemo dele hiške.

medena hiška za otroke

Sestavne dele medene hiške polagamo na pekač s papirjem za peko. Na koncu lahko z manjšimi modelčki izrežemo še okna in vrata. Če jih nimamo, uporabimo nož.

medena hiška za otroke

Testo pečemo približno 8 minut, vsekakor pa spremljamo in temperaturo ter čas peke prilagodimo svoji pečici. Pečene dele hiške poberemo s pekača in jih pustimo, da se ohladijo. Po enakem postopku izrežemo dele za vse tri hiške. Ko so deli ohlajeni, po potrebi robove popravimo (poravnamo) s pomočjo ribežna. Pri tem bodimo nežni in previdni, da se nam piškot pri ribanju ne zlomi (če se nam to zgodi, ga zlepimo s sladkornim ledom).

Za sestavljanje hiške potrebujemo lepilo – sladkor led. V skledico, v kateri bomo lahko mešali z električnim mešalnikom, damo beljak enega jajca in nekaj žlic od skupno 300 g sladkorja v prahu. Mešamo počasi, da sladkor ne prši naokoli in postopoma dodajamo še več sladkorja ter povečujemo hitrost. Ko vmešamo ves sladkor v prahu in dobimo dokaj gosto belo zmes, je sladkorni led pripravljen.

medena hiška za otroke

Nadevamo ga v dresirno vrečko z ozkim nastavkom ali živilsko vrečko, ki ji odrežemo vogal (naj bo res čisto majhna luknjica, ki jo po potrebi povečamo). Lahko pa uporabimo kar žličko. Najprej sestavimo hiško kar tako, da izberemo, kateri deli bodo stali skupaj in da si ogledamo, kam moramo nanesti sladkorni led. Nato ga nanesemo in spojim skupaj najprej vse štiri stene, da hiška samostojno stoji. Ko se led strdi in je hiška trdna, dodamo še streho. Hiško lahko samostojno sestavijo tudi malo večji otroci, mlajšim pa pomagamo.

medena hiška za otroke

Največje veselje pride na koncu, ko je čas, da medeno hiško še okrasimo – to pa le prepustimo tudi najmlajšim. Lahko krasijo že sestavljeno hiško (ki je povsem stabilna in trdna, torej potem, ko se sladkorni led posuši in hiško dobro zlepi) ali pa posamezne dele še preden jih združimo z ostalimi.

medena hiška za otroke

Končano medeno hiško za otroke lahko uporabimo za okras praznične mize ali pa se z njo posladkamo. Uživajte v ustvarjanju!

medena hiška za otroke

Z otroki preizkusite še te recepte in se skupaj zabavajte v kuhinji:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor