Gratiniran brstični ohrovt s sirom
Gratiniran brstični ohrovt s sirom bo zagotovo teknil ljubiteljem te zelenjave in tudi tistim, ki to niso. Sir in začimbe, ki jih dodamo, odlično zaokrožijo okus brstičnega ohrovta, ki tako postane krasna priloga različnim jedem.
Pripomočki za gratiniran brstični ohrovt s sirom
- pekač (velikosti cca 20*30 cm ali premera 20 cm)
Sestavine za gratiniran brstični ohrovt s sirom
Za 4 osebe (kot priloga)
- 500 g brstičnega ohrovta
- 70-80 g poljubnega sira (v tem receptu uporabljen ementalec)
- 20 g masla
- sol, poper in muškatni orešček po okusu
- 2 stroka česna ali posušen, mleti česen po okusu
Priprava gratiniranega brstičnega ohrovta s sirom
Postopek priprave je zelo preprost in za celotno pripravo, s kuhanjem in pečenjem vred potrebujemo cca. 40-45 minut.
Pečico vklopimo in nastavimo na 180 °C, ventilacija. če pečemo brez ventilacije, pečico nastavimo na 200 °C.
Najprej ohrovtu odstranimo vrhnje (slabe) liste in glavice ohrovta prerežemo na polovico. Manjše lahko pustimo cele.
Na štedilnik pristavimo vodo, ko zavre, vanjo stresemo očiščen ohrovt in v pokriti posodi ob zmernem vretju kuhamo 4 minute. Medtem, ko čakamo, da ohrovt zavre in se kuha 4 minute, lahko naribamo sir.
Kuhan ohrovt odcedimo, v ponvi, ali pa kar v posodi, v kateri se je kuhal (prej jo osušimo), stopimo maslo in na njem popražimo odcejen ohrovt, pražimo nekaj minut (cca. 3-4 minute). Pustite, da se bo kakšen ohrovt malo zapekel.
Ko je ohrovt prepražen, ga stresemo v pekač (pekača ni potrebno namastiti) in razporedimo po njem. Po okusu dodamo muškatni orešček in poper, ščepec soli ter česen v prahu ali na drobno nasekljan svež česen. Malo premešam (kar v pekaču).
Enakomerno posujemo še s sirom in postavimo v pečico, ki se je medtem že segrela na želeno temperaturo (180 °C).
Brstični ohrovt pečemo cca. 20 minut (odvisno od zmogljivosti vaše pečice) oz. toliko časa, da se sir lepo stopi in vse skupaj malo zlato-rjavo porjavi.
Gratiniran brstični ohrovt s sirom postrežemo kot samostojno jed ali kot prilogo k mesu, rižu (odlično se poda tudi k mešanici treh vrst žit – pira, ješprenj in riž), itd.
Naj vam tekne!