Kremna pita z brstičnim ohrovtom
Print Friendly, PDF & Email

Brstični ohrovt je močan antioksidant in pravi vir vitaminov, zato pazimo, da ga ne prekuhamo, da ostane še malo čvrst. Če ga do sedaj niste marali, se boste ob receptu kremne pite z brstičnim ohrovtom sigurno malo omehčali.kremna-pita-z-brsticnim-ohrovtom-8

Kremna pita z brstičnim ohrovtom – pripomočki:

  • lonec
  • nož
  • kuhalnica
  • ribežen
  • cedilo
  • lonček
  • pekač premera 27 cm

Kremna pita z brstičnim ohrovtom – sestavine:

Sestavine zadoščajo za 3 do 4 osebe

  • 500 g svežega brstičnega ohrovta
  • žlička soli
  • 1 žlica moke (ostre ali mehke, jaz raje uporabim ostro)
  • 3 žlice olja ali žlica masla
  • 1/2 žličke suhe domače mešanice začimb
  • 2,5 dl mleka
  • 2 dl smetane za kuhanje
  • žlica ribanega trdega sira parmigiano reggiano
  • 1 rumenjak
  • 100 g ribanega sira (lahko edamec, gauda …)
  • 2 žlici nalistanih mandljevih lističev

Kremna pita z brstičnim ohrovtom – postopek:

Na maščobi naredimo rahlo prežganje, ki ga zalijemo z mlekom. Dodamo sol in suho mešanico začimb. Premešamo. Nato dodamo smetano za kuhanje in spet premešamo, da se vse lepo poveže. Dodamo še žlico ribanega trdega sira parmigiano reggiano in na koncu še rumenjak. Sestavine povežemo v kremno omako in malo prevremo.

kremna-pita-z-brsticnim-ohrovtom-1Brstični ohrovt očistimo, ga operemo pod tekočo vodo, glavice prerežemo na pol in jih za 7 minut pokuhamo v osoljenem kropu. Nato ga precedimo in presipamo v pekač.

kremna-pita-z-brsticnim-ohrovtom-2Čez ohrovt prelijemo kremno omako in damo peči v pečico, ki smo jo predhodno ogreli na 180 stopinj Celzija z ventilacijo.

kremna-pita-z-brsticnim-ohrovtom-3

Po 8-ih minutah pečenja po vrhu potrosimo nariban sir in potrosimo lističe mandljev in pečemo še 8 minut, da se sir lepo stopi in dobi lepo zlato barvo.

kremna-pita-z-brsticnim-ohrovtom-4

kremna-pita-z-brsticnim-ohrovtom-5

Po pečenju počakamo cca. 10 minut, da se sestavine poležejo in nato razrežemo. Dober tek!

kremna-pita-z-brsticnim-ohrovtom-6

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Dodaj odgovor