Brstični ohrovt s polento, sezamom in popečeno slanino
Brstični ohrovt so majhne, slastne, zelene glavice zelenjave, ki popestrijo zimske kulinarične užitke in telo oskrbijo z mnogimi potrebnimi vitamini. Današnji recept naredi brstični ohrovt neverjetno okusen in slasten.
Brstični ohrovt s polento, sezamom in slanino – pripomočki:
- lonec
- nož
- cedilo
- ponev
- žlica
Brstični ohrovt s polento, sezamom in slanino – pripomočki:
Sestavine zadoščajo za 2 osebi
- 500 g brstičnega ohrovta
- 1 skodelica koruznega zdroba
- sol (za ohrovt in za polento)
- pol žličke domače vegete
- 2 žlici sezamovih semen (za polento)
- 4 rezine slanine
- 2 žlički masla (1 žlička za ohrovt, 1 žlička za polento)
Brstični ohrovt s polento, sezamom in slanino – postopek:
Glavice brstičnega ohrovta operemo, očistimo in prerežemo na pol.
V lonec nalijemo vodo, solimo in na hitro skuhamo brstični ohrovt. Vre naj cca. 5 minut. Glavice ohrovta se zelo hitro skuhajo, zato moramo paziti, da se nam ne razkuhajo. Fino je, če še čist malo zahrustajo. Nato ga presipamo na cedilko in odcedimo.
V ponvici segrejemo žličko masla in na njem prepražimo kuhane ohrovtove glavice. Med praženjem jih potresemo z domačo vegeto. Tu in tam naj se katera glavica rahlo obarva od praženja.
Posebej skuhamo polento, kateri na koncu dodamo žličko masla in dve žlici sezamovih semen. V ponvi hrustljavo zapečemo slanino. Na krožnik položimo popečene ohrovtove glavice, zraven damo polento s sezamom in na vrh položimo trakova hrustljave slanine.