Brstični ohrovt s korenjem kot priloga
Print Friendly, PDF & Email

Brstični ohrovt s korenjem je odlična priloga k različnim jedem in bo teknil tudi tistim, ki morda niso ravno največji ljubitelj brstičnega ohrovta. Sama ga obožujem. Ostali družinski člani pa ne ravno najbolj. Tako vedno iščem nove načine kako bi ga postregla na njim všečen način. Tudi tokrat mi je uspelo.

Sama imam rada, da je zelenjava še malo ”hrustljava”, tudi brstični ohrovt. In tako je tudi ta recept prilagojen temu. V kolikor pa imate vi rajši mehkejšo zelenjavo, nič hudega, tudi to se da – kako, pa povem v opisu postopka.

Pripomočki za pripravo brstičnega ohrovta s korenjem

  • nož
  • ribežen
  • manjša posoda za kuhanje s pokrovko
  • cedilo
  • vok ali višja ponev
  • kuhalnica
  • kuhinjska tehtnica
  • žlica
  • štedilnik

Sestavine za pripravo brstičnega ohrovta s korenjem

Za 4 osebe (priloga)

  • 350 g brstičnega ohrovta
  • 2 večja korenja
  • sol po okusu
  • poper po okusu
  • 2 ščepca muškatnega oreščka
  • šopek svežega peteršilja (ali 1 jedilna žlica posušenega)
  • 2-3 stroki česna
  • malo olivnega olja (lahko tudi drugo)
  • 2 žlici kisle smetane (lahko jo tudi izpustite)

Postopek priprave brstičnega ohrovta s korenjem

Na štedilnik pristavimo posodo z vodo, v kateri bomo kuhali brstični ohrovt. Vodo malenkost solimo (ščepec). Medtem, ko čakamo, da voda zavre, očistimo brstični ohrovt in večje glavice prerežemo na pol ali celo na četrtine.

Ko voda zavre, vanjo stresemo očiščene in pripravljene glavice brstičnega ohrovta in jih ob zmernem vrenju v pokriti posodi kuhamo 5 minut. Če želite mehkejši brstični ohrovt, ga kuhajte 7-8 minut.

Medtem, ko se ohrovt kuha, olupimo in nasekljamo česen, prav tako pa operemo in očistimo korenje in ga naribamo. Če imate svež peteršilj, ga nasekljajte.

Brstični ohrovt po petih minutah (ali več, če želite mehkejšega) odcedimo in splaknemo pod hladno vodo in dobro odcedimo.

Sedaj v voku segrejemo malo olivnega olja in na njem na hitro prepražimo peteršilj in česen. Samo za nekaj sekund, da zadiši. Pazimo, da se česen ne prismodi, saj bi v tem primeru grenil celo jed. Takoj dodamo odcejen brstični ohrovt in premešamo. Na nižji temperaturi vse skupaj za 1-2 minuti pražimo in ob tem občasno mešamo in pazimo, da se ne prismodi.

Sedaj dodamo še korenje in začimbe: sol po okusu (upoštevajte, da je bila slana že voda v kateri se je brstični ohrovt kuhal), poper po okusu in 2 ščepca muškatnega oreščka (oz po okusu). Premešamo in dodamo še kislo smetano. Ponovno premešamo in v pokritem voku na nižji temperaturi vse skupaj dušimo še približno 5-7 minut. Občasno premešamo. In priloga iz brstičnega ohrovta in korenja je pripravljena.

Namig
Če se vam zdi, da je brstični ohrovt za vaš okus pretrd, dolijte malo vode in čas dušenja nekoliko podaljšajte – za toliko, kot vam ustreza.

Odlično se poda k pire krompirju, pa tudi k pečenemu in najrazličnejšim zrezkom (nam je teknil poleg svinjskih zrezkov v naravni omaki) in seveda k ribam.

Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.6]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor