Gratiniran brstični ohrovt s sirom
Print Friendly, PDF & Email

Gratiniran brstični ohrovt s sirom bo zagotovo teknil ljubiteljem te zelenjave in tudi tistim, ki to niso. Sir in začimbe, ki jih dodamo, odlično zaokrožijo okus brstičnega ohrovta.

gratiniran brstični ohrovt (20)

Pripomočki za gratiniran brstični ohrovt s sirom:

  • nož in deska za rezanje
  • ribežen
  • posoda za kuhanje s pokrovom
  • pekač (moj je velikosti cca 20*30 cm)
  • kuhalnica
  • cedilo
  • električna pečica
  • štedilnik

Sestavine za pripravo gratiniranega brstičnega ohrovta s sirom:

Sestavine zadostujejo za 4 osebe (kot priloga)

  • 500 g svežega brstičnega ohrovta
  • 70-80 g poljubnega sira (v tem receptu uporabljen ementalec)
  • 20 g masla
  • sol, poper in muškatni orešček po okusu
  • 2 stroka česna ali posušen, mleti česen po okusu
  • voda za kuhanje brstičnega ohrovta

Postopek priprave gratiniranega brstičnega ohrovta s sirom:

Postopek priprave je zelo preprost in za celotno pripravo, s kuhanjem in pečenjem vred potrebujemo cca.45 minut. Najprej ohrovtu odstranimo vrhnje (slabe) liste in glavice ohrovta prerežemo na polovico.

gratiniran brstični ohrovt (5)

Nato ohrovt operemo, damo v posodo, zalijemo z vodo, toliko, da je ohrovt prekrit in po okusu solimo. Posodo pokrijemo s pokrovko, postavimo na štedilnik in počakamo, da zavre. Ko zavre, zmanjšamo temperaturo in pustimo vreti 4 minute. Medtem, ko čakamo, da ohrovt zavre in se kuha 4 minute, lahko naribamo sir.

BeFunky Collage

Ko je ohrovt kuhan, ga odcedimo. V posodi, v kateri se je ohrovt kuhal, stopimo maslo (posodo prej malo osušimo) in na maslu na hitro prepražimo ohrovt. Pražimo nekaj minut (cca. 3-4 minute). Pustite, da se bo kakšen ohrovt malo zapekel.

gratiniran brsticni ohrovt s sirom

Medtem, ko pražimo ohrovt, pečico prižgemo in jo nastavimo na 180 °C (ventilacijska pečica). Ko je ohrovt prepražen, ga stresemo v pekač (pekača ni potrebno namastiti) in razporedimo po njem. Po okusu dodamo muškatni orešček in poper. Soljenje ni potrebno, saj se je ohrovt kuhal v soljeni vodi. Dodamo tudi na drobno nasekljan česen (ali suhi, mleti česen, če pri roki nimate svežega).

gratiniran brstični ohrovt (17)

Enakomerno posujemo še s sirom in postavimo v pečico, ki se je medtem že segrela na želeno temperaturo (180 °C).

gratiniran brstični ohrovt (18)

Brstični ohrovt pečemo cca. 25-30 minut (odvisno od zmogljivosti vaše pečice) oz. toliko časa, da se sir lepo stopi in vse skupaj malo zlato -rjavo porjavi.

gratiniran brstični ohrovt (22)

Gratiniran brstični ohrovt s sirom postrežemo kot samostojno jed ali kot prilogo k mesu, rižu (odlično se poda tudi k mešanici treh vrst žit – pira, ješprenj in riž), itd.

Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 16 Povprečno: 4.9]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor