Gratiniran brstični ohrovt s sirom
Print Friendly, PDF & Email

Gratiniran brstični ohrovt s sirom bo zagotovo teknil ljubiteljem te zelenjave in tudi tistim, ki to niso. Sir in začimbe, ki jih dodamo, odlično zaokrožijo okus brstičnega ohrovta, ki tako postane krasna priloga različnim jedem.

Gratiniran brstični ohrovt s sirom

Pripomočki za gratiniran brstični ohrovt s sirom

  • pekač (velikosti cca 20*30 cm ali premera 20 cm)

Sestavine za gratiniran brstični ohrovt s sirom

Za 4 osebe (kot priloga)

  • 500 g brstičnega ohrovta
  • 70-80 g poljubnega sira (v tem receptu uporabljen ementalec)
  • 20 g masla
  • sol, poper in muškatni orešček po okusu
  • 2 stroka česna ali posušen, mleti česen po okusu

Priprava gratiniranega brstičnega ohrovta s sirom

Postopek priprave je zelo preprost in za celotno pripravo, s kuhanjem in pečenjem vred potrebujemo cca. 40-45 minut.

Pečico vklopimo in nastavimo na 180 °C, ventilacija. če pečemo brez ventilacije, pečico nastavimo na 200 °C.

Najprej ohrovtu odstranimo vrhnje (slabe) liste in glavice ohrovta prerežemo na polovico. Manjše lahko pustimo cele.

gratiniran brstični ohrovt (5)

Na štedilnik pristavimo vodo, ko zavre, vanjo stresemo očiščen ohrovt in v pokriti posodi ob zmernem vretju kuhamo 4 minute. Medtem, ko čakamo, da ohrovt zavre in se kuha 4 minute, lahko naribamo sir.

BeFunky Collage

Kuhan ohrovt odcedimo, v ponvi, ali pa kar v posodi, v kateri se je kuhal (prej jo osušimo), stopimo maslo in na njem popražimo odcejen ohrovt,  pražimo nekaj minut (cca. 3-4 minute). Pustite, da se bo kakšen ohrovt malo zapekel.

Gratiniran brstični ohrovt s sirom

Ko je ohrovt prepražen, ga stresemo v pekač (pekača ni potrebno namastiti) in razporedimo po njem. Po okusu dodamo muškatni orešček in poper, ščepec soli ter česen v prahu ali na drobno nasekljan svež česen. Malo premešam (kar v pekaču).

gratiniran brstični ohrovt (17)

Enakomerno posujemo še s sirom in postavimo v pečico, ki se je medtem že segrela na želeno temperaturo (180 °C).

Gratiniran brstični ohrovt s sirom

Brstični ohrovt pečemo cca. 20 minut (odvisno od zmogljivosti vaše pečice) oz. toliko časa, da se sir lepo stopi in vse skupaj malo zlato-rjavo porjavi.

Gratiniran brstični ohrovt s sirom

Gratiniran brstični ohrovt s sirom postrežemo kot samostojno jed ali kot prilogo k mesu, rižu (odlično se poda tudi k mešanici treh vrst žit – pira, ješprenj in riž), itd.

Gratiniran brstični ohrovt s sirom

Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 25 Povprečno: 4.7]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor