Gratiniran brstični ohrovt
Print Friendly, PDF & Email

Brstični ohrovt, je lahko zelo okusna priloga, na tak ali drugačen način. Tokrat pripravimo gratiniran brstični ohrovt, katerega lahko jemo kot prilogo ali kar kot glavno jed. 🙂 Priprava ni težavna. Poskusite!

Gratiniran brstični ohrovt – pripomočki:

  • kuhinjska pečica
  • kuhinjska tehtnica
  • štedilnik
  • ponev
  • kuhalnica
  • manjša skleda
  • deska za rezanje
  • nož
  • žlica in žlička
  • srednje velik pekač ali več manjših pekačev
  • vilice

Gratiniran brstični ohrovt – sestavine

Za 2 osebi kot glavna jed, ali za 4 osebe kot priloga:

  • 500 g brstičnega ohrovta
  • 1 žlica masla ali 2 žlici olivnega olja
  • 4-5 rezin poljubne šunke
  • 1,5-2 dl vode
  • sol in poper po okusu
  • muškatni orešček po želji

Preliv:

  • 200 g sladke smetane
  • 1 žlica ostre moke
  • 1 jajce
  • 1 žlička gorčice
  • sol in poper po okusu

Potrebovali bomo še:

  • tekočo vodo za pranje
  • pest naribane mocarele

Gratiniran brstični ohrovt – postopek:

Ohrovt pod tekočo vodo, najprej operemo. Nato ga očistimo, tako da mu po potrebi odrežemo zunanje lističe in vse nečistoče.

Na deski za rezanje, ga razrežemo na polovičke.

Na štedilnik pristavimo ponev, v katero damo maslo ali olivno olje. Med tem, ko se maščoba segreva, na trakove narežemo šunko. Lahko jo narežemo tudi na manjše koščke.

V ponev stresemo ohrovt, skupaj s šunko. Rahko solimo in popramo, ter premešamo, dodamo lahko še muškatni orešček, po želji.

Ko prične ohrovt dobivati zlato rjavo barvo, v ponev dodamo vodo, ogenj znižamo na polovico in pustimo, da voda počasi izhlapi in se ohrovt nekoliko pokuha. Občasno premešamo.

Med tem, v skledici skupaj zmešamo sestavine za preliv. Torej, smetano, jajce, moko, gorčico in sol ter poper. Z vilicami dobro razžvrkljamo, da se vse sestavine lepo povežejo.

Ko je voda v ponvi izhlapela in se je ohrovt nekoliko pokuhal, ponev odstavimo z ognja. Pripravimo pekače, ter v vsakega nadevamo toliko ohrovta, da prekrije cca. dve tretjini višine pekača.

Čezenj, le še prelijemo preliv in potresemo naribano mocarelo.

Pekače potisnemo v pečico in ohrovt pečemo, v predhodno ogreti pečici, 20-23 minut, pri 180 °C (ventilacija). Zadostuje za 2 osebi kot glavna jed, ali za 4 osebe kot priloga.

Nom nom in dober tek! 😉

-Balubah

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.5]

Dodaj odgovor